Στο λαό και πάλι ο λογαριασμός, ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, στη Ρίγα της Λετονίας
Εφ' όλης της ύλης συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ) ενόψει της διαφαινόμενης αντιλαϊκής συμφωνίας. «Αισιόδοξος» ότι «μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του χτες από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά και την προχτεσινή τριμερή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα με «μακροπρόθεσμο ορίζοντα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Φρ. Ολάντ«κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας» σε αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Π. Κ. Παντοάν, δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών διεργασιών, επισήμανε:«Ηρθε η στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αξιόπιστες προτάσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα».
Στο επίπεδο του λεγόμενου «Brussels Group» η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τα ζητήματα του ΦΠΑ, τα Εργασιακά,το Συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και την «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ενιαία συμφωνία - «πακέτο», την οποία επιδιώκει και η συγκυβέρνηση, περιλαμβάνει τόσο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, όσο και τη διαμόρφωση της επόμενης δανειακής σύμβασης, άρα και του νέου αντιλαϊκού προγράμματος, που θα κλιμακωθεί σε «μακροπρόθεσμο ορίζοντα»...
Ο «ρεαλισμός» της συγκυβέρνησης
Σε «πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας»διεξήχθη η χτεσινή συνάντηση, στη Ρίγα της Λετονίας, του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, προ των πυλών εμφανίζεται το μπαράζ με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ηδη κυβερνητικές πηγές αρχίζουν να καλλιεργούν κλίμα και να «αναδιπλώνονται» σε θέσεις, όπως:
- Οτι η «σκληρή γραμμή των εταίρων» προφανώς τους «δυσχεραίνει»...
- Υπογραμμίζουν ότι πλέον απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
- Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει άμεσα η «ανάγκη για ρεαλιστική λύση», στο πλαίσιο της «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Από την πλευρά του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ολοκλήρωση διαφαίνεται για τις αρχές του Ιούνη, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).
Μάλιστα, στο πλαίσιο του «ρεαλισμού» του κεφαλαίου, εντός του οποίου κινείται η συγκυβέρνηση, καθώς και των εκβιασμών που πρόκειται να κλιμακωθούν από όλες τις πλευρές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
«Κλειδώνει» η συμμετοχή του ΔΝΤ
«Ολοι οι δανειστές έλαβαν τις ελληνικές προτάσεις για συμφωνία και θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την άμεση επίτευξή της», δήλωσε χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απολύτως δεδομένη», διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες για συμφωνία χωρίς την πλευρά του ΔΝΤ και βέβαια χωρίς το ρόλο που θα έχει στην εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».
«Πακέτο» αντιλαϊκών μέτρων
-- Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η μάζα των αντιλαϊκών φόρων που συγκεντρώνονται μέσω του ΦΠΑ. Ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των συντελεστών και τις μετατάξεις των εμπορευμάτων, απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση των φόρων στη λαϊκή κατανάλωση, όπως δεδομένη είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου.
-- Σε ό,τι αφορά το Συνταξιοδοτικό, οι κυβερνητικές πηγές, προλειαίνοντας το έδαφος, κάνουν λόγο για τον περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», σηματοδοτώντας, επί της ουσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα με τις προτεραιότητες και της Κομισιόν.
-- Δεδομένη θεωρείται-άλλωστε ομολογείται πλέον και από τη συγκυβέρνηση-η μονιμοποίηση και όλων των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης,«μνημονιακής», περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αλώβητο διατηρείται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ για το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο περαιτέρω διόγκωσης, ως «εφεδρεία» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.
-- Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι αποσύρονται οι όποιες υποσχέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η «διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αφορά στους τρόπους αποδέσμευσης των τραπεζών από επισφαλή δάνεια, προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.