Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Προκρίνει «συνεννόηση» και όχι κάλπες



Τη «συνεννόηση» των αστικών πολιτικών δυνάμεων ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για πορεία στην ΕΕ και στο ευρώ, επιμένει να ζητά ηΝΔ.
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κ. Καραγκούνης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, χρειάζεται «σταθερότητα» και «υπευθυνότητα». Αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζοντάς το «εθνικά επιζήμιο» και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει μια συνεννόηση».
Κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι πρέπει πρώτα να διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης «άλλης» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν μπορεί να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός, καθώς παραδέχθηκε ότι παραμένει δημοφιλής. «Γιατί να μη διερευνηθεί η ιδέα να αθροιστούν δυνάμεις στην εφαρμογή ενός προγράμματος;», διερωτήθηκε.
Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, αφού «η βούληση για το αντιμνημονιακό τελείωσε». Τόνισε, μάλιστα, ότι το μόνο που συνέδεε τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν ένα «αντιμνημονιακό μένος», αλλά, πλέον, «ο κ. Τσίπρας έγινε μνημονιακός, είτε του αρέσει είτε όχι». Πάντως, παραδέχτηκε ότι θεωρεί πιθανότερο σενάριο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
Ο Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στο «Mega», είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό το αδιέξοδο πρέπει να επιλυθεί (...) Είναι άλλο ότι θα ψηφίσουμε τη συμφωνία και άλλο το τι πιστεύουμε. Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο (...) Εμείς πιστεύουμε σε ένα περιορισμένο κράτος με στρατηγικό ρόλο και σε έναν ιδιωτικό τομέα χαμηλά φορoλογούμενο (...) Ψηφίσαμε την συμφωνία λόγω της εθνικής προτεραιότητας να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, και όχι για το περιεχόμενό της, το οποίο είναι αποτέλεσμα μίας ερασιτεχνικής και κακής διαπραγμάτευσης».
Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο εκλογών είπε: «Οι εκλογές έχουν ένα βαρύτατο οικονομικό τίμημα, όχι με την στενή έννοια, πόσο κοστίζει η διοργάνωσή τους, αλλά για το πόσο κοστίζει στην οικονομική δραστηριότητα».
Για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» απάντησε: «Δεν είμαι υπέρ των "μεγάλων συνασπισμών". Οχι λόγω ιδεοληψίας. Με ένα κομμάτι του "φιλοευρωπαϊκού" ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο.Ομως, ένας "μεγάλος συνασπισμός" ενισχύει τα άκρα. Και επειδή στην Ελλάδα σήμερα το ένα άκρο παρουσιάζει σημαντική επικινδυνότητα, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».
Στην ίδια βάση πρόσθεσε: «Πιστεύω σε ένα πολιτικό σύστημα με δύο πυλώνες: Εναν κεντροδεξιό πυλώνα και έναν κεντροαριστερό. Πρέπει να επαναδιαμορφωθεί ο κεντροαριστερός πυλώνας και πρέπει να αποσαφηνισθεί ο ρόλος του κεντροδεξιού πυλώνα». Για δε το τελευταίο διευκρίνισε: «Η ΝΔ το τελευταίο διάστημα κινήθηκε κατά τέτοιο τρόπο προς τα δεξιά που άφησε πάρα πολύ χώρο στο Κέντρο, με την έννοια των μεσαίων στρωμάτων, με τα οποία χρειάζεται να συνομιλήσει εκ νέου».

«Σε διαρκή εγρήγορση και στο Κέντρο»
Σημειωτέον, συνεδρίασε χτες, υπό τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκο, το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Οργανο του κόμματος. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και συμφωνήθηκε ότι «το κόμμα θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση».
Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες προκειμένου:
Να ξεκινήσουν, από 1/9, οι εγγραφές παλαιών και νέων μελών στη Νέα Δημοκρατία. Να πραγματοποιηθεί, στις 4/10, προσυνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ανασυγκρότηση της παράταξης με βάση τις ιδεολογικές της αρχές. Να πραγματοποιηθεί, στις 17/10, Εθνική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα. Να αρχίσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η προετοιμασία για τη συγκρότηση «νέας ολοκληρωμένης πρότασης» της ΝΔ για τη χώρα, η κατάρτιση «ελληνικού σχεδίου με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας».
Υπογραμμίστηκε, τέλος, ότι η ΝΔ «απευθύνεται στο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό Κέντρο»...