Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Η δέσμευση των αποθεματικών υπηρετεί γενικότερη στρατηγική επιλογή

 

Στον άσφαιρο καβγά επί της διαδικασίας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

«Παρακολουθώντας τη συζήτηση για την αντισυνταγματικότητα, απλά και μόνο άλλαξαν ρόλο οι πρωταγωνιστές, γιατί απλά και μόνο άλλαξε η κυβερνητική πλειοψηφία. Και το δυστύχημα είναι ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα από τους λέγοντες και τους αντιλέγοντες».

Μ' αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρενέβη στη συζήτηση επί της διαδικασίας και εξήγησε:«Μας είπε ο κ. Φίλης ότι τα κάνουμε όλα αυτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Τα ίδια ισχυρίζονταν και οι τότε αντιλέγοντες, ότι κάνουμε τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο, τις ΠΝΠ και τα μεσοπρόθεσμα - και μάλιστα με τις διαδικασίες φαστ τρακ - για να διασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Αρα λοιπόν ούτε καν στα επιχειρήματα δεν πρωτοτυπείτε.

Και η ουσία ποια ήταν; Τους μισθούς και τις συντάξεις δεν τους διασφαλίζατε, γιατί τους πετσοκόβατε. Στην πράξη, η ουσία ήταν η εξυπηρέτηση διαχρονικά και στο διηνεκές, όπως είναι η νέα ορολογία σήμερα του κ. Βαρουφάκη, του κρατικού χρέους. Εχουμε δηλαδή μία επαναλαμβανόμενη ελαστική ερμηνεία του αστικού συντάγματος.

Μία ελαστική ερμηνεία που έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ελαστικότητα όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, την προάσπιση και την ικανοποίησή τους και αποφασιστικότητα όσον αφορά την υπεράσπιση των καπιταλιστών. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η κεντρική ιδέα του αστικού συντάγματος είναι ακριβώς η υπεράσπιση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους της.

Το ζήτημα είναι συζητήσουμε την ουσία: Με την ΠΝΠ, η κυβέρνηση προχωρά στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις που αφορούν τις δανειακές συμβάσεις και το κρατικό χρέος σε βάρος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως συντρέχουν έκτακτες προϋποθέσεις. Αν αυτό είναι το σωστό, θα έπρεπε να πάρει μέτρα έκτακτης διοικητικής πράξης. Η πράξη αυτή δεν είναι έκτακτη. Δεν έχει περιορισμένο χρονικό διάστημα, έχει διαχρονική ισχύ.

Επιβεβαιώνει ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κινείται σε μία γενικότερη στρατηγική επιλογή για τον απόλυτο έλεγχο επάνω στους δημόσιους οργανισμούς και οργανισμούς τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Για την περιστολή της χρηματοδότησης απέναντι στους δήμους, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, στο όνομα της ανταποδοτικότητας και της φορολόγησης και βέβαια ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας τους».

Κλείνουν το μάτι για χαράτσια στο λαό

Σε άλλη παρέμβαση, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη δέσμευση μεταξύ άλλων και τα διαθέσιμα των δήμων που προέρχονται από την είσπραξη των ανταποδοτικών. Οπως είπε, «μέσα από αυτή τη διαδικασία ανοίγετε το δρόμο να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση και να υπάρχει και αυστηρός έλεγχος από το κράτος αν η δαπάνη που θέλει να κάνει ο δήμος, το νοσοκομείο, ή το πανεπιστήμιο, είναι υπαρκτή δαπάνη, άρα εγώ θα του την ελέγξω και θα την χρηματοδοτήσω.

Και ανοίγετε το δρόμο με αυτό τον τρόπο να γενικευτεί η ανταποδοτικότητα. Και την εξαίρεση που κάνει ο υπουργός ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα τα συμπεριλάβει σε αυτό, αυτόν ακριβώς το δρόμο ανοίγει. Και κλείνετε το μάτι στους δημάρχους, "βάλτε ακόμα περισσότερα ανταποδοτικά τέλη, φορτώστε και άλλο το λαό με χαράτσια αν θέλετε να έχετε υπηρεσίες, γιατί από το κράτος δεν θα έχετε να πάρετε".

