Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Απομάκρυνση όπλων με εκατέρωθεν αμφιβολίες

 

Σε «τεντωμένο σκοινί» συνεχίζεται η προσπάθεια εφαρμογής της εκεχειρίας

 

Ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας μαζεύει τα συντρίμμια των σπιτιών του ενώ συνεχίζονται τα παζάρια και οι κόντρες των ιμπεριαλιστών

ΚΙΕΒΟ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Με έναν Ουκρανό στρατιώτη νεκρό και κάθε πλευρά να αμφισβητεί τη συνέπεια της άλλης, όσον αφορά τη διαδικασία απομάκρυνσης βαρέων όπλων, πέρασε το Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία, με την ένταση να παραμένει παρά τη (φαινομενικά τουλάχιστον) προσπάθεια τήρησης της νέας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» (ΛΔΛ) στην Ομάδα Επαφής Βλαδισλάβ Ντεϊνέγο δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου πως το Κίεβο βρίσκεται «τέσσερις μέρες πίσω» στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί για την απομάκρυνση βαρέων όπλων. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντριι Λισένκο ισχυρίστηκε χτες ότι το Κίεβο ολοκλήρωσε τα τέσσερα στάδια απομάκρυνσης όπλων υπό την εποπτεία του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι η ουκρανική πλευρά δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένες πληροφορίες για το τι έχουν κάνει οι πολιτοφύλακες και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ακάλυπτη την πρώτη γραμμή, περιμένουμε ο εχθρός να αποδείξει ότι έχει αποσύρει τα βαρέα όπλα από συγκεκριμένες περιοχές».

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης αλλά και των μεθοδεύσεων που αναπτύσσονται εν μέσω της προσπάθειας να υπάρξει συμβιβασμός είναι ο βομβαρδισμός - σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ - μιας σιδηροδρομικής γέφυρας που ενώνει το Λουγκάνσκ με τη δυτική Ουκρανία και το ανθρακωρυχείο Περβομάισκαγια, επίσης στο Λουγκάνσκ. Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της ΛΔΛ Σεργκέι Ιβανούσκιν δήλωσε πως τα πυρά προήλθαν από περιοχή (Ζολοτόγιε) που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.

Καχυποψίες...

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί μείωση της βίας από τότε που υπογράφηκε η νέα συμφωνία, αλλά δεν παρατηρώ οι στρατηγικές προθέσεις του κ. Πούτιν να έχουν αλλάξει. Το ερώτημα τώρα είναι ποια μέσα χρησιμοποιεί για να επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Τέλος, χτες, μια σειρά δυτικά ΜΜΕ όπως το BBC και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» αναφέρονταν εκτενώς στο διαφημιστικό ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Κυριακή στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 και στο οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται να αποκαλύπτει σύσκεψη που οργάνωσε με στελέχη του υπουργείου Αμυνας και των ειδικών δυνάμεων, σχεδόν ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα που έγινε για την Κριμαία στα μέσα του περσινού Μάρτη. Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν φέρεται να δήλωσε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να εργαστούμε για να φέρουμε την Κριμαία πίσω στη Ρωσία». Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ δεν έχει προβληθεί ακόμα. Η ύπαρξη του ντοκιμαντέρ και η προβολή του διαφημιστικού δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ρωσικά ΜΜΕ.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015