Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου ρόλο «γέφυρας» μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας

 

Χαρακτηριστική η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα

 

Της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα έχουν προηγηθεί επισκέψεις από σειρά κυβερνητικών στελεχών (φωτ. από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ)

Της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα έχουν προηγηθεί επισκέψεις από σειρά κυβερνητικών στελεχών (φωτ. από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ)

Την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργό ρόλο «γέφυρας» μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη βασική στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχιση της χώρας με ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απρίλη, όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ενώ του ταξιδιού Τσίπρα έχουν προηγηθεί επισκέψεις στη ρωσική πρωτεύουσα από σειρά στελεχών της συγκυβέρνησης (Ν. Κοτζιάς, Π. Λαφαζάνης, Κ. Ησυχος, Ελενα Κουντουρά).

Επιδιώκει «άνοιξη» σε τομείς πρόσφορους για τις «μπίζνες» των μονοπωλίων

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια "γέφυρα" μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ελληνας πρωθυπουργός, εν μέσω της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία, με αντικείμενο την παραπέρα διείσδυση ευρωατλαντικών μονοπωλίων σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτήν τη φιλοδοξία της συγκυβέρνησης για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, φαίνεται να «ενθαρρύνουν» και οι ΗΠΑ: Χαρακτηριστικά, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, που πρόσφατα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αλ. Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) Μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί»...

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε«παγωμένη κατάσταση», αλλά «τώρα ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας».

«Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, και έθεσε το ζήτημα που ενδιαφέρει την αστική τάξη της Ελλάδας, λέγοντας: «Πρέπει να δούμε, πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή (...) Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος της ΕΕ, μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υποδεικνύει τους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού ως τους πιο πρόσφορους για τις «μπίζνες» επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Διαφωνεί με τις κυρώσεις... που ψηφίζει

«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξάγει στη Ρωσική Ομοσπονδία αγροτικά προϊόντα», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές υπέστησαν πλήγμα λόγω του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν έκαναν ό,τι θα μπορούσαν για να αποφύγουν αυτήν την χωρίς νόημα, κατά την άποψή μου, πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πράγμα που προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία».

Ειδικότερα για το θέμα των κυρώσεων που η ΕΕ έχει επιβάλει στη Ρωσία, και τις οποίες έχει προσυπογράψει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι είναι μια οδός, που οδηγεί στο πουθενά. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος, η διπλωματία, χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα».

«Θεωρώ πολύ σημαντικό επίτευγμα τις συμφωνίες του Μινσκ και εκτιμώ ότι πρέπει να καταβάλλουμε παν το δυνατόν για τη διακοπή της έντασης στην Ουκρανία (...) Κατά τη δική μου αντίληψη η απάντηση είναι σαφής: Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, σε συνεντεύξεις του χτες δεν έκρυψε ότι αν και «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι δεδομένος και είναι και η βασική προτεραιότητα της χώρας μας», εντούτοις η σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία ενδιαφέρει την κυβέρνηση «για να υπερασπιστεί κυρίως τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας...».

  • Οπως έγινε γνωστό χτες, ο πρωθυπουργός θα δεχτεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Π. Ψωμιάδη, που μόλις προχτές εξέφρασε τη διάθεση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ πως ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για εθνική συστράτευση.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 01 Απρίλη 2015