Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Δυναμική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
«Στον καπιταλισμό ποτέ συγχωροχάρτι, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», διαδήλωσαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νεολαία και γυναίκες που συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει από τις 6.30 το πρωί. Η πορεία που ακολούθησε, κατέληξε έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ).
Στο γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου εμφανίζονταν οι πρωθυπουργοί των τριών μνημονίων (Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας) κι έγραφε: «Αρκετά ματώσαμε - αρκετά πληρώσαμε. Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ. Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας». Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, είχε γίνει η απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.
Το απόγευμα από νωρίς, ο εργαζόμενος λαός άρχισε να δίνει το «παρών», στο προσκλητήριο αγώνα που σάλπισε το ΠΑΜΕ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλωσόρισε τους χιλιάδες αγωνιστές, από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συμμετείχαν μαζικά, συγκροτημένα, με τα πανό των σωματείων τους, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα. Τους συντρόφεψαν με τα τραγούδια τους, ερασιτεχνικά σχήματα, και οι καλλιτέχνες Γ. Αετόπουλος, Κ. Καρμπάς, Β. Πρατσινάκης, Ν. Ταλέας, Α. Κουμανδράκης.
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Κουρμούλης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και χαιρέτισε η Φανή Τζούμα, από μέρους των συμβασιούχων καθαριστριών των δημόσιων σχολείων. Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, μέχρι τα γραφεία του ΣΒΒΕ, ο εργαζόμενος λαός, αποφασισμένος, διαδήλωσε την άρνησή του να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, την πίστη του στον αγώνα που, για να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, απαλλαγμένος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Παρέμβαση στο ΕΚΘ
Αποχώρησαν από τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της «Εργατικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ) καταγγέλλοντας τον προδοτικό τους ρόλο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης καθώς αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία και εξακολουθούν να αρνούνται να οργανώσουν την αντίσταση του λαού.
  • Σε συμβολική κατάληψη της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, στη Βέροια, προχώρησαν από νωρίς χθες το πρωί μέχρι και τις 11 π.μ., οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Ημαθίας, στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων του ταξικού κινήματος ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης άπλωσαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου που έγραφε: «Αρκετά πληρώσαμε και ματώσαμε. Να αποκρούσουμε τη φτώχεια και την εξαθλίωση».