Δέκα χρόνια από το «φευγιό» του
Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια «έφυγε» από τη ζωή ο Χαρίλαος Φλωράκης. Γεννήθηκε στις 20 του Ιούλη 1914 στο χωριό Παλιοζογλώπι Ραχούλας του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας. Ηταν το 4ο από τα 6 παιδιά της οικογένειάς του. Στην Καρδίτσα, ο Χαρίλαος Φλωράκης έζησε τους πρώτους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Οπως ο ίδιος έλεγε, «ο Παπαστράτος είχε φτιάξει εκεί μεγάλη αποθήκη επεξεργασίας καπνού, από τις πρώτες που έγιναν στη χώρα και ήταν φυτώριο για το εργατικό κίνημα. Κάθε χρόνο, κατέβαιναν χωριάτες, έσμιγαν με τους καπνεργάτες και ξεσπούσαν μεγάλα συλλαλητήρια και διαδηλώσεις».
Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήρθε σε επαφή με τις κομμουνιστικές ιδέες από μικρός, διαβάζοντας το αλφάβητο του κομμουνισμού. Μόλις 15 χρόνων συνδέθηκε για πρώτη φορά με το κομμουνιστικό κίνημα. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ και τον Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Εδρασε στον ΕΛΑΣ και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου έφτασε στο βαθμό του υποστρατήγου. Την άνοιξη του 1949 αναδεικνύεται σε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το Σεπτέμβρη περνάει στην ΕΣΣΔ. Τον Απρίλη του 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται στις 27 του Ιούλη. Το Μάη 1960 ξεκινά η μεγάλη δίκη του στο στρατοδικείο και καταδικάζεται. Τον Απρίλη 1966 αποφυλακίζεται με όρους. Συλλαμβάνεται στις 21 Απρίλη 1967 και εξορίζεται μέχρι και την άνοιξη του 1971. Στη διάσπαση του 1968 ανέπτυξε δράση μέσα στους εξόριστους υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και κατά των αναθεωρητών. Τον Ιούνη 1972 εκλέγεται μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, το Δεκέμβρη 1972, εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος. Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος επανεκλέγεται Α΄ Γραμματέας της ΚΕ. Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), στο 11ο (1982) και στο 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Τον Ιούλη του 1989, σε Ολομέλεια της ΚΕ ο Χ. Φλωράκης κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το Φλεβάρη του 1991, το 13ο Συνέδριο του Κόμματος οδήγησε στη διάσπαση του Κόμματος, που προκάλεσε η φραξιονιστική ομάδα στελεχών, η οποία έφυγε από το ΚΚΕ στον ΣΥΝ. Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη στη διάσωση του ΚΚΕ και στην ανασυγκρότησή του, στην επιστροφή στις αρχές του, υπήρξε αποφασιστικός. Το 14ο Συνέδριο τον εκλέγει Επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος (αναλυτικά για τη δράση του βλέπε «Ριζοσπάστης» 17/5/2015).
Ηταν άνθρωπος βαθιά λαϊκός
Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν άνθρωπος βαθιά λαϊκός. Ολόκληρη η ζωή του ταυτίζεται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της νεολαίας, του λαού, με τον αγώνα για καλύτερες μέρες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτόν τον αγώνα υπηρέτησε με συνέπεια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ σε όλες τις συνθήκες. Η κομματική - πολιτική δράση του Χαρίλαου Φλωράκη δε γνώρισε διαλείμματα. Γνώρισε μόνο φουρτούνες και μεγάλες δυσκολίες. Τις αντιμετώπισε όλες με παλικαριά και με αισιοδοξία. Με την πηγαία θυμοσοφία του και με την αποφασιστικότητα του κομμουνιστή, που έχει πλήρη συναίσθηση της αποστολής του και της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την ταξική πάλη. Τις αντιμετώπισε, δίνοντας όλες τις δυνάμεις του και βγαίνοντας ηθικά νικητής. Οπως τόσοι και τόσες από τους χιλιάδες κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, που δε λογάριασαν και διέθεσαν τη ζωή τους απλόχερα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Οχι μόνο δε μετάνιωσε για το δρόμο που επέλεξε, αλλά συνήθιζε να επαναλαμβάνει ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε ξανά, αν αυτό μπορούσε να γίνει. Γιατί γνώριζε ότι δεν είχε κάνει λάθος. Γιατί γνώριζε ότι η ζωή ομορφαίνει περισσότερο και ότι η ανθρώπινη υπόσταση καταξιώνεται μόνο στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας.
Η διεθνιστική δράση του Χαρίλαου Φλωράκη αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα. Βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Υπερασπίστηκε την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ενωσης. Μετά την αντεπανάσταση, έλεγε ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει ό,τι και να γίνει. Είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. «Ο καπιταλισμός οξύνει και δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα», έλεγε.
Ο Χαρίλαος Φλωράκης είναι γέννημα του ΚΚΕ. Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και τους ηρωικούς αγώνες του αναδείχθηκε σε ηγέτη, τον οποίο εκτιμούν όχι μόνον οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι που δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία του Κόμματός μας. Υπήρξε λαϊκός ηγέτης, ως κομμουνιστής ταγμένος στην υπόθεση του δίκιου της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.