Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Χωρίς συμφωνία για την Ενέργεια


Οι υπουργοί Εξωτερικών (από αριστερά προς τα δεξιά), Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Ουκρανίας σε συνάντηση στο Παρίσι
Οι υπουργοί Εξωτερικών (από αριστερά προς τα δεξιά), Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Ουκρανίας σε συνάντηση στο Παρίσι
ΣΙΡΟΚΙΝΟ.--
Σε κίνηση καλής θέλησης ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ ανακηρύσσοντας μονομερώς το χωριό Σιροκίνο της περιοχής Νόβοαζοφσκ αποστρατικοποιημένη ζώνη. Αυτό δήλωσε ο λεγόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου Ντένις Πουσίλιν, σημειώνοντας ότι με αυτήν θέλουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να προχωρήσει η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Ωστόσο κατήγγειλε ότι οι βομβαρδισμοί και η μεταφορά βαρέων όπλων από την πλευρά του ουκρανικού στρατού δε σταματάνε. Το συγκεκριμένο χωριό, μεταξύ της Μαριούπολης που ελέγχουν οι αντιδραστικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου και το Νόβοαζοφσκ που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες έχει ουσιαστικά εκκενωθεί από τον πληθυσμό ενώ λίγα κτίρια στέκουν ακόμα όρθια.

Ακαρπη η χτεσινή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ
Την ίδια ώρα, χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνάντηση της Τρίτης στη Βιέννη ανάμεσα στην Ουκρανία, στη Ρωσία και την ΕΕ που εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Ενέργειας Βολοντομίρ Ντεμτσίσιν καιΑλεξάντερ Νόβακ, αντίστοιχα, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σεφτσοβίτσς και επίτροπο υπεύθυνο για την ενεργειακή ένωση. Η ουκρανική πλευρά δεν αποδέχτηκε την προσφορά της Ρωσίας για τιμή πώλησης του ρωσικού αερίου στα 247 δολάρια τον κυβικό τόνο, ενώ διέκοψε και τη νέα προμήθεια. Ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom», επιβεβαίωσε για τη διακοπή, καθώς δεν προπληρώθηκαν νέες ποσότητες αερίου, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι θέλει τιμή στα 100 δολάρια και ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών από άλλες πηγές και από την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ (που παίρνει το 1/3 μέσω Ουκρανίας) «δεν διατρέχουν κίνδυνο» και ότι «υπάρχουν σταθεροί μηχανισμοί αντίστροφης ροής και για την Ουκρανία». Οι συνομιλίες ανακοινώνεται ότι θα επαναληφθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στα τέλη Αυγούστου και πιθανόν με νέα υπουργική συνάντηση το Σεπτέμβρη, ενώ η ΕΕ θέλει μια συμφωνία «που να καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο του χειμώνα μέχρι τα τέλη Μάρτη του 2016». Με δεδομένη την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αυτό θα είναι υπό διαρκές παζάρι.