Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΙΤΑΛΙΑ Μείωση φόρων και μεταρρυθμίσεις για το κεφάλαιο


Ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να κρύψει ότι η πολιτική του υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα του ιταλικού κεφαλαίου


Από περσινή κινητοποίηση κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης Ρέντσι
ΡΩΜΗ.--
Σε «μείωση των φόρων χωρίς προηγούμενο» υπόσχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι οι αλλαγές που θα φέρει, θα ενισχύσουν εκείνα και όχι τη θέση της ιταλικής πλουτοκρατίας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του «RAI», ο Ρέντσι υποστήριξε πως «αν οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους κατά 50 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια», τοποθέτηση που έκανε το δείκτη των χρηματιστηρίων να σημειώσει άνοδο, επιβεβαιώνοντας και έτσι ποια τάξη αφορούν κύρια αυτές οι μειώσεις.
Αλλωστε, ο Ρέντσι συνέδεσε τη μείωση των φόρων με την επιτάχυνση των ευρύτερων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να μειώσει το λεγόμενο «εργατικό κόστος», να εξασφαλίσει δηλαδή φτηνότερα εργατικά χέρια για το ιταλικό κεφάλαιο, που τα τελευταία χρόνια βλέπει τη θέση του να κατρακυλά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση λέει ότι η «τρύπα» από την όποια μείωση φόρων υπάρξει (για πολύ περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, όπως έδειξαν και περσινά αντίστοιχα μέτρα που αποδείχτηκαν «σταγόνα στον ωκεανό» για τα λαϊκά στρώματα), θα ισοσκελιστεί με «ισοδύναμα» μέτρα. Γι' αυτό, άλλωστε, και έσπευσε να σημειώσει πως «το δημόσιο χρέος της χώρας δεν πρόκειται να σημειώσει άνοδο, αλλά αντιθέτως θα μειωθεί» και πως «φέτος η Ιταλία θα είναι από τα λίγα κράτη που θα σεβαστούν το όριο του 3% σε ό,τι αφορά τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ».
Ο Ρέντσι εξήγησε ότι η μείωση των φόρων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του, θα κάνει την Ιταλία πιο «ανταγωνιστική». Πρόσθεσε ότι η φορολογία που αφορά τις επιχειρήσεις, θα μειωθεί κι άλλο το 2016, ενώ, προσπαθώντας να καταπραΰνει τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησής του, μίλησε για κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας, επίσης από το 2016.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, μέτρα που ενισχύουν τις «αναδιαρθρώσεις» για στήριξη της κερδοφορίας των εταιρειών, όπως η διευκόλυνση των απολύσεων κ.τ.λ. Επιπλέον, είναι ζήτημα σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες στις οποίες προχωρά ραγδαία (και στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης) η συγκέντρωση, το πόσες τελικά εργατικές - λαϊκές οικογένειες καταφέρνουν να διατηρούν ιδιόκτητη κατοικία, άρα και πόσοι τελικά θα ωφεληθούν από μια αλλαγή στο καθεστώς της φορολόγησης πρώτης κατοικίας.
  • Το περασμένο Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκαν στην Ιταλία δεκάδες φωτιές (σύμφωνα με τους δασοφύλακες πάνω από 160), τις οποίες πολλοί συνέδεσαν με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εδώ και βδομάδες στη χώρα. Είναι η γνωστή επιχειρηματολογία με την οποία το αστικό κράτος και οι υπηρεσίες του συγκαλύπτουν την πολιτική που ευνοεί την καταστροφή του περιβάλλοντος, με την αποδυνάμωση των υπηρεσιών φύλαξης των δασών, αποδεκατίζοντας τα σώματα πυρόσβεσης, αλλά και υπηρετώντας τη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια, οπλίζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο το χέρι εμπρηστών.