Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ Σε συνεννοήσεις με τη συγκυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις και επεμβάσεις

 

Τις ιδιωτικοποιήσεις που καλείται να βάλει μπρος η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Amanda Sloat, υπεύθυνη για θέματα σχετικά με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητη η μετάβασή της στη Σούδα, όπως και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, ενόσω συνεχίζονται οι διαρροές περί επικείμενων νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, η Sloat στην επίσκεψή της στην Ελλάδα, την προηγούμενη βδομάδα, συνάντησε «αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, την κοινωνία των πολιτών και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Εκτός από την Αθήνα, επισκέφθηκε την Αμερικανική Ευκολία της Βάσης της Σούδας και συναντήθηκε με αξιωματούχους της Βάσης».

Θέλουν «συνεργασία» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

«Κατά τις συναντήσεις της με κυβερνητικούς αξιωματούχους η κα. Sloat τόνισε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να συνεχισθεί η ισχυρή διμερής συνεργασία μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Συζήτησε τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Κύπρου και της απειλής του Ισλαμικού Κράτους», συνεχίζει η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα υφυπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή».

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν τη χώρα προκεχωρημένο φυλάκιό τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τελευταία πληθαίνουν οι διαρροές περί «αξιοποίησης» από μέρους τους της Ελλάδας για τη διενέργεια νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με αφορμή τους τζιχαντιστές.

Ισως καθόλου τυχαία, τις ίδιες μέρες που επισκέφτηκε η Αμερικανίδα υφυπουργός τη βάση της Σούδας, Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Φλεβάρη, επισκεπτόταν το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εδράζεται στην ίδια περιοχή, ο επιτελάρχης του 1ου Επιχειρησιακού Τμήματος Πεζοναυτών του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Θέρσταν.

Μια μέρα αργότερα, την Πέμπτη, επισκεπτόταν το ΚΕΝΑΠ ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, αντιναύαρχος Πίτερ Χάντσον.

Βλέπουν «ψητό» σε «μεταρρυθμίσεις» και ιδιωτικοποιήσεις

Βέβαια, καθώς βλέπουν εδώ και μπόλικο ψητό για τα μονοπώλιά τους, η Αμερικανίδα αξιωματούχος στις επαφές της με την κυβέρνηση «ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, πώς προγραμματίζει η χώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 και ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις». Επιπλέον, «τόνισε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων (...) θα ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας η οποία εξαρτάται από ένα υγιές επενδυτικό κλίμα».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «κατά τη συνάντηση της 25ης Φεβρουαρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η βοηθός υφυπουργός Sloat τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να προσφέρει επεξηγήσεις στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν βάση για την επιδίωξη μεγαλύτερης ευελιξίας από τους δανειοδοτικούς θεσμούς».

Θυμίζουμε επ' αυτού ότι η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την εν λόγω συνάντηση αναγνώριζε πως η Sloat «ζήτησε να ενημερωθεί (...) για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση (...) καθώς και για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων». Οτι «συζητήθηκε, τέλος, το θέμα της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων προς την Ελλάδα και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρότεινε στον κ. Τσακαλώτο να συναντηθεί με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις»...

Οι «παραινέσεις» πιάσανε τόπο

Απ' ό,τι φαίνεται, οι «παραινέσεις» της αμερικανικής κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ πιάσανε τόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στις 26 Φλεβάρη βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκπρόσωποι τουλάχιστον 9 «επενδυτικών κεφαλαίων» και συνταξιοδοτικών funds, που ψάχνουν για «ευκαιρίες» και θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει ραντεβού 12 - 15 «θεσμικοί επενδυτές» και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διμερείς επαφές.

Οι πρώτες συναντήσεις για «ανταλλαγή απόψεων» λέγεται ότι έγιναν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, τον οικονομολόγο Δ. Λιάκο, σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Η λίστα με τα funds που βρέθηκαν στην Αθήνα περιλαμβάνει ονόματα όπως: «Soros Fund Management» (του γνωστού Τζορτζ Σόρος), «Greenlight Capital», «Tudor Capital», H2O, «VR Capital», «London Diversified Fund Management», «Millennium Management», «Paulson & Co», «Standard Life».

Οι «επενδυτές» φέρεται να ενδιαφέρονται για μια σειρά από «φιλέτα» κυρίως στους κλάδους της Ενέργειας, της ναυτιλίας, των επενδύσεων στο real estate, ενώ διαβλέπουν «ευκαιρίες» και στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και τραπεζών.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 03 Μάρτη 2015