Η «κουλτούρα πληρωμών» προς τις τράπεζες και η «μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη» στο επίκεντρο των «αγωνιών» ΕΚΤ και συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
«Μέτρα όπως η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα πρέπει να είναι προσεκτικά στοχευμένα προς τα ευπαθή νοικοκυριά και να συνοδεύονται από πρόσθετες, αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλείδες για την πρόληψη φαινομένων αθέτησης υποχρεώσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την αποσόβηση τυχόν αρνητικού αντίκτυπου στη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη». Αυτά υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης.
Είναι φανερό ότι η «αγωνία» της ΕΚΤ, όπως και της συγκυβέρνησης άλλωστε (βλ. τις σχετικές αναφορές στη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη), αφορά τη διαμόρφωση της περιβόητης «κουλτούρας πληρωμών» στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, μέσα από «ασφαλιστικές δικλείδες» που θα τα σέρνουν εκβιαστικά στα γκισέ, εις βάρος και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους.
Και βέβαια, στο επίκεντρο των προβληματισμών της ΕΚΤ βρίσκεται η επίτευξη των αναγκαίων ρυθμών πιστωτικής επέκτασης (νέα δάνεια), προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, σε περίπτωση γενικευμένης απαγόρευσης των πλειστηριασμών, οι τράπεζες είναι πιθανό ότι θα «μειώσουν τη χορήγηση πιστώσεων και θα απαιτούν την εφαρμογή υψηλότερων επιτοκίων, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα υπονομεύσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων προβληματικών δανείων, γιατί όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται:
-- Ελαχιστοποιεί τα κίνητρα προς τους οφειλέτες να συνεργάζονται με τις τράπεζες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης με βάση αποτελεσματικές διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα εξυπηρέτησης των χρεών.
-- Θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα πρόσφατων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση των πλαισίων διευθέτησης του χρέους επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το α' τρίμηνο του 2015, τα τραπεζικά κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου του 2015, εξαιτίας της «γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τους όρους χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά, εκτιμάται ότι«παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι».