Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Είμαστε σε πόλεμο μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς»


Συγκλονιστική η διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας

Γεμάτη πυκνά όλη η Σταδίου
Γεμάτη πυκνά όλη η Σταδίου
Μαχητικό, αισιόδοξο, αποφασιστικό, ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα χτεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, ενάντια σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση που «σερβίρουν» ένα ακόμα μνημόνιο στο λαό για να συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη του κεφαλαίου. Με τις συγκεντρώσεις που οργάνωσε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ κάλεσε το λαό με την οργάνωση και τον αγώνα του να πει «όχι» στο τρίτο μνημόνιο και τα σκληρά του μέτρα, να γυρίσει την πλάτη σε αντιλαϊκά μέτρα και αφεντικά, να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και ανάκτηση των απωλειών του, να παλέψει με αιχμή αιτήματα διαμορφωμένα με βάση τις ανάγκες του.
Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο γέμισε ασφυκτικά όλη την περιοχή από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα (γεμάτες πυκνά Σταδίου, Φιλελλήνων, Αμαλίας), με τα πανό και τα μπλοκ των σωματείων, των συνταξιουχικών ενώσεων, των φοιτητών και σπουδαστών, να διαδέχονται το ένα το άλλο. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην Ομόνοια, με ομιλητή το Βασίλη Σταμούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.
Το σύνθημα στην εξέδρα διαμήνυε: «Οχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή τις ανάγκες του λαού. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αγώνας τώρα». «Εμπρός λαέ να τ' αποφασίσεις, τη δύναμη την έχεις για να τους νικήσεις», το σύνθημα δυνάμωνε καθώς οι προσυγκεντρώσεις έφταναν στην πλατεία.
Η πορεία απλώνεται σε όλη την Αμαλίας
Η πορεία απλώνεται σε όλη την Αμαλίας
«Αρκετά ματώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και μνημόνια διαρκείας»: Το τρικάκι με το παραπάνω κάλεσμα έπεφτε «βροχή» και γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό.
Το μήνυμα σαφές για κάθε εργαζόμενο που εκβιάζεται και τρομοκρατείται, για να δεχθεί την απληρωσιά, τη διαθεσιμότητα, τη μείωση του μισθού του, για κάθε άνεργο που δε βλέπει να περισσεύει για αυτόν ούτε ψίχουλο από τα «πακέτα» χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων, για κάθε συνταξιούχο που η σύνταξή του μετατρέπεται σε φιλοδώρημα. Δυνάμωνε μαζί με τα συνθήματα όσο η πορεία προχωρούσε: «Είμαστε σε πόλεμο μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Ηρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε, μνημόνια διαρκείας εμείς δε θα δεχθούμε», «Τώρα να φανεί η λαϊκή οργή, οργάνωση να γίνει για την ανατροπή».

Ολη η περιοχή από την Ομόνοια έως το Ζάππειο κι από κει στο Σύνταγμα ήταν καλυμμένη από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Ολη η περιοχή από την Ομόνοια έως το Ζάππειο κι από κει στο Σύνταγμα ήταν καλυμμένη από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ

Με το ίδιο παλιό σχέδιο...
Γύρω στις εννιά το βράδυ κι ενώ η διαδήλωση είχε κεφαλή στην Αμαλίας, άρχισε η αναμενόμενη στημένη αντιπαράθεση των ΜΑΤ με μια ομάδα φορτωμένη με μολότοφ, που ήταν από νωρίς στρατοπεδευμένη στη γωνία Γεωργίου και Αμαλίας. Παρά τα δακρυγόνα, η διαδήλωση δεν έκανε βήμα πίσω. Τα συνθήματα «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», «εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» κυριάρχησαν σε πείσμα όσων ξανά και ξανά επιχειρούν με προβοκάτσιες να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα.
Μ' ένα σχεδιασμό που μύριζε από χιλιόμετρα μακριά ότι ήταν στημένος, ακολούθησε «κλωτσοπατινάδα» των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών με την Αστυνομία, με καθαρό στόχο να χτυπηθεί με κάθε τρόπο η διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Κι ήταν χαρακτηριστική η στιγμή που η μάζωξη των λιγοστών απογοητευμένων ΣΥΡΙΖΑίων και των συνοδοιπόρων τους που ήταν στην πλατεία, σκόρπισε στα πεζοδρόμια, ενώ την ίδια ώρα τα ΜΑΤ και οι «αντιεξουσιαστές» κατευθύνονταν προς τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κι όχι τυχαία, όταν με την πλατεία και την Αμαλίας πνιγμένη από τα δακρυγόνα, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν συγκροτημένα προς το Ζάππειο, εμφανίστηκε στην Αμαλίας ατσαλάκωτη μια ομάδα με ελληνικές σημαίες, που παρίστανε τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις, σε άμεση συνεργασία με τους «αναρχικούς», επιχειρούσαν να χτυπήσουν τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, φτάνοντας στο σημείο να ρίξουν κροτίδες «κρότου-λάμψης» μέσα στη διαδήλωση, που παρόλα αυτά έφτασε στη Συγγρού συγκροτημένα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο ύψος του μετρό στο ΦΙΞ, όταν ομάδες ΔΕΛΤΑ επιτέθηκαν με γκλομπς και «κρότου - λάμψης» σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ και όλο το λαό
Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μπροστά στα χτεσινά συλλαλητήρια, εξέφρασε τη συμπαράσταση και την ταξική του αλληλεγγύη προς το ΠΑΜΕ και γενικότερα το λαό και την εργατική τάξη της Ελλάδας.
Στο μήνυμά του αναφέρει: «Το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες, αλλά αντίθετα σπρώχνουν τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ανεργίας, της φτώχειας. Στις σημερινές σκληρές συνθήκες, το ζήτημα της στήριξης και της ταξικής αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών είναι περισσότερο από αναγκαία.
Το ΕΠΓ της ΠΣΟ διαβεβαιώνει το ΠΑΜΕ και τους Ελληνες εργαζόμενους ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, αλληλέγγυο στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες που δίνουν καθημερινά, ενάντια στις πολιτικές της εκμετάλλευσης και της υποταγής. Το ΕΠΓ της ΠΣΟ συμπαραστέκεται και στηρίζει τον ελληνικό λαό στη μεγάλη δοκιμασία που περνά αυτή την περίοδο και καλεί όλες τις οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».