Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Θέλει Τσίπρα πρωθυπουργό και προώθηση αναδιαρθρώσεων


Το σχέδιό του για μια «άλλη» κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και προώθηση στελεχών του αστικού κόσμου σε θέσεις - κλειδιά, ώστε να προωθηθούν τάχιστα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο, ανέπτυξε ο επικεφαλής τουΠοταμιού Στ. Θεοδωράκης μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelsblad».
Οπως είπε: «Οι περισσότεροι υπουργοί του Τσίπρα είναι αλλεργικοί στη λέξη "μεταρρύθμιση" και "αλλαγή". Ελπίζω ότι η καμπή του πρωθυπουργού θα είναι ένα μήνυμα προς τους υπουργούς να αλλάξουν. Είναι δύσκολο να μεταρρυθμίσεις όταν ήσουν πάντα κατά των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να αλλάξει την κυβέρνησή του.Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν επίσης μεταρρυθμιστές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτοί πρέπει να προωθηθούν. Οι σύντροφοι με τις πιο συντηρητικές απόψεις πρέπει να αντικατασταθούν».
Αλλωστε, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι υποστήριζε χτες: «Η συμφωνία με τους εταίρους εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν ψηφίστηκε όμως από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι λένε το πρωτοφανές, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζουν την πολιτική της. Και για πρώτη φορά ίσως στα παγκόσμια χρονικά εμφανίζονται υπουργοί που λένε "θα κρατήσουμε τις καρέκλες μας αλλά θα καταψηφίζουμε τις προτάσεις του πρωθυπουργού" (...) Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση. Και βέβαια δεν το αποδεχόμαστε και εμείς που πρωταγωνιστούμε στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Ο πρωθυπουργός πρέπει τώρα να βάλει τέλος στον παραλογισμό».
Παρακάτω, έλεγε στην «NRC Handelsblad» ο Στ. Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.Θέλουμε τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό. Θα του παρέχουμε προτάσεις, τόσο για ανθρώπους όσο και για λύσεις. Αλλά το Ποτάμι θα παραμείνει κόμμα της αντιπολίτευσης. Θα είμαστε η προοδευτική, ορθολογική, φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συντηρητική πράξη κάνει η κυβέρνηση».

Ζήτησε βοήθεια του αντικαγκελάριου
Ποντάροντας στο λεγόμενο πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα, για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι, επέμεινε: «Ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να κυβερνήσει (...) ο Αλ. Τσίπρας εκλέχθηκε. Αυτός είναι λοιπόν εκείνος που πρέπει να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσει η χώρα». Κάλεσε, άλλωστε, το ΣΥΡΙΖΑ «να αποδείξει ότι μπορεί να απογοητεύσει κάποιες από αυτές τις συντεχνίες και ότι επιθυμεί ίσες ευκαιρίες στην οικονομία».
«Εχω πει αρκετές φορές στον Τσίπρα, ο οποίος ακούει με κάποια καθυστέρηση, ότι στο Κοινοβούλιο υπάρχει μια μεγάλη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα το βλέπουν ως μια τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας. Γι' αυτό και δεν φοβάμαι αυτή ή την επόμενη ψηφοφορία», κατέληξε, διαβεβαιώνοντας ξένα και ντόπια επιτελεία ότι τα μέτρα που θέλουν, τουλάχιστον, στη Βουλή θα περνάνε...
Τέλος, ο Στ. Θεοδωράκης είχε χτες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τον οποίο ενημέρωσε για την πλειοψηφία των 229 ψήφων που απέσπασε η πρόταση Τσίπρα στη Βουλή και ζήτησε από τον αντικαγκελάριο να κάνει ό,τι μπορεί για να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειoψηφία η Συμφωνία για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Σύμφωνα με το Ποτάμι, ο αντικαγκελάριος τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα θέμα και οι Γερμανοί βουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να εγκρίνουν το «σχέδιο βοήθειας» προς την ντόπια αστική τάξη.