Συνεχίζει το Μαξίμου την καραμέλα για «κόκκινες γραμμές» σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ αποδέχεται πλήρως το ήδη υπάρχον αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης φάσης
Στην πρώτη γραμμή οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης στο εγχώριο κεφάλαιο για εξειδίκευση και προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη σε αυτή τη φάση
Να εφησυχάσει το λαό επιχειρεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τον αποπροσανατολίσει από την ανάγκη ετοιμότητας και οργάνωσης της πάλης του απέναντι τόσο στις αντιλαϊκές συμφωνίες που ήδη αυτή έχει υπογράψει, όσο και σε αυτές που δρομολογεί στα παζάρια της με τους «εταίρους».
Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δέχεται«επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.», αλλά «δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη».
Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση επιβεβαιώνει και με αυτό τον τρόπο ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι όλα τα γνωστά απ' το παρελθόν αντιλαϊκά μέτρα, ταυτόχρονα επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός ότι έχει κιόλας δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το ήδη υπάρχον αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για λογαριασμό του κεφαλαίου.
«Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.ά. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!», αναφέρει το non paper της κυβέρνησης, δίνοντας διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο πως κάνει ό,τι μπορεί για να «κλείσει» η συμφωνία με τους «εταίρους» του, να εξειδικευτούν και να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις που αυτό έχει ανάγκη.
Επιχειρείται ακόμα να αποκρουστούν «σενάρια χρεοκοπίας» με το επιχείρημα ότι διακινούνται από «υπερσυντηρητικούς κύκλους που αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», η οποία τάχα είναι ότι το μνημόνιο (που η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο) «πέθανε».
«Ο κόσμος δεν περιμένει θαύματα...»
Στο ίδιο μήκος κύματος, χτες, ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, ισχυρίστηκε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι στις 24 Απρίλη θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα με υποχώρηση των δανειστών. Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με εταίρους και δανειστές και οι τελευταίοι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν πίσω.«Το θέμα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, το πότε δεν παίζει ρόλο (...) Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω. Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα τους στοιχίσει πολλά», ανέφερε.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «για ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις για την πορεία της χώρας παρότι έχουμε την εντολή από τον λαό να μην υποχωρήσουμε, δεν θα ήταν κακό να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό».
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος, πρόβαλε ως άλλοθι για τα κυβερνητικά πεπραγμένα την απειρία της κυβέρνησης. «Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα», ανέφερε, «που θα περίμενε κανείς να συμβούν σε μια νέα κυβέρνηση, χωρίς εμπειρία, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι ασκείται άδικη κριτική σχετικά με την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών της», δήλωσε.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορές και συγκλίσεις. Αλλά πάνω από όλα υπάρχει το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών, να υπάρξει λύση και όχι ρήξη. Οσο πιο σύντομα βγει λευκός καπνός τόσο το καλύτερο», ενώ υποστήριξε ότι«ο κόσμος δεν περιμένει θαύματα, ούτε ότι η Ελλάδα θα ανατρέψει μέσα σε μια στιγμή πολιτικές που ισχύουν στην Ευρώπη δεκαετίες τώρα».