Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μόνο συζήτηση και όχι κύρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας από το Κοινοβούλιο...

 

Να «κουκουλώσει» τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προσυπέγραψε, που θα αποτελέσουν «αφετηρία» και της νέας «συμφωνίας», επιχειρεί η συγκυβέρνηση

 

Μαζί με την παραλαβή της σκυτάλης της αντιλαϊκής πολιτικής, η νέα συγκυβέρνηση παρέλαβε από τους προκατόχους της και τις πρακτικές για την επιβολή της...

Για συζήτηση αλλά όχι για ψήφιση σκοπεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν, προκειμένου να αποφύγει την ταύτιση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην υπερψήφιση μιας αντιλαϊκής συμφωνίας και ενδεχομένως ορισμένες δικές της διαρροές. Μάλιστα, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί η συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, δίχως τη δυνατότητα να τοποθετηθούν βουλευτές, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής. Σ' αυτό προβλέπονται μια δεκάλεπτη δήλωση του πρωθυπουργού, κι επιπλέον 8 λεπτά για να απαντήσει στις τοποθετήσεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης, που θα έχουν μέγιστη διάρκεια οκτώ λεπτά (πρωτολογία και δευτερολογία) για τον καθένα...

Να σημειώσουμε ότι ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, μόνο το ΚΚΕ το ζητά από θέση εναντίωσης στο αντιλαϊκό της περιεχόμενο και προτρέπει σε καταψήφισή της και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του απέναντι στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων. Αντίθετα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ (που, σημειωτέον, ως πρώην συγκυβέρνηση ακολούθησαν παρόμοιες απαράδεκτες πρακτικές με αυτές των διαδόχων τους) έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, ενώ στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το Ποτάμι.

Υπεκφυγές και απίστευτες δικαιολογίες

Αναζητώντας άλλοθι για την απόφασή του να μη θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία, το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει σε απίστευτες δικαιολογίες, όπως ότι «η κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου», ότι «ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση, του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών», ότι «το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Γιούρογκρουπ και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών», κ.ά.

Παραπέρα, προσπαθώντας να «κουκουλώσει» τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις τις οποίες προσυπέγραψε και οι οποίες θα αποτελέσουν την «αφετηρία» και για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσοι ζητάνε την ψήφιση απ' τη Βουλή της συμφωνίας που η ίδια υπέγραψε αποσκοπούν στο να εκμαιεύσουν αποφάσεις που θα δημιουργήσουν τετελεσμένα για τη συμφωνία που θα υπογραφεί τον Ιούνη, για την οποία λένε ότι «θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή»!

Η προσπάθεια υπεκφυγής συμπληρώνεται απ' την προσπάθεια να συσκοτιστεί το γεγονός ότι και η συμφωνία του Ιούνη θα φέρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι, κάνοντας το μαύρο άσπρο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ακύρωση του μνημονίου «επιτεύχθηκε» (!) κι ότι η παρούσα συμφωνία συνιστά προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. «Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση», ισχυρίζονται.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση η συζήτηση γύρω από τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης καλά κρατεί. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης δήλωσε χτες πως αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία «δεν πρέπει να υπερψηφιστεί», και σίγουρα όχι απ' το κόμμα του.

Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης επέμεινε ότι η συμφωνία πρέπει να έρθει στη Βουλή για κύρωση. Σε μήνυμά του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» έγραψε: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και "κατεπείγοντα". Εμείς, όχι. Η 4μηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά». Την ίδια ώρα ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, δήλωνε πως «μόνο στην περίπτωση που προκύψει νομικό θέμα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της δανειακής σύμβασης, δεν έκρυψε ότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα πείσουν την κοινωνία για την αναγκαιότητά της, ενώ για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων ανέφερε ότι «δεν μπορεί σε μία ημέρα να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 03 Μάρτη 2015