Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Πάγια απαίτηση του κεφαλαίου

 

Στο εσωτερικό μέτωπο: Από την αρχή της βδομάδας, γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι, ανεξαρτήτως ονομασίας («νέο μνημόνιο», «νέο πρόγραμμα» ή «νέο συμβόλαιο»), ήδη προετοιμάζεται ολοταχώς και νέα αντιλαϊκή συμφωνία με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, η οποία θα περιλαμβάνει νέο «χρηματοδοτικό πακέτο» για τα επόμενα χρόνια, νέα «δανειακή σύμβαση» πάνω στο σβέρκο του λαού, προφανώς συνδεδεμένη και με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις και αντίστοιχη εποπτεία, αφού ποτέ και πουθενά το κεφάλαιο και οι λυκοσυμμαχίες του δε δανείζουν χρήματα χωρίς αντίκρισμα.

Η διαπραγμάτευση για την οποία μιλά η κυβέρνηση, για τον καθορισμό «βιώσιμων όρων», όπως λέει, που θα συνοδεύουν το νέο χρηματοδοτικό «πακέτο», αφορά βασικά στην προσπάθεια μείωσης του μέρους των νέων δανείων που θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς τους «εταίρους» και παράλληλης αύξησης του μέρους τους που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την πολύμορφη κρατική στήριξη και ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου.

Ανεξάρτητα από τις προσαρμογές που μπορεί να υπάρξουν στο μείγμα διαχείρισης, με ενδεχόμενη μικρότερη ή μεγαλύτερη «χαλάρωση» της συνολικότερης περιοριστικής πολιτικής, ανέγγιχτο θα παραμείνει το «αποστειρωμένο» από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα πλαίσιο, το οποίο αποτελούσε πάγια απαίτηση του κεφαλαίου και διαμορφώθηκε με μεγαλύτερη ένταση κατά την περίοδο της κρίσης. Γι' αυτό, άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι «εταίροι» μιλάνε για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, πόσο μάλλον για ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τόνισε πριν από λίγες μέρες χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλει ο λαός δεν είναι χρήματα ή δουλειές, είναι αξιοπρέπεια»!

Σ' αυτό το πλαίσιο, μετά τις διακηρύξεις για λιτό βίο, «τρέχει» η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση με τους Ευρωπαίους «εταίρους», η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την «κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως». Και, όπως είπε, ο αρμόδιος υπουργός «θα φτύσουμε αίμα»!

“Ριζοσπάστης” Κυριακή 08 Μάρτη 2015