Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Κοινή λαϊκή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, την εξουσία του κεφαλαίου και τις λυκοσυμμαχίες του


Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα σε συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη

Η Σέναμ Ντόρουκ
Η Σέναμ Ντόρουκ
Με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη το βράδυ, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που γίνονται στη χώρα στις 7 Ιούνη. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετείχαν ακόμη ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».
Στη συγκέντρωση στη Σμύρνη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε χώρο μέσα στη Διεθνή Εκθεση της πόλης, μίλησαν ακόμη ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, και η Σέναμ Ντόρουκ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και υποψήφια βουλευτής του Κόμματος στη Σμύρνη.
Ακολουθεί η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συγκέντρωση.
(Για τις υπόλοιπες επαφές και δραστηριότητες της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τουρκία, δείτε το φωτορεπορτάζ στη διπλανή σελίδα).
***
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Ευχαριστούμε πολύ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να βρεθούμε εδώ στην Σμύρνη, στην Τουρκία, να μιλήσουμε μαζί σας, να επικοινωνήσουμε με νέους ανθρώπους, με εργαζόμενους, με φοιτητές, με αγωνιστές, με κομμουνιστές και κομμουνίστριες.
Το ΚΚΕ σε όλη τη μακρόχρονη Ιστορία του έχει δώσει και δίνει μεγάλη σημασία στη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών. Το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στις δύο χώρες συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς, που δοκιμάστηκαν σε δύσκολους καιρούς για τους λαούς μας, όπως είναι και οι σημερινοί.
Εκ μέρους των Ελλήνων κομμουνιστών εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη με τους αγώνες του ΚΚ στην Τουρκία.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση των 3 συντρόφων, Αλί Αντιγκιουζέλ, Μπαχτιγιάρ Σαχίν και Ντενίζ Σινάν Τουνάμπογλου, που συνελήφθησαν την Πρωτομαγιά με αβάσιμες κατηγορίες και κρατούνται ακόμη και σήμερα.
Καταγγέλλουμε την πρόσφατη καταδίκη του διευθυντή του SOL και απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού και εμποδίου στην ελεύθερη πολιτική δράση των κομμουνιστών.

Οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας μπλέκουν τους λαούς μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Λίγες μέρες πριν, στην Αττάλεια, οι κάμερες απαθανάτισαν τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας αγκαζέ με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και τα άλλα «γεράκια» της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, να τραγουδούν από σκηνής «We are the world»...
Εικόνες συμβολικές για την ενότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του όταν πρόκειται για αποφάσεις και δράση ενάντια στους λαούς.
Είναι ενωμένοι στις σοβαρές και επικίνδυνες αποφάσεις που πήρανε για την ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ, προωθώντας δυνάμεις προς ανατολάς, αυξάνοντας το μέγεθος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ κατά των λαών.
Ο κόσμος που τραγουδάνε, ο κόσμος του κεφαλαίου, είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση, που αποτελούν την προϋπόθεση για τα κέρδη και τον πλούτο τους.
Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Είναι οι ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το μακέλεμα των λαών όπου Γης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Είναι οι βόμβες και ο θάνατος που σκόρπισαν και σκορπούν υποτίθεται για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία», όπως ακριβώς έκαναν, μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Γιουγκοσλαβία.
«Ο κόσμος τους» είναι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί νέων επεμβάσεων που καταστρώνουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, στο όνομα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών.
Στο όνομα του «νεο-οθωμανισμού» η αστική τάξη της Τουρκίας με την κυβέρνηση Ερντογάν παίζει ενεργό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία και προωθεί την αναβάθμιση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, αξιοποιώντας τις μειονότητες σ' αυτές τις περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, η νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα προσχήματα της «προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών», διαμορφώνει το έδαφος για τη συμμετοχή στους νέους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς που ετοιμάζονται στην περιοχή.
Αυτός είναι ο κόσμος τους και τον κόσμο αυτόν τον ξέρουμε καλά, τον έχουν βιώσει η εργατική τάξη και οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού πληρώνουν οι λαοί.
Με απώλεια δικαιωμάτων και αίμα, είτε οι χώρες μας περνούν κρίση, όπως η Ελλάδα, είτε βρίσκονται σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, και στη μια και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια απαιτούν ακόμα μικρότερους μισθούς, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια για να αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Οι εργαζόμενοι των δύο χωρών δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις συνεργασίες μερίδας Ελλήνων και Τούρκων καπιταλιστών για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά ούτε από τον σκληρό ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ενώσεων για τα μερίδια των αγορών, τα κοιτάσματα του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, τους δρόμους μεταφοράς αυτού του πλούτου. Ούτε από την πρόσδεση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ούτε από την καπιταλιστική Ρωσία.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι λαοί μας πληρώνουν το τίμημα της φτώχειας, της ανεργίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Δυναμώνουμε τα ΚΚ, δυναμώνουμε την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Δυναμώνοντας τα ΚΚ στις δύο χώρες δυναμώνουμε την ενότητα που οικοδομούν οι εργαζόμενοι στον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού, για το σοσιαλισμό.
Τα ΚΚ στην Ελλάδα και την Τουρκία συνδέονται με γερούς, διεθνιστικούς δεσμούς.
Μοιραζόμαστε κοινές παραδόσεις και αγώνες. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων. Για την προώθηση της φιλίας των λαών, ενάντια στον αστικό εθνικισμό και σοβινισμό αλλά και την παγίδα του κοσμοπολιτισμού. Εχουμε κοινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μας ενώνει η πίστη στο μαρξισμό - λενινισμό, στη δύναμη της εργατικής τάξης. Η πεποίθηση ότι η Ιστορία δεν τέλειωσε, ότι «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα», ότι μπορούμε να αναπτύξουμε παραπέρα την κοινή μας πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Αυτήν την κοινή μας πάλη δείχνει το γεγονός ότι μια από τις κεντρικές πρωτοβουλίες της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κόμματος είναι το αφιέρωμα στον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
ΚΚΕ και ΚΚΤ έχουν δώσει μαζί σημαντικούς αγώνες για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Εχουν πάρει από κοινού διμερείς και διεθνείς πρωτοβουλίες.
Το ΚΚΤ έχει σημαντικό κύρος στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι του ανατέθηκε να φιλοξενήσει τη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, το ερχόμενο φθινόπωρο.
Εχει σημαντική συμβολή στην Ευρωπαϊκή «Πρωτοβουλία» των 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων, στο θεωρητικό περιοδικό «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση», στις Βαλκανικές Συναντήσεις ΚΚ, στις Συναντήσεις των ΚΚ της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.
Η ενίσχυση του ΚΚΤ στις εκλογές θα σημάνει ενίσχυση αυτής της προσπάθειας για την ανασύνταξη του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο κι αυτό θα έχει θετική απήχηση στην πάλη των λαών μας.

