Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΗΠΑ Αναβρασμός μετά τη δολοφονία 19χρονου Αφροαμερικανού

 

Λίγα λουλούδια στο αυτοσχέδιο μνημείο που στήθηκε στον τόπο δολοφονίας του 19χρονου Ρόμπινσον...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στους δρόμους του αγώνα και της διαμαρτυρίας βγήκαν χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, χιλιάδες Αμερικανοί στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, αντιδρώντας στο νέο περιστατικό αστυνομικής βίας που «συμπτωματικά» είναι και πάλι έφηβος Αφροαμερικανός: Πρόκειται για τον 19χρονο Τόνι Ρόμπινσον που έπεσε νεκρός αργά το βράδυ της Παρασκευής από τα πυρά του 45χρονου λευκού αστυνομικού Ματ Κένι στη διάρκεια έρευνας για διατάραξη ησυχίας.

Ο 19χρονος, που ήταν άοπλος, ξεψύχησε προτού καν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της περιοχής. Ο δήμαρχος της πόλης, Πολ Σόγκλιν, φοβούμενος τη λαϊκή κατακραυγή και πιθανά βίαια επεισόδια, έσπευσε να καταδικάσει τη δολοφονία του νεαρού, χαρακτηρίζοντάς την «απερίγραπτη τραγωδία», διαβεβαιώνοντας πως οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του θα διενεργηθούν «με πλήρη διαφάνεια». Συγγνώμη στην οικογένεια του θύματος δήλωσε αργότερα και εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος στο οποίο υπηρετούσε ο εκτελεστής του 19χρονου νεαρού, ο οποίος είχε ξανασκοτώσει πολίτη πριν οκτώ χρόνια εν ώρα υπηρεσίας. Ετσι, λοιπόν... Για έναν αστυνομικό που έχει ξανασκοτώσει, αλλά συνέχιζε να είναι αστυνομικός, ο προϊστάμενός του ζητά συγγνώμη για να «καθαρίσει», αλήθεια, για ποιο πράγμα; Για το ξέπλυμα της δολοφονικής δράσης τους;

Ο δράστης της δολοφονίας ισχυρίζεται πως ο νεαρός του επιτέθηκε φραστικά και τον... προκάλεσε να του επιτεθεί.

Οι χιλιάδες πολίτες, πάντως, δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις αρχών και αστυνομικών και διαδηλώνουν εδώ και τρεις μέρες στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, έχοντας προγραμματίσει σειρά κινητοποιήσεων και μέσα στις επόμενες μέρες έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο του Ουισκόνσιν με συνθήματα: «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία», «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος» κ.ά.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων της περιοχής.

Συνέπεσε με την επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» του 1965

Ο 19χρονος Τόνι Ρόμπισον είναι το τελευταίο θύμα μιας μακράς λίστας ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες αστυνομικών με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η δολοφονία στο Ουισκόνσιν έγινε το ίδιο Σαββατοκύριακο με την 50ή επέτειο της λεγόμενης «Ματωμένης Κυριακής» του 1965 που σημάδεψε την πορεία του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα, που θεωρείται προπύργιο του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Στη μεγάλη πορεία που έγινε το Σάββατο στην πόλη Σέλμα δεν συμμετείχαν μόνον πολλές χιλιάδες κόσμου, αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τουλάχιστον 100 μέλη του Κογκρέσου.

Στις 7 Μάρτη 1965 η αστυνομία είχε πνίξει στο αίμα μια ειρηνική πορεία στη γέφυρα Edmund Pettus της Αλαμπάμα. Ηταν η πρώτη μεταξύ τριών διαδηλώσεων που επιχείρησε να φτάσει μέχρι την πρωτεύουσα Μοντγκόμερι, με αίτημα το τέλος των φυλετικών διακρίσεων και την καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου στους Αφροαμερικανούς. Την πορεία είχε πυροδοτήσει η δολοφονία από αστυνομικό ενός νεαρού μαύρου άνδρα, του Τζίμι Λι Τζάκσον, στη διάρκεια διαδήλωσης στις 18 Φλεβάρη του 1965.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015