Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ Ξεκινά ο νέος κύκλος «αξιολόγησης» της αντιλαϊκής πολιτικής

 

Στα «τεχνικά κλιμάκια» η σκυτάλη της «εξειδίκευσης» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

 

Στην έδρα του ΟΟΣΑ, μαζί με τον Αλ. Τσίπρα, μεταβαίνει αύριο ο Γ. Βαρουφάκης

Με αφετηρία τις πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), ξεκινά σήμερα από τις Βρυξέλλες ο νέος κύκλος «αξιολόγησης» της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την επόμενη περίοδο.

Οι συνεννοήσεις ανάμεσα στα «τεχνικά κλιμάκια» που έχουν συγκροτήσει από τη μια πλευρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από την άλλη οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) αφορούν στον εντοπισμό των λεγόμενων «δημοσιονομικών» και «χρηματοδοτικών» κενών, στην εξέλιξη των φορολογικών εσόδων σε συνδυασμό με τις κρατικές δαπάνες, στη διαμόρφωση των ελλειμμάτων και των άλλων δημοσιονομικών μεγεθών. Πρόκειται, δηλαδή, για τη συνήθη διαδικασία της «αξιολόγησης», η οποία θα έχει και συνέχεια με τις προγραμματισμένες επισκέψεις των «τεχνικών κλιμακίων», της γνωστής τρόικας, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε άλλα νευραλγικά υπουργεία και υπηρεσίες στην Αθήνα.

Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι»

Νωρίτερα χτες, πιθανόν και στο πλαίσιο των εκατέρωθεν επικοινωνιακών ελιγμών, εμφανίστηκε κάποια «εμπλοκή» ως προς τις τοποθεσίες των διαβουλεύσεων (Αθήνα - Βρυξέλλες), καθώς και ως προς τη σύνθεση των «τεχνικών» και άλλων κλιμακίων. Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές «διέψευδαν» πληροφορίες ότι «από αύριο θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ».

«Το ΔΝΤ δεν έχει κανένα πρόβλημα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών να πραγματοποιηθούν και αλλού, αλλά σίγουρα οι βασικές επιθεωρήσεις πρέπει να γίνουν στην Αθήνα», επισήμαιναν χαρακτηριστικά πηγές του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες «οι επιθεωρητές είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα (από τη συγκυβέρνηση) ως ΔΝΤ και όχι ως τρόικα»...

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμία οικονομική στήριξη από τους εταίρους της, εάν δεν καταβάλει προσπάθειες», τόνισε χτες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και με «διαφοροποιημένο» λεξιλόγιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, είπε πως «η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται» και «μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει εκταμίευση από το πρόγραμμα».

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του προχτεσινού Γιούρογκρουπ, συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα». «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά. Αλλωστε, «η μη ανάληψη μονομερούς δράσης» από την ελληνική κυβέρνηση προβλέπεται ρητά και στη συμφωνία του προηγούμενου Γιούρογκρουπ, της 20ής Φλεβάρη.

Τι προβλέπει η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Αντίθετα, οι αντιλαϊκές διεργασίες περιγράφονται με ευκρίνεια στις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο τουΓιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τους παρακάτω όρους:

  • Ο σκοπός της επέκτασης είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία». Η «τρέχουσα συμφωνία», στην οποία αναφέρονται, είναι το γνωστό μνημόνιο.
  • «Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου».
  • «Μόνο έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης (...) από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος».
  • «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως»...
  • Επίσης, έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα  (χωρίς να προσδιορίζεται το μέγεθός τους). Οι «θεσμοί» θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
  • «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Ταυτόχρονα, η «λίστα μεταρρυθμίσεων» που έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους» περιλαμβάνει μια σειρά νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προς όφελος του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρουμε:

-- «Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα (...) με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

-- Η κυβέρνηση δεσμεύεται «να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα». Οι «εξαιρέσεις», για τις οποίες κόπτονται, αφορούν σε κατηγορίες φοροελαφρύνσεων λαϊκών οικογενειών.

