Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

«Goldman Sachs»: Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί εκλογές ή χρεωκοπία



Δεν αποκλείει εκλογές, δημοψήφισμα, χρεωκοπία ή περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Goldman Sachs» Χιου Πιλ, στις εκτιμήσεις που κάνει για την Ελλάδα.
Ο αναλυτής θεωρεί ότι δεν μπορούν να συμβιβαστούν οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, χωρίς να συνεχιστεί η οικονομική προσαρμογή και η εποπτεία.
Ο Χιου Πιλ επισημαίνει ότι οι κύριες υποσχέσεις με βάση τις οποίες εκλέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, είναι «ασυμβίβαστες» με τις απαιτήσεις των δανειστών. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί μια νέα πολιτική εντολή ή μια νέα κυβέρνηση, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών.
Αν και η βασική εκδοχή που προβάλλει είναι ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της «Goldman Sachs», χωρίς συμφωνία, τα ταμειακά διαθέσιμα σύντομα θα εξαντληθούν και η χώρα ίσως οδηγηθεί σε τεχνική πτώχευση και μπλοκάρισμα των τραπεζικών καταθέσεων. Ωστόσο, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «ίσως είναι απαραίτητη» για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Σε σχέση με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θεωρεί ότι έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.