Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ Στήνουν αντιλαϊκά δόκανα προς τέρψιν των μονοπωλίων

 

Στον άξονα με τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), περιστρέφεται το ντόμινο των αντιλαϊκών διεργασιών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Τα παζάρια για την «εξειδίκευση» της αντιλαϊκής τους συμφωνίας, με βάση και την απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη ξεκίνησαν και επίσημα την περασμένη βδομάδα από τις Βρυξέλλες. Ηδη τα λεγόμενα «τεχνικά κλιμάκια» της λεγόμενης «Brussels Group» («ομάδα Βρυξελλών», όπως η κυβέρνηση έχει βαφτίσει τη γνωστή τρόικα), βρίσκονται στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνουν για «όσο διάστημα χρειαστεί». Μάλιστα, αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται στην Αθήνα και νέα «φουρνιά» εμπειρογνωμόνων της τρόικας, με ατζέντα τον έλεγχο των σημερινών δεδομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα «κόκκινα» δάνεια και την πορεία των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Την ίδια ώρα, και σε συνδυασμό με την έναρξη των λεγόμενων «τεχνικών συνομιλιών», εμφανίζονται και οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές, στην κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης στις συνθήκες διαβίωσης του λαϊκού πληθυσμού: «Εκτιμούμε ότι υπάρχουν οπωσδήποτε ακόμη αποθέματα χρήματος για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, υπάρχουν αποθέματα στον προϋπολογισμό, υπάρχουν αποθέματα στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), Τ. Βίζερ. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει με «ίδια μέσα» (δηλαδή, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση) τις ανάγκες της για τους επόμενους μήνες. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι θα επεκταθεί και θα κλιμακωθεί η πρακτική του εσωτερικού δανεισμού, μέσω της υφαρπαγής της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, προκειμένου να αποπληρωθούν οι μεγαλοπιστωτές στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως προβλέπει η συμφωνία της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα «κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών έχουν πάρει από τη συγκυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες ρευστότητας, που επικρατούν στο κρατικό ταμείο, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους φορείς. Αλλωστε, η διαβούλευση της περασμένης βδομάδας περιστράφηκε γύρω από τον εντοπισμό του «χρηματοδοτικού» και του «δημοσιονομικού» κενού, ζητήματα που, με τη σειρά τους, διαμορφώνουν το πλαίσιο για την επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα με την ενεργοποίηση μέτρων άμεσης απόδοσης.

Τροχιοδεικτικές βολές

«Οσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες, θα το κάνουμε για να δώσουμε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους εταίρους μας». Αυτό δήλωσε, προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «The European House: Ambrosetti» στο Κόμο της Β. Ιταλίας.

Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για τα παρακάτω:

-- Οτι η συγκυβέρνηση δεν υποσχέθηκε «ούτε 1 ευρώ σε όποιον βγάζει πάνω από 700 ευρώ το μήνα», παρά μόνο μικρές αυξήσεις σε «πολύ - πολύ μικρές συντάξεις». Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα, που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αναστέλλονται, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

-- Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία και την κατώτερη μεσαία τάξη(...) το πρόγραμμά μας είναι για 4 χρόνια (...) οι υποσχέσεις που δώσαμε είναι να γίνουν μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

-- Δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του χρέους της και ότι δεν αναζητά υποστήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. «Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου... Εχουμε μία δέσμευση, όλοι μας, να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έως τις 20 Απριλίου».

Το «Ambrosetti» Θεωρείται απ' τα πιο μυστικοπαθή «Think Tank» στον κόσμο, ενώ οι εργασίες του χαρακτηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια ως «το μικρό Νταβός» και για το περιεχόμενο αλλά και για τις ιδιότητες όσων συμμετέχουν.

Οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη (μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που εκπροσωπεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), σε δημόσια ομιλία της, άφησε μπόλικα υπονοούμενα γύρω από την πιθανότητα στάσης πληρωμών σε συντάξεις και μισθοδοσίες. Αποκαλύπτοντας πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης, σημείωσε πως όταν η κυβέρνηση θέτει το «πρόβλημα ρευστότητας», η απάντηση (από τους «εταίρους») είναι να «μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες».

Στη συνέχεια, βέβαια, τόσο η ίδια, όσο και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, με τον ισχυρισμό ότι τάχα τα λεγόμενά της«σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015».Είναι φανερό ότι η «διάψευση» συνδέεται με το ενδεχόμενο περαιτέρω απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες, σε μια εξέλιξη που θα προσέθετε διαχειριστικές δυσκολίες γύρω από τη χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και γενικότερα «προβλήματα ρευστότητας» με ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας.

