Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΗ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ Δουλειά «από τα κάτω» για την επιτυχία τους


Κορυφώνεται η προετοιμασία. Ετοιμότητα να δοθεί άμεση απάντηση αν καταληχθεί και ανακοινωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών

Τις 250 αγγίζουν οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος που καλούν στα συλλαλητήρια στις11 Ιούνη σε όλη τη χώρα, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές. Στην Αττική το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Η δουλειά για την επιτυχία των συλλαλητηρίων γίνεται σε κλίμα προετοιμασίας των συνδικάτων για απεργία, καθώς όπως επιβεβαιώνεται από παντού, το νέο μνημόνιο περιέχει μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, πάνω σε αυτά που έχουν ψηφιστεί έως τώρα και διατηρούνται αυτούσια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις τρέχουν, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν άμεσα στην περίπτωση που καταληχθεί και ανακοινωθεί η συμφωνία.
Τις επόμενες μέρες, η μάχη για τα συλλαλητήρια και την απεργιακή προετοιμασία μεταφέρεται στους τόπους δουλειάς. Δεκάδες είναι οι Γενικές Συνελεύσεις που έχουν οριστεί να γίνουν στην Αττική, και πολλές ακόμα σε ολόκληρη τη χώρα. Με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι συνεδριάσεις των ΔΣ των συνδικάτων, όπου οι ταξικές δυνάμεις βάζουν για συζήτηση την πρόταση για συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ανεξάρτητα αν πλειοψηφούν, ή είναι μειοψηφία.
Από τις μέχρι τώρα αποφάσεις, ξεχωριστή σημασία έχουν αυτές που πάρθηκαν από Γενικές Συνελεύσεις. Μια τέτοια μαζική Γενική Συνέλευση ήταν αυτή του ΣΕΤΗΠ, που εκτός από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αττικής, αποφάσισε επίσης να κηρύξει απεργία με ανοιχτή ημερομηνία στα τέλη Ιούνη.
Σε άλλες περιπτώσεις, η αρνητική στάση εκπροσώπων της πλειοψηφίας στα ΔΣ ανατρέπεται από τις Γενικές Συνελεύσεις, όπου τα στελέχη του ταξικού κινήματος βάζουν το θέμα. Για παράδειγμα, στο σωματείο συνταξιούχων του ΤΕΑΥΦΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ απέρριψε την πρόταση για συμμετοχή, αλλά η ετήσια Γενική Συνέλευση των συνταξιούχων την ενέκρινε κατά πλειοψηφία.
Τέλος, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στα συλλαλητήρια απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τη συμβολή και των δυνάμεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα περισσεύουν για τους εργαζόμενους στα καράβια, στον ΟΛΠ, στη Ζώνη και αλλού.
Η επιτυχία του προγράμματος δράσης, που θα κλιμακωθεί με απεργία, θα εξαρτηθεί από τη δουλειά των συνδικάτων στο κλάδο και στον χώρο τους, συνειδητοποιώντας την ευθύνη όχι μόνο να αποφασίσουν τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αλλά να διασφαλίσουν και τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτές, βοηθώντας ταυτόχρονα να δημιουργείται κλίμα απεργιακού ξεσηκωμού στους χώρους δουλειάς.