Και επειδή ακριβώς διαμορφώνεται αυτό το περιβάλλον ξέρετε πολύ καλά ότι θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο οι δραστηριότητες των δήμων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, εφόσον δεν υπάρχει η λογική της ανταποδοτικότητας ή θα παραχωρηθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες και λειτουργίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο με τη μέθοδο των συμπράξεων των παραχωρήσεων και αυτό είναι το σχέδιό σας». Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΠΝΠ ανέπτυξε και ο Σάκης Βαρδαλής, ειδικός αγορητής του Κόμματος.

Παίζουν το χαρτί των εκλογών

Τα σενάρια για εκλογές αναζωπύρωσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, θέλοντας προφανώς να προετοιμάσει το έδαφος για την αντιλαϊκή συμφωνία που «ψήνει» με τους δανειστές. Ο Ν. Φίλης είπε αναφερόμενος στην ΠΝΠ: «Σήμερα πράγματι προσπαθούμε να ξύσουμε τον πάτο, να είμαστε έτοιμοι ώστε, εάν χρειαστεί, να μην αθετήσουμε τη βασική υποχρέωση του κράτους που είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η κοινωνική πολιτική. Προνοούμε».

Παρακάτω, σημείωσε: «Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη νωπή του ελληνικού λαού και αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο, αναλόγως των εξελίξεων, να αναβαπτιστεί στη γνώμη και στη θέληση του ελληνικού λαού, θα γίνει. Επιδιώκουμε ένα συμβιβασμό με τους δανειστές στο πρόβλημα που αφορά την ελληνική οικονομία. Εάν, όμως, αυτή η συμφωνία χρειαστεί μια λαϊκή νομιμοποίηση, δεν θα φοβηθούμε».

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «αντισυνταγματικότητα», δηλαδή για τα διαδικαστικά και όχι για την ουσία της ΠΝΠ, ενώ έδειξε ότι είναι έτοιμη να συναινέσει, αν αυτό απαιτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε η ΝΔ να βάλει πλάτη, αρκεί να γνωρίζει «ποιο είναι το τελικό σχέδιο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Συμπληρώνοντας, η εισηγήτρια της ΝΔ Αν. Ασημακοπούλου ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση φέρει «μία έντιμη, βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους στη βάση της 20ής Φεβρουαρίου εμείς θα τη στηρίξουμε».

Τους συμμάχους και τα μάτια σας...

«Δεν ξεμένουμε μόνο από λεφτά, αλλά και από συμμάχους», ισχυρίστηκε χτες, μιλώντας στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, εκφράζοντας ανησυχίες για το κατά πόσο η συγκυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τη ρευστότητα και τα στηρίγματα στο εξωτερικό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα στο λαό, όπως επίσης ότι ρισκάρισε και έχασε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την παραπέρα διαχείριση του χρέους. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε πρόθυμος το κόμμα του να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση, αρκεί αυτή να πει καθαρά τι διαπραγματεύεται με τους εταίρους, ποιες είναι οι συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει η κυβέρνηση και τι ζητάνε οι δανειστές.

Ταυτόχρονα, πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έκανε προτάσεις όπως «κόψτε τις συντάξεις στους 50άρηδες», λαϊκίστικα τσιτάτα που κρύβουν τη γενικευμένη επέλαση του κεφαλαίου και της ΕΕ ενάντια στο δικαίωμα του λαού σε ανθρώπινα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Για «πολιτική και ηθική ανακολουθία» και «ωμό θεσμικό κυνισμό» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Ευ. Βενιζέλος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς σε ένα «Μνημόνιο 3» στο οποίο και θα παραμείνει για «μακρά περίοδο». Σε αυτή τη βάση, κάλεσε την κυβέρνηση «να προσχωρήσετε πανηγυρικά στην πολιτική μας, αυτό είναι το σωστό για τη χώρα και η δικαίωσή μας, το άλλο είναι η καταστροφή της χώρας».

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 25 Απρίλη 2015