Για τους λαούς μας που θέλουν και θα κάνουν τα σκοτάδια λάμψη

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Είναι κοινή η πεποίθηση των Κομμάτων μας ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα οδηγεί στους άδικους πολέμους. Τα προσχήματα, που χρησιμοποιούν κάθε φορά οι αστικές τάξεις, είναι διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι μία: Είναι η πραγματικότητα που γεννάει τον ανταγωνισμό για τα μερίδια των αγορών, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, για τους δρόμους μεταφοράς τους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες κ.ο.κ.
Οι λαοί να φυλάγονται όταν ακούν μεγάλα λόγια για τους αγωγούς και την οικονομία.
Να επαγρυπνούμε για τη χρησιμοποίηση των διαφόρων μειονοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αντί να μετατραπούν οι μειονότητες σε «γέφυρες φιλίας» για τους λαούς, γίνονται στα χέρια των ιμπεριαλιστών μια «εύφλεκτη ύλη» για την «πυρκαγιά» των πολέμων και επεμβάσεων. Για να περάσει το «διαίρει και βασίλευε», για να ανταγωνιστεί η μια καπιταλιστική δύναμη την άλλη, ακόμη και στη χάραξη των αγωγών.
Οι κομμουνιστές παλεύουμε για να ενώσουμε την εργατική τάξη, τους λαούς. Να τους ενώσουμε πάνω στο βασικό, που είναι η κοινή μας πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό: Την κοινωνική εκμετάλλευση και αδικία.
Σε όλα τα Βαλκάνια, άσχετα σε «τι Θεό πιστεύουν», άσχετα από τι γλώσσα μιλούν, άσχετα αν η χώρα τους είναι ήδη μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή βρίσκεται στον προθάλαμο, ο κάθε λαός βιώνει τη σκλαβιά, άσχετα από το πώς ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του.
Τις «αλυσίδες» αυτής της σκλαβιάς πρέπει να σπάσουν οι εργαζόμενοι, αν θέλουν πραγματικά να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη, για να αποδεσμεύσουν τις χώρες τους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, από τις αιτίες που γεννούν την ανεργία, τη φτώχεια, το φασισμό και τους πολέμους.
Γι' αυτό αποτελεί αναγκαιότητα το δυνάμωμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Η ταξική τους ενότητα και όχι η διαίρεσή τους με βάση κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.
Η ενίσχυση των ΚΚ είναι όρος για να πνεύσει άνεμος αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης.
Κάθε ψήφος στο ΚΚΤ θα μετρήσει ιδιαίτερα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού, όπως σήμερα:
-- Για τον εργάτη και τον υπάλληλο που δεν ανέχονται να στενάζουν οι οικογένειές τους, να ξεπουλιέται ο πλούτος της χώρας και να καταλήγει στα χέρια των λίγων.
-- Για το νέο, για τη γυναίκα που ζουν στην ανασφάλεια, αλλά έχουν όνειρα και προσδοκίες από τη ζωή.
-- Για τον άνεργο και τον απόμαχο της δουλειάς που δεν δέχονται να είναι στο περιθώριο.


