Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ Δομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων


Κοινή παρέμβαση των υπουργών Οικονομίας Γερμανίας και Γαλλίας για αναδιάρθρωση των δομών της Ευρωζώνης και ενίσχυση των εξουσιών τους

Εντατικότερους ρυθμούς προσλαμβάνουν οι ενδοαστικές διεργασίες και η διαπάλη γύρω από την ολοκλήρωση της «Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», την εμβάθυνση και αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δομών στην Ευρωζώνη, αλλά και συνολικά στην ΕΕ.
Χαρακτηριστική είναι η κοινή παρέμβαση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, και του υπουργού Οικονομίας της ΓαλλίαςΕμ. Μακρόν«Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε εκ νέου την οικονομική και πολιτική συζήτηση και να επαναφέρουμε την τάξη στην Ευρωζώνη και μάλιστα ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για μια Ενωση, όπου όλα τα κράτη θα βρουν τη θέση τους», επισημαίνουν σε κοινό άρθρο, που δημοσιεύτηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Οι δύο υπουργοί ζητούν να μεταφερθούν στην Ευρωζώνη «δημοσιονομικές εξουσίες», έτσι ώστε να βελτιωθεί η ικανότητά της να συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν ότι «η δημιουργία αυτής της νέας δομής» έχει αποφασιστική σημασία για την αντιμετώπιση των «βραχυπρόθεσμων προκλήσεων» και τη «διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για το ευρώ και την Ενωση».
Είναι φανερό ότι επιχειρείται η διαμόρφωση ενός «στενότερου» πυρήνα κρατών, τα οποία, σε διασύνδεση με τμήματα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, θα προχωρήσουν στις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την ενίσχυση των μονοπωλίων τους. Μάλιστα, εν μέσω των οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών για τις «μεταρρυθμίσεις» στην ΕΕ και της στάσης που τηρεί η βρετανική κυβέρνηση, οι υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας τονίζουν πως «τα εθνικά συμφέροντα και τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα θα πρέπει να εναρμονιστούν».

Για «Ευρώπη με διαφορετικές ταχύτητες» μιλά η Μέρκελ

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο BBC, σημείωσε πως η ΕΕ ίσως χρειαστεί να εξετάσει αλλαγές στις Συνθήκες, εάν αυτό απαιτείται για να παραμείνει ηΒρετανία στην ΕΕ. «Δεν είναι ένα θέμα για να χάσουμε τον ύπνο μας, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά μας και για να δημιουργήσουμε τους απαραίτητους όρους για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ», τόνισε.
Σχετικά με τις απόψεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, η Μέρκελ τόνισε ότι υπάρχουν σημεία στα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά «είχαμε πάντα τη δυνατότητα να επιδιώξουμε μία Ευρώπη με διαφορετικές ταχύτητες, να βρούμε, για παράδειγμα, λύσεις στη βάση ρήτρας εξαίρεσης (opt - out)».
«Η ελληνική κρίση ενισχύει το ρόλο του Γιούνκερ», αναφέρει άρθρο στην ιστοσελίδα «Politico», ως «απαραίτητου διαμεσολαβητή, συχνά σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών». Οπως αναφέρεται, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επιχειρεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι ως πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος έχει τη σχετική εντολή.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, συνεχίζοντας τους διεμβολισμούς στην Ευρωζώνη, μέσω χτεσινών δηλώσεων του επικεφαλής δημοσιονομικών υποθέσεων, Β. Γκάσπαρ, καλεί την ΕΕ να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους.