Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ Λιβανίζουν μηχανισμούς του κεφαλαίου, κόπτονται για την ασφάλειά του


Σε λιβάνισμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και πλήρη αφομοίωση του πλαισίου της «ασφάλειας» όπως την ορίζουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, εξελίχθηκε ημερίδα του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και την Πανευρωπαϊκή Συνεργασία», έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), πρόδρομος του ΟΑΣΕ, που στις σημερινές συνθήκες είναι άλλος ένας μηχανισμός του ιμπεριαλισμού, στηρίζεται στους ίδιους πυλώνες με το ΝΑΤΟ και προωθεί τα ίδια συμφέροντα, του μεγάλου κεφαλαίου. Εξ ου και στην πράξη δεν λύνεται κανένα πρόβλημα για τους λαούς, δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για ειρήνη και προκοπή.
Στο δικό τους μοτίβο, πάντως, χαιρετίζοντας στην ημερίδα, η αν. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε, μεταξύ άλλων, για «τη σημασία της ΔΑΣΕ και του ΟΑΣΕ, ως μετεξέλιξη της Διάσκεψης, για την προώθηση και εδραίωση της αδιαίρετης και συνεργατικής ασφάλειας στον ευρύ γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ». Η ίδια, βέβαια, λίγο αργότερα, παραδέχτηκε ότι με πεδίο σύγχρονης ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης την Ουκρανία, «η πολιτική σκηνή στην Ευρώπη στρατιωτικοποιείται μέσω του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της Ρωσίας δηλαδή, ενισχύεται η τάση στρατιωτικής απάντησης. Ετσι, δημιουργούνται δυνητικά νέες ψυχροπολεμικές συνθήκες με θερμές εστίες σύγκρουσης».
Παραπέρα, αναπτύσσοντας το γνωστό σκεπτικό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών περί ορισμού της ασφάλειας, των σχετικών κινδύνων και της προάσπισής της, μίλησε για «ανάγκη να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με ολοκληρωμένο τρόπο τα προβλήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της ασφάλειας: Παρατεταμένες ή παγωμένες συγκρούσεις (Νότια Οσετία και Αμπχαζία, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Τρασνιστρία), οριζόντιες απειλές (όπως τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, παράνομη διακίνηση προσώπων, εμπόριο ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο) και προκλήσεις, όπως οι πρωτοφανείς ροές προσφύγων και μεταναστών και οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε σημαντικό αριθμό χωρών, αποτελούν κοινά ζητήματα ασφαλείας που απαιτούν επείγουσα και ενδελεχή ενασχόληση».
Ο Π. Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε λίγο - πολύ ότι φταίει και ο λαός για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν πίεσε η ...Μέρκελ ή η Γερμανία για τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες ή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Παρακάτω, περιγράφοντας τις συνθήκες όπου στήθηκε η ΔΑΣΕ μίλησε για την «ύφεση» στις διεθνείς σχέσεις εκείνη την εποχή, διαφημίζοντας σαν μία από τις αιτίες της την διαβόητη «Οστπολιτίκ» («Ανατολική Πολιτική»), του Γερμανού καγκελάριου Β. Μπραντ, που όμως αποτέλεσε μέσο διείσδυσης και χτυπήματος στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
Η Σοφία Τζιτζίκου, μέλος της γραμματείας του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αναλώθηκε στο γνωστό αποπροσανατολισμό του λαού, περί του χαρακτήρα και της ουσίας της ΕΕ, εμφανιζόμενη προβληματισμένη για «όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη», κι αναρωτήθηκε «αν είναι αυτή η Ευρώπη των αρχών, των δικαιωμάτων, και της αλληλεγγύης;», λες και υπήρξε ποτέ η ΕΕ τέτοια.
Τέλος, ο Χ. Σολτζ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος «Die Linke», μεταφέροντας χαιρετισμό της ευρωομάδας της GUE, μίλησε για την «ανάγκη» ενός «ΟΑΣΕ 2», για προσαρμογή του Οργανισμού στις νέες συνθήκες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι με την ουκρανική κρίση ο ΟΑΣΕ «υποβαθμίστηκε σαν χώρος συζήτησης, ενώ ενισχύθηκε εκ νέου ο ρόλος του ΝΑΤΟ».