Μάλιστα, η Ελ. Παναρίτη τόνισε ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα», για το 2014, διαμορφώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα (!) σε σχέση με το στόχο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Πρόκειται, δηλαδή, για ευθείες αναφορές σχετικά με τα λεγόμενα δημοσιονομικά κενά, τα οποία με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης, συνεπάγονται την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Να σημειωθεί το γεγονός ότι περί τα 2 δισ. ευρώ σε πρόσθετες ανάγκες (για το κεφάλαιο), «έβλεπαν» και τα κλιμάκια της τρόικας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η κυβερνητική σύμβουλος «άνοιξε» και το ζήτημα της κατάργησης των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», το οποίο έτσι κι αλλιώς, συζητείται, με αρνητικές συνέπειες για μητέρες με ανήλικα παιδιά, μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας, που όμως έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κ.λπ.

Την ίδια ώρα, σε συνθήκες «χρηματοδοτικής στενότητας» και «εσωτερικού δανεισμού», η συγκυβέρνηση κατέβαλε προχτές Παρασκευή άλλα 348 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μετά τη δόση των 310 εκατ. ευρώ της περασμένης βδομάδας. Στις 16 Μάρτη θα πληρωθούν στο ΔΝΤ ακόμη 580 εκατ. ευρώ και άλλα 350 εκατ. στις 20 Μάρτη.

Οπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's», η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αποτελεί προϋπόθεση για να περιοριστούν οι κίνδυνοι σε επίπεδο ρευστότητας. Μεταξύ του Μάρτη και του Ιούνη του 2015, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 4,6 δισ. ευρώ κυρίως προς το ΔΝΤ, ενώ θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπη με λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - στο δημοσιονομικό μέτωπο - αυξάνονται, προειδοποιεί επίσης ο οίκος, διαμηνύοντας πως η τρύπα στο σκέλος των δημοσίων εσόδων αυξάνει τον κίνδυνο να απειληθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο «οίκος» προειδοποιεί επίσης για περαιτέρω κλιμάκωση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν δεν συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Στήριξη στα μνημονιακά χαράτσια

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών, προχτές Παρασκευή, έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή την έκτακτη ρύθμιση - εξπρές για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Βάσει της ρύθμισης αυτής, εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό, στην πρώτη περίπτωση, ή στο σύνολό τους στη δεύτερη περίπτωση. Η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στους οφειλέτες του Δημοσίου να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής (του κεφαλαίου) και να γλιτώσουν ανάλογο ποσό προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων. Η ρύθμιση αυτή είναι έκτακτη και έχει προθεσμία υπαγωγής μέχρι τις 27 Μάρτη. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, αναμένεται και η κατάθεση νομοσχεδίου «τμηματικής διευκόλυνσης» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή για τους φόρους και τα χαράτσια της «μνημονικής περιόδου» καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ επί της ουσίας, πρόκειται για τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής και απόδοσης, με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, προκειμένου, στη συνέχεια, να αποπληρωθούν στο «ακέραιο και εγκαίρως» οι δανειακές υποχρεώσεις προς τους μεγαλοπιστωτές.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου «Euroinsight», η καγκελάριος Α. Μέρκελ θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανησυχεί, ωστόσο, για τις γεωπολιτικές συνέπειες και είναι διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να επιτρέψει και την έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας (T-Bills) ή την πρώιμη εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, έχει σκεφτεί το «Grexit» (έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) και έχει επεξεργαστεί πιθανά σενάρια, αλλά σε γενικές γραμμές συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου.

Εκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου «Grexit» απηύθυνε, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», προειδοποίησε πως «εάν υπάρξει Grexit τότε θα πρόκειται για την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης». Προχωρώντας παραπέρα τόνισε ότι «εάν μία χώρα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, τότε οι αγορές θα αρχίσουν να μαντεύουν ποια θα είναι η επόμενη». Οι δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου πραγματοποιούνται εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους το «Grexit» δεν θα επηρεάσει την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνιζε πως«οι ίδιοι οι Ελληνες έχουν πει ότι η Γερμανία είναι εταίρος και σύμμαχός τους, και αυτό ισχύει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ επίσης, οπότε ας συνεργαστούμε ήρεμα»...

“Ριζοσπάστης” Κυριακή 15 Μάρτη 2015