Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΜΥΤΙΛΗΝΗ Μετανάστες στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες

 

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, προκειμένου να καταγραφούν από τις αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες μέρες, πάνω από 2.600 άνθρωποι κατέφυγαν στο νησί, διασχίζοντας τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, συναντώντας τις ανύπαρκτες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση ομολογεί ότι στηρίζεται στην... ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως ανέφερε χτες ο Β. Παπαδόπουλος, γγ Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών. Ο γγ αναφέρθηκε στο προσωρινό κατάλυμα των αλλοδαπών στην Κω, που είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο χρειάζεται επισκευές, ή σε πρωτοβουλίες διάφορων ΜΚΟ και εθελοντών. Παράλληλα, στην περιοχή της Ειδομένης, 500 άνθρωποι διαβιούν σε χωράφια ή σε υποτυπώδεις συνθήκες, προσπαθώντας να περάσουν από τα Βαλκάνια σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Παράλληλα, στα πλαίσια ημερίδας του «Συνήγορου του Πολίτη» με θέμα τις επιστροφές των αλλοδαπών, τις μεικτές μεταναστευτικές ροές και τα δικαιώματα του ανθρώπου, δήλωσε πως οι αναγκαστικές επιστροφές των μεταναστών θα συνεχιστούν, ευχόμενος στο ...απώτερο μέλλον τη διαχείριση του φαινομένου να την αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Προς το παρόν, όμως, θα «καθαρίζει» η ΕΛΑΣ για το θέμα. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, οι εθελούσιες και αναγκαστικές επιστροφές ήταν 20.000 άτομα κάθε χρόνο και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. που δε χρήζουν προσφυγικής προστασίας) μήπως μπορούν να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Κι εδώ είναι το θέμα των επιστροφών και της παρακολούθησης του θεσμού αυτού από εξωτερικούς μηχανισμούς».

Ομως, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή έδωσαν μερικά μελανά σημεία από τις «καλές» πρακτικές ευρωπαϊκών δομών, όπως η «Frontex», στο διώξιμο των μεταναστών από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά για μέσα καταστολής που χρησιμοποιούνται στις αεροπορικές επιστροφές, όπως είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χορήγηση ουσιών ή μέσων «καταπράυνσης», ενώ τονίστηκε ο φόβος των μεταναστών να προβούν σε καταγγελίες για κακή μεταχείριση από την «Frontex». Επίσης, ειπώθηκε ότι αυτός ο μηχανισμός καταστολής των μεταναστών της ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τον κανονισμό του, ενώ δε δημοσιοποιήθηκε πιλοτικό του πρόγραμμα αναγκαστικών επιστροφών, σύμφωνα με το οποίο, χώρες καταγωγής των μεταναστών οφείλουν να ναυλώνουν αεροπλάνο για να παραλαμβάνουν τους διωγμένους υπηκόους τους.

Στην ημερίδα υπογραμμίστηκε πως φέτος οι εισροές μεταναστών και προσφύγων θα ξεπεράσουν τις 100.000. Πέρσι ήταν 45.000. Στη Μεσόγειο, το 2014, περίπου 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι, ενώ το 2015, μέχρι τις 18/5, ήταν 1.800. Σύμφωνα με έκθεση του «Συνήγορου του Πολίτη», κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2014, ο αριθμός συλλήψεων της ΕΛΑΣ ήταν 35.246, αντίστοιχα του Λιμενικού 29.750 και ο συνολικός αριθμός συλλήψεων για παράνομη είσοδο και παραμονή 64.996. Το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 10.234 αναγκαστικές επιστροφές και 6.168 επαναπροωθήσεις, βάσει διμερών συμφωνιών με όμορες χώρες.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 22 Μάη 2015