-- Προβλέπεται η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση τις ήδη υπάρχουσες λίστες και τα μνημόνια.

-- Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση «δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Μεταξύ άλλων προβλέπονται ενοποιήσεις Ταμείων, σταδιακή κατάργηση «χρεώσεων υπέρ τρίτων» (οι οποίες συχνά αποτελούν επί της ουσίας εργοδοτική εισφορά), στενότερη σύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εισοδημάτων.

«Εξειδικεύονται» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση συμπληρώνει τη λίστα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες αποτελούν το βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μεταβαίνουν αύριο στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθούν με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Α. Γκουρία. Στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων θα βρεθεί το ζήτημα των «μεταρρυθμίσεων», στις οποίες «εξειδικεύεται» ο ΟΟΣΑ, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, ο Αλ. Τσίπρας θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας και με την πλευρά του ΟΟΣΑ. Πρόσφατες μάλιστα είναι οι προτάσεις που κατέθεσε ο εν λόγω ιμπεριαλιστικός οργανισμός στην προηγούμενη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αρκετές από τις οποίες βρίσκονται σε «εκκρεμότητα».

Μεθαύριο, ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Οι λίστες με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα έχουν συμπληρωθεί και θα υποβληθούν προς έγκριση από τους «θεσμούς», το αργότερο μέχρι τις 20 Απρίλη. Σε κάθε περίπτωση, απόλυτα δεδομένη είναι η αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται:

-- Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προβλέπεται η πλήρης λειτουργία του (αδρανούς σήμερα) Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα, είτε μείωση των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξηση των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.

-- Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για πρακτική που αποσκοπεί στην παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες.

-- «Πάταξη φοροδιαφυγής»: Συγκροτείται σώμα από «μη επαγγελματίες», που θα ανανεώνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι «ελεγκτές» θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει ουσιαστικά να επιβάλει κλίμα φόβου και καχυποψίας, αλλά και να καλλιεργήσει νοοτροπία καταδότη, βάζοντας στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τους μικροεπαγγελματίες.

-- Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στόχος είναι η είσπραξη των φόρων και των άλλων χαρατσιών που επιβλήθηκαν στα εργατικά - λαϊκά στρώματα κατά τη «μνημονιακή» περίοδο.

-- Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών: Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο, μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Οι τελικές διατάξεις αναμένονται, ωστόσο οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι μεγαλοεισοδηματίες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια απέκρυψαν εισοδήματα.

-- Τριγωνικές πληρωμές: Κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» επιχειρήσεων που έχουν ως στόχο την επίσημη φοροδιαφυγή.

-- Αποδείξεις λιανικής: «Κίνητρα», ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις λιανικής για τις αγορές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία», με την οποία θα κληρώνονται διάφορα μικροποσά.

Χρηματοδοτικά - δημοσιονομικά κενά

Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα λαϊκά νοικοκυριά προορίζεται, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, για την εξόφληση των μεγαλοπιστωτών. Η συγκυβέρνηση προχωρά σε πρακτικές «εσωτερικού δανεισμού», με την υποχρεωτική συγκέντρωση των αποθεματικών και της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων. Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα έκδοση έντοκων γραμματίων, ενώ χτες στο κρατικό ταμείο πέρασαν ποσά ύψους 550 εκατ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα είναι η ανακύκλωση του χρέους, η εξόφληση των τραπεζών και των «θεσμών».

Την ίδια ώρα, καταγράφονται «αστοχίες» και σε ό,τι αφορά τη μάζα των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται τη διαμόρφωση νέων δημοσιονομικών κενών, το ύψος των οποίων θα συζητηθεί με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, τα «κενά» θα καλυφθούν με τα υπό συζήτηση αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, μετά τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος» θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός νέου «χρηματοδοτικού πακέτου» στήριξης...

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015