Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Σε λειτουργικό αδιέξοδο το «Αττικόν»

 

Σε λειτουργικό αδιέξοδο οδηγείται το Αττικόν Νοσοκομείο, εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού, της μεγάλης και χρόνιας έλλειψης προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και των λουκέτων που μπήκαν σε νοσοκομεία στη Δυτική Αττική.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων, το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες το 2015 μειώθηκε σε 51 εκ. ευρώ, έναντι 57 εκ. το 2014 και 120 εκ. ευρώ το 2010. Πρόκειται για μια ποσοστιαία μείωση 10,5% και 52,5%, αντίστοιχα. «Τα πρόσθετα ποσά, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, που είχαν θεσμοθετηθεί για την κάλυψη ειδικών αναγκών (π.χ. λογαριασμός ΕΛΚΕ για τις ΜΕΘ), έχουν λεηλατηθεί ή καλύπτουν "άλλες τρύπες". Με αυτά τα χρήματα δεν καλύπτονται οι προμηθευτές, μεγάλοι και μικροί, που με τη σειρά τους εκβιάζουν και προχωρούν σε "παύση συντήρησης" των μηχανημάτων και ελλείψεις υλικών».

Η καθημερινή προσέλευση ασθενών σε τακτική και επείγουσα βάση οδηγεί στην αθλιότητα των ράντζων και των φορείων στους διαδρόμους, την υπερφόρτωση του χειρουργείου, των μονάδων και των εργαστηρίων. «Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι η έλλειψη άλλου νοσοκομείου που να συνεφημερεύει με το "Αττικόν" στη Δυτική Αθήνα, το κλείσιμο του νοσοκομείου Λοιμωδών από την προηγούμενη κυβέρνηση και η υπολειτουργία και κατάργηση υπηρεσιών και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και του ΠΕΔΥ».

Το Σωματείο ζητά διπλασιασμό της επιχορήγησης για το 2015 και αύριο οργανώνει έκτακτη γενική συνέλευση για το λειτουργικό αδιέξοδο και την επικινδυνότητα του νοσοκομείου. Λόγω της συνέλευσης, απ' τις 7 έως 11 π.μ. θα ανασταλεί κάθε τακτική λειτουργία του νοσοκομείου (τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τακτικά χειρουργεία, τακτικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, διοικητικές και τεχνικές εργασίες, φαρμακείο, εργαστήρια).

Χάος στα Κέντρα Υγείας

Η δυσλειτουργία στα Κέντρα Υγείας, εξαιτίας των μόνιμων κενών σε προσωπικό και σε υποδομές, επιδεινώθηκε με τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), με το νόμο 4238/2014. Απ' την 1.1.2015, τα Κέντρα Υγείας αποσυνδέθηκαν απ' τα νοσοκομεία και οι λειτουργικές δαπάνες τους μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί λειτουργικό χάος. Αποκαλυπτικά είναι τα υπομνήματα των Συλλόγων Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Λάρισας και Ελευθερούπολης, στα οποία καταγγέλλεται ότι αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά είδη, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Ακόμα καταγγέλλεται ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων γίνεται μετ' εμποδίων και το κονδύλι για τις εφημερίες είναι κατά πολύ μειωμένο.

Εξόφληση με καθυστέρηση τριών χρόνων

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, υπογράφηκε η κοινή απόφαση με τον συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών για την έγκριση κονδυλίου 24 εκ. ευρώ για την εξόφληση εφημεριών των γιατρών στα νοσοκομεία, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ για τα χρόνια 2012, 2013 και 2014. Δηλαδή, η εξόφληση γίνεται με καθυστέρηση τριών ετών, ενώ στο παραπάνω κονδύλι περιλαμβάνονται και οι εφημερίες απ' το Δεκέμβρη και μετά.

Την περασμένη βδομάδα η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της διεκδίκησε μέρος απ' το κονδύλι των 24 εκ. ευρώ για τα δεδουλευμένα που αφορούν σε πρόσθετες αμοιβές, εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινές ώρες και υπερωριακή απασχόληση. Ομως, στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται «όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που αφορούν σε πρόσθετες αμοιβές, εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινές ώρες και υπερωριακή απασχόληση», χωρίς να προσδιορίζεται και ο χρόνος. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε εκ νέου καταστάσεις απ' τα νοσοκομεία με τις εφημερίες και τα εξαιρέσιμα για την παραπάνω περίοδο.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015