Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Κοντά στους πυρόπληκτους το ΚΚΕ


Στη Λακωνία, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές στη Νεάπολη Βοιών και τα γύρω χωριά. Συμμετείχε και η δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Μονεμβασιάς, Ελένη Αναγνωστοπούλου. Στην περιοχή έχουν καταστραφεί 40 κατοικίες. Η πύρινη λαίλαπα των προηγούμενων ημερών - που εκτεινόταν σε 15 χλμ. - κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της, συνολικά 60.000 στρέμματα.
Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν, μεταξύ άλλων, στους κατοίκους ότι οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την Παρασκευή τα ξημερώματα και συνέχιζαν να καίνε στην περιοχή και η καταστροφή καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων, του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Πρόσθεσαν ότι το αποτέλεσμα δεν ξαφνιάζει. Ανέφεραν ότι η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, αφήνει γι' άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική, Δασική κ.λπ.).
Η Κομματική Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, ότι τα δάση, τα χωράφια που καλλιεργούν όπως και η ζωή τους δεν μπορούν να προστατευτούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, «επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο γι' άλλη μια φορά η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λακωνίας να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:
  • Αμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Να δοθούν κονδύλια και προσωπικό άμεσα, ώστε η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Για να βελτιωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών, η αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και η επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού που επηρεάζει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).
  • Αμεση και δραστική χρηματοδότηση.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.
  • Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.
  • Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμία αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.
  • Αμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο, με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κεντρικής εξουσίας.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πυρκαγιές».
Την Κυριακή σήμανε πάλι συναγερμός στη Λακωνία, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκαν εστίες φωτιάς. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να οριοθετήσουν το πύρινο μέτωπο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 105 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη. Στην περιοχή Αδιάκοπο στον Κάμπο υπήρχαν δύο μέτωπα. Το ένα ελέγχθηκε και το άλλο συνέχιζε να καίει. Φωτιά αναζωπυρώθηκε και στην κορυφογραμμή μεταξύ Νεάπολης και Βελανιδιών, ενώ στην Αγία Μαρίνα το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε έσβησε. Η πυρκαγιά ήταν χτες σε ύφεση. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι και κυρίως εκείνοι τα σπίτια των οποίων έγιναν στάχτη, ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα. Σε απόγνωση βρίσκονται, επίσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, καθώς έχασαν κάθε πηγή εισοδήματος.