Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ Παρουσιάστηκαν οι συλλογικές εργασίες από μαθητικές ομάδες


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Πέμπτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, η παρουσίαση των συλλογικών εργασιών από δεκάδες μαθητές απ' όλη την Αττική, που συμμετείχαν στο φετινό 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συλλογικών Εργασιών, που διοργανώνουν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής». Και μέσα απ' αυτή την πρωτοβουλία επιβεβαιώνεται ότι οι μαθητές δεν αρκούνται σε όσα τους διδάσκουν στο σχολείο. Η συμμετοχή σε αυτόν το διαγωνισμό φανερώνει την ανάγκη που έχει και ο καθένας μόνος του, αλλά και συλλογικά, για να μάθει, να ερευνήσει, να ανακαλύψει την αλήθεια.
Ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός της ΚΝΕ αποτελεί μια απάντηση, μια πραγματική διέξοδο «έξω από τα όρια» των αξιών που προβάλλει το σημερινό σχολείο, αυτά του ανταγωνισμού, των διακρίσεων, της μόρφωσης ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας. Ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός της ΚΝΕ αποτελεί μια ευκαιρία για να κουβεντιαστεί ακόμα πιο πλατιά η ανάγκη για ένα σχολείο που θα βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας με ταυτόχρονη αξιοποίηση των κλίσεων και των ενδιαφερόντων, έχοντας στο επίκεντρο την πρόοδο της κοινωνίας. Για ένα σχολείο που θα διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της προσφοράς.

Η παρουσίαση των εργασιών

Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση των εργασιών από τις μαθητικές ομάδες και στο τέλος έγινε ψηφοφορία, από τους ίδιους τους μαθητές, για την καλύτερη, ανά θέμα, εργασία, ώστε να προκριθούν στην επόμενη φάση, που είναι η αξιολόγησή τους μαζί με άλλες εργασίες απ' όλη την Ελλάδα από την κεντρική κριτική επιτροπή.
Οι μαθητικές ομάδες από την Αττική επέλεξαν να διαγωνιστούν σε τρεις από τις τέσσερις θεματικές ενότητες του Πανελλαδικού Διαγωνισμού και συγκεκριμένα:

«Ναρκωτικά: Είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή;».
Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Αντικειμενικά, λοιπόν, οι περισσότερες εργασίες που ολοκληρώθηκαν και παρουσιάστηκαν ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας και την ανάγκη των μαθητών να μάθουν, να βγάλουν συμπεράσματα, να θωρακιστούν απέναντι στο πρόβλημα.
Οι μορφές που αξιοποίησαν οι μαθητές; Πολλές. Παρουσίαση μέσω διαφανειών, βίντεο, των αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου με το οποίο είχαν απευθυνθεί στους συμμαθητές τους, συγκεντρώνοντας τις απόψεις τους, αλλά και τα ιδεολογήματα που κυκλοφορούν, σκίτσα, μέχρι και τραγούδι έγραψε μια μαθητική ομάδα!

«Ο τόπος μου, από το χτες στο σήμερα».
Αλλες ομάδες, μέσα από παρουσιάσεις διαφανειών, φωτογραφιών, επέλεξαν να μιλήσουν για τη γειτονιά τους, να γνωρίσουν την ιστορία που κρύβουν οι δρόμοι της και να την κάνουν γνωστή στους συμμαθητές τους. Οπως φάνηκε, οι αγώνες του λαού μας στην Κατοχή, οι αγώνες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, τα μπλόκα, η αλύγιστη στάση του λαού της Αθήνας στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις 2 ομάδες της Α' Αθήνας, που ασχολήθηκαν με την Κυψέλη του 1941 - 1944 και του σήμερα και με τη γειτονιά του Νέου Κόσμου στο πέρασμα των δεκαετιών.

«Εμπνεόμαστε από την ποίηση και τη λογοτεχνία».
Με στόχο, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει τη σχέση των νέων με το βιβλίο, την επαφή τους με σπουδαία λογοτεχνικά έργα, ένα από τα θέματα που επέλεξε η ΚΝΕ για το 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας για μαθητές ήταν: «Εμπνεόμαστε από την ποίηση και τη λογοτεχνία».
Αλλες μαθητικές ομάδες επέλεξαν συγκεκριμένους λογοτέχνες. Στην περίπτωση των μαθητών της Αττικής, επέλεξαν να μελετήσουν και να παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο των μεγάλων κομμουνιστών ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Ναζίμ Χικμέτ. Αλλες ομάδες αξιοποίησαν και συνδύασαν διάφορα έργα διαφορετικών λογοτεχνών.
Κι εδώ οι μορφές παρουσίασης και γνωριμίας με το έργο των καλλιτεχνών πολλές κι ενδιαφέρουσες! Συνέντευξη με την κόρη του ποιητή Ερη Ρίτσου, σκίτσα, ηχογράφηση τραγουδιού.
Οι ομάδες που συμμετείχαν στην παρουσίαση ήταν από πολλά σχολεία: 1ο Πειραματικό Πλάκας, 1ο, 6ο, 7ο ΕΛ και 7ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, 3ο ΕΛ Παλαιού Φαλήρου, Μαράσλειο, Καματερό, Ολυμπιακό Χωριό, 14ο και 6ο Γυμνάσιο Αθήνας, 39ο ΕΛ Αθήνας, 1ο Γυμνάσιο, 3ο ΕΛ Κερατσινίου, 7ο ΕΛ Πειραιά, 65ο, 68ο Γυμνάσια Αθήνας, ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου.
Οι νικήτριες ομάδες είναι οι εξής:

Α. 26ο Γυμνάσιο & 14ο, 9ο Δημοτικό Αθήνας (Μαράσλειο)
Β. 14ο και 6ο Γυμνάσιο Αθήνας
Γ. Μουσικό Σχολείο Ιλίου
Οι μαθητές νικητριών ομάδων θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη στον Αη Στράτη που οργανώνει για τοΣάββατο 18 Ιούλη η ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, στην εκδήλωση που έγινε στο Στέκι βραβεύτηκαν με το βιβλίο «Ετσι γίνανε οι άνθρωποι», του Βάσου Γεωργίου.