Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Επικαιροποίηση των επικίνδυνων πλαφόν


Στα επικίνδυνα για τη ζωή των αρρώστων «παιχνίδια» με τα πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, που καθιέρωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επανέρχεται τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο να υπηρετήσει τη δέσμευση να μην υπερβεί η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) τα 2 δισ. ευρώ για το 2015.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β' 1117/2015), τροποποιήθηκαν οι όροι της απόφασης του προκατόχου του, Μάκη Βορίδη, (ΦΕΚ Β' 1796), με την οποία καθοριζόταν πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, ανά μήνα και γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθόριζε τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.
Με τη νέα απόφαση, «καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων» και προβλέπει ότι «σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα, για τρεις συνεχόμενους μήνες, ο γιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του». Κατά τ' άλλα, όπως αναφέρει ο Π. Κουρουμπλής, ισχύει η απόφαση του προκατόχου Μάκη Βορίδη.
Δηλαδή, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων απλώς επεκτείνονται απ' τον ένα μήνα σε τρεις, όπου οι περιορισμοί θα υπολογίζονται μεσοσταθμικά. Ακόμα, η επιμονή στην αύξηση κατά 5% των γενοσήμων δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε συγκεκριμένο τμήμα της φαρμακοβιομηχανίας.
Η απόφαση αυτή έρχεται 11 μήνες μετά την Ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός, Ανδρέας Ξανθός-, που με αφορμή την απόφαση του Μ. Βορίδη (ΦΕΚ Β' 1796), υπογράμμιζαν:
«Ο καθορισμός πλαφόν ανά ασθενή (...) δεν αποτελεί στόχο απλώς ο περιορισμός των δαπανών, αλλά φαίνεται ότι αρχίζει να υλοποιείται η πολιτική του "βασικού πακέτου" στην Υγεία: Η κάλυψη του δημόσιου συστήματος Υγείας παύει να είναι καθολική, αλλά καθορίζεται από ένα αυθαίρετο λογιστικό όριο, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες θα βαρύνουν την τσέπη του ασθενούς και θα χρηματοδοτούν τους πάσης φύσεως ιδιώτες παρόχους Υγείας»!