Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Νέες διαβεβαιώσεις για τήρηση των υποχρεώσεων προς το κεφάλαιο

 

Αφορμή η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τη διαβεβαίωση προς τους ...«θεσμούς», την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα, ώστε (...) να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της», που αφορούν τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, διεμήνυσε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα, ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης, να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της». Ενώ ...«προειδοποίησε» ότι «ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση».

Αναφερόμενος στην υπό ανασύσταση Διακομματική Επιτροπή ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε πολιτική και νομική συνδρομή, ώστε οι προσπάθειες της Επιτροπής αυτής να αποδώσουν. Και στα πλαίσια της θητείας της να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Να φέρουν λύση».

Υπάρχει πολιτική βούληση;

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι θέμα μιας επιτροπής. «Είναι θέμα κατεξοχήν πολιτικό, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από το γερμανικό κράτος, όλα τα άλλα είναι κουβέντα να γίνεται».

Οπως επισήμανε, το ΚΚΕ εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν σταμάτησε με σωρεία πρωτοβουλιών, με Επίκαιρες Ερωτήσεις, Ερωτήσεις κ.λπ. προς όλες τις κυβερνήσεις, να κρατά στην επικαιρότητα το θέμα.

Επισήμανε ότι είναι τέσσερα τα ζητήματα στα οποία εδράζονται οι απαιτήσεις του λαού. Είναι, πρώτον, το κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να πληρώσει η χώρα στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεύτερον, οι απαιτήσεις της χώρας για τις καταστροφές των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, εργοστάσια κ.ά.) από τα γερμανικά στρατεύματα, αρπαγή αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Τρίτον, οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα, εκτελέσεις, δολοφονίες.

Τέταρτον, παραμένει ανοιχτό το θέμα επαναπατρισμού στην Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών που κλάπηκαν από τις δυνάμεις κατοχής.

«Μία πρώτη και καθοριστικής σημασίας - τόνισε - παρατήρησή μας είναι ότι μέχρι σήμερα, 70 χρόνια μετά τη συντριβή του ναζισμού, καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και καμία κυβέρνηση δεν απαίτησε την πλήρη και ολοκληρωμένη ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων. Εγιναν κάποιες κινήσεις σποραδικές και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων από τη 10ετία του '60, ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν απαίτησε τα ελληνικά δίκαια από τις γερμανικές κυβερνήσεις».

Πρόσθεσε ότι στην προηγούμενη Επιτροπή «συμμετείχαμε ως Κόμμα δραστήρια, με προτάσεις, παρατηρήσεις και επισημάνσεις. Σήμερα, που γίνεται η πρόταση για την επανασύσταση της ανάλογης Επιτροπής, ως ΚΚΕ, δεν έχουμε αντίρρηση και φυσικά θα συμμετέχουμε. Ομως, από την αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οσες πρωτοβουλίες και δράσεις και αν αναπτύξει και αυτή η Επιτροπή, όσες συναντήσεις πραγματοποιήσει και στο εσωτερικό της χώρας, όσες διασκέψεις και επικοινωνιακές διαβουλεύσεις και συσκέψεις και αν κάνει δεν θα φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν και η σημερινή κυβέρνηση δεν αποφασίσει να αναλάβει συγκεκριμένη άμεση πρωτοβουλία και να διεκδικήσει αυτά που πρέπει από το γερμανικό κράτος (...) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε να συνεχίζεται αυτή η πολιτική που απλώς συζητά, συνεδριάζει και καμία πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015