Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΙΡΑΝ «Ποδαρικό» Γερμανού αντικαγκελάριου για συμφωνίες δισεκατομμυρίων


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα τη Συμφωνία της Βιέννης

Από την υποδοχή του Γερμανού αντικαγκελάριου στην Τεχεράνη
Από την υποδοχή του Γερμανού αντικαγκελάριου στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Στην προλείανση του εδάφους για την προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων, με στόχο μία πλεονεκτική θέση στην ιρανική αγορά έναντι του ανταγωνισμού από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αποσκοπεί η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στο Ιράν ο Γερμανός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο Γκάμπριελ είναι ο πρώτος ξένος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μεταβαίνει στο Ιράν, αμέσως μετά την υπογραφή της διεθνούς Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 14 Ιούλη στη Βιέννη και έφτασε εκεί επικεφαλής αντιπροσωπείας 60 διευθυντικών στελεχών και εκπροσώπων γερμανικών βιομηχανιών και επιχειρηματικών ομίλων σχεδόν κάθε τομέα. Συναντήθηκε ήδη με τον Ιρανό ομόλογό του, υπουργό Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, ενώ ως σήμερα θα ολοκληρώσει κύκλο επαφών με άλλους Ιρανούς υπουργούς σε καίρια υπουργεία και με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί.
Η Γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών θεωρεί ότι οι εξαγωγές στο Ιράν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μεσοπρόθεσμα, από τα 2,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Αλλωστε, πριν επιβληθούν οι δυτικές κυρώσεις στο Ιράν, οι γερμανικές εξαγωγές έφταναν ήδη τα 4,4 δισ. ευρώ το 2005, ώσπου το 2013 έπεσαν στα 1,8 δισ. ευρώ.

Ελβετοί, Αυστριακοί και άλλοι
Στην Τεχεράνη έφτασε χτες και ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, Ιβ Ροσιέρ, που εκτίμησε ότι οι ελβετο-ιρανικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις θα βελτιωθούν και θα ενισχυθούν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα μετά την άρση των διεθνών και δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, που προβλέπεται να γίνει στο τέλος τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, χτες, ο Αυστριακός Πρόεδρος, Χάιντς Φίσερ, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη το Σεπτέμβρη, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας του, Βιέννη, θα φιλοξενήσει αυτή τη βδομάδα (23 και 24 του μήνα) την πρώτη Συνδιάσκεψη ΕΕ - Ιράν, με στόχο τη διερεύνηση των συνθηκών για μπίζνες μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο πλευρές.
Τις ορδές επενδυτών που φτάνουν στην Τεχεράνη θα αυξήσει η χτεσινή ομόφωνη έγκριση της Συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, υποστήριξε ότι η Συμφωνία θα κάνει τον κόσμο «ασφαλέστερο και πιο σίγουρο», συμπληρώνοντας ότι παραμένουν οι «βαθιές ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιρανική κυβέρνηση και την αστάθεια που το Ιράν τροφοδοτεί... την υποστήριξε σε τρομοκράτες και τις επαναλαμβανόμενες απειλές προς το Ισραήλ.

Μηνύματα προς Ισραήλ
Στο μεταξύ, επίσκεψη σε χώρες που δυσαρεστήθηκαν από τη διεθνή Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (Ισραήλ, Σ. Αραβία, Κατάρ κ.ά.) πραγματοποιεί από χτες στην ευρεία Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, με πρώτο σταθμό της περιοδείας του το Ισραήλ.
Ο Κάρτερ, εν πτήσει προς το Ισραήλ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη εναντίον του Ιράν, «αν κριθεί απαραίτητο κάποια στιγμή», προσθέτοντας εντούτοις ότι η Συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν για τα πυρηνικά, στοχεύει να επιλύσει τα όποια ζητήματα με διπλωματικά μέσα. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει προσδοκίες να πείσει τους Ισραηλινούς να άρουν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη Συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι «είναι μία καλή συμφωνία που απομακρύνει ένα σημαντικό στοιχείο κινδύνου, απειλής και αβεβαιότητας από την περιοχή».
Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση και ότι κάνει τη Μέση Ανατολή ασφαλέστερη. Προειδοποίησε, ακόμη, ότι σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο δεν την εγκρίνει μέσα στις επόμενες 60 μέρες, τότε οι άλλες διεθνείς δυνάμεις θα επιρρίψουν την ευθύνη για τη μη εφαρμογή της στην Ουάσιγκτον, προχωρώντας ταυτόχρονα στην άμεση άρση των δικών τους κυρώσεων...