Με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Τουρκία ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί, με τη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη με αντιπροσωπεία της ηγεσίας του ΚΚ Τουρκίας, στην οποία συμμετείχαν οι σύντροφοι Κεμάλ Οκουγιάνκαι Μεχμέτ Κουζουλουγκίλ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ανάγκη εμβάθυνσης της κοινής δράσης και της αλληλεγγύης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, καθώς και η πολιτική μάχη που δίνει το ΚΚ Τουρκίας ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρέδωσε επίσης προσωπικήεπιστολή αλληλεγγύης για τα 3 συλληφθέντα μέλη του ΚΚ Τουρκίας, που εξακολουθούν να κρατούνται από την 1η Μάη και τη συγκέντρωση που αντιμετώπισε έντονη κρατική καταστολή, με την κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής». Οπως ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι τρεις σύντροφοι κρατούνται σε συνθήκες απομόνωσης, ενώ εξακολουθεί να μην έχει οριστεί δικάσιμος.
Στο τέλος της συνάντησης, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έδωσε ως δώρα στα μέλη της ηγεσίας του ΚΚ Τουρκίας 2 αφίσες: Η μία είναι ανατύπωση αφίσας του ΚΚΕ από το 1944 για τα 26 χρόνια του Κόμματος και η άλλη απεικονίζει έργο του Γιώργη Βαρλάμου για το Πολυτεχνείο.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίαςστον όμορφο και φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο Κ. Οκουγιάν και η Χάντε Γκιουντοουντού, μέλη της ΚΕ του ΚΚΤ.


Πρόβες λίγο πριν από την Αθήνα...

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» στηνΚωνσταντινούπολη φιλοξενεί μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης του ΚΚ Τουρκίας, την Πέμπτη το βράδυ, στη σκηνή του ανέβηκε η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου για να κάνει πρόβα στο θεατρικό έργο που θα παρουσιάσει το Σάββατο 13 Ιούνη στην Αθήνα, στο Επιστημονικό Συνέδριο που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ. Πρόκειται για δραματοποιημένο απόσπασμα από το μνημειώδες κι άγνωστο έπος στο ελληνικό κοινό, «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», το οποίο δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα.


Σε προεκλογικό περίπτερο του ΚΚ Τουρκίας

Την Πέμπτη, το πρωί, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε προεκλογικό περίπτερο του ΚΚ Τουρκίας σε κεντρικό σημείο της Σμύρνης. Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε με μέλη του Κόμματος που διακινούσαν υλικό του ΚΚ Τουρκίας για τις εκλογές της 7ης Ιούνη, καθώς και την εφημερίδα του Κόμματος, «Sol».


Για τους ανθρακωρύχους της Σόμα

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο Δ. Κουτσούμπας στη Σμύρνη, σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» που λειτουργεί και σε αυτήν την πόλη, ο Τούρκος εικαστικός Ιρφάν Ερτέλπαρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έναν πίνακα τον οποίο φιλοτέχνησε για τους ανθρακωρύχους της Σόμα και το τραγικό εργατικό «ατύχημα» - έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 εργάτες των ορυχείων.
Ακριβώς με αυτό το θέμα και με τίτλο «Στην επέτειο της Σόμα, ανθρακωρύχοι και μεταλλεργάτες μαζί», στις 13 Μάη εγκαινιάστηκε έκθεση με έργα του Ι. Ερτέλ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Σμύρνης.


Συνεντεύξεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τουρκία, ο Δ. Κουτσούμπας παραχώρησε δύο συνεντεύξεις Τύπου, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη (από όπου και η φωτογραφία), παρουσία υποψηφίων του ΚΚ Τουρκίας, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραχώρησε και ξεχωριστές συνεντεύξεις, τόσο στην εφημερίδα του ΚΚ Τουρκίας, «Sol», όσο και σε μια σειρά άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Με τα νέα μέλη του ΚΚ Τουρκίας

Στο τέλος της συγκέντρωσης στη Σμύρνη, το βράδυ της Πέμπτης, τα νέα μέλη του ΚΚ Τουρκίας στην περιοχή κλήθηκαν στη σκηνή, όπου και παρέλαβαν τις σχετικές αναμνηστικές κονκάρδες από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.
"Ριζοσπάστης" Σάββατο 30 - Κυριακή 31 Μάη 2015