Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Εμείς ψηφίζουμε, εσείς εφαρμόστε... »


«Η ΝΔ θα ψηφίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματοςΕυ. Μεϊμαράκης, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα βάλει πλάτη στη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ.
Επιπλέον, επέμεινε ότι «το "ναι" της ΝΔ είναι χωρίς συναλλαγή», σηματοδοτώντας ίσως μια απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσουν, μεν, τα προαπαιτούμενα μέτρα και το γενικό πλαίσιο του τρίτου μνημονίου στη Βουλή. Ακόμα - ακόμα να υπερψηφίσουν και εφαρμοστικούς του νόμους. Αλλά, να μη θέλουν, έστω προσώρας, να χρεωθούν οι ίδιοι το κόστος από την εφαρμογή τους, προκειμένου ν' αποφύγουν την παραπέρα φθορά.
Παραπέρα, ερωτηθείς ο Μεϊμαράκης σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απάντησε ότι «είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής, πετώντας το μπαλάκι στην κυβερνώσα πλειοψηφία.
Τα ίδια πάνω - κάτω είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης: «Εγώ θα ψηφίσω στη Βουλή. Θα στηρίξω τα μέτρα. Η ΝΔ θα στηρίξει όλα τα μέτρα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας». «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όλοι στην(σ.σ. αστική) αντιπολίτευση "δαγκώνουμε τη γλώσσα μας". Θα ήταν εύκολο να επιστρέψουμε όλα όσα έχουμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα». «Τώρα, έχουμε μπροστά μας ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης της Ευρώπης καιένα πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Και το έλλειμμα εμπιστοσύνης έχει δημιουργηθεί, γιατί αισθάνονται ότι δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από πλευράς της κυβέρνησης». «Εχουμε μπροστά μας ένα σαφές σχέδιο. Ενα μνημόνιο 3ετίας. Και για να εφαρμοστεί αυτό, θα πρέπει αυτοί που θα αναλάβουν το βάρος της εφαρμογής του, να το πιστέψουν. Αν δεν το πιστέψουν, θα αποτύχουν». Επίσης, «πάμε σε ένα 3ο πρόγραμμα, που εμπεριέχει όχι μόνο τις απαιτήσεις των δανειστών της 5ης αξιολόγησης, αλλά και πολύ περισσότερα μέτρα ακόμα».
Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ και φερόμενος ως ενδιαφερόμενος για την προεδρία του κόμματος, Ν. Δένδιας,μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», είπε: «Δε μας το πρότεινε κανείς και δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε διαλόγους για συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση, σε μία συζήτηση που ουδείς έχει ανοίξει». «Αυτή τη στιγμή, με όλα αυτά που γίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, υπάρχει μία κατάσταση κοινοβουλευτικής ανωμαλίας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, αλλά νέες εκλογές θα είναι καταστροφικές για την οικονομία». «Πέρα από τη συμφωνία, η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και αυτό δεν μπορεί να είναι το νέο μνημόνιο», πρόσθεσε, διαγιγνώσκοντας ότι τα μέτρα που συμφώνησε ο Αλ. Τσίπρας με τους «εταίρους» θα βυθίσουν σε νέο κύκλο ύφεσης την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της ΝΔ στη Βουλή φαίνεται ότι θα συζητηθεί πάλι σήμερα, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με δεδομένο ότι βουλευτές που πολιτεύονται π.χ. σε αγροτικές περιοχές, δε θέλουν να ψηφίσουν π.χ. τη νέα αυξημένη φορολογία στους αγρότες, φοβούμενοι το εκλογικό κόστος. Εξ ου και η ηγεσία τους τους κάνει ...μασάζ, ώστε να περάσει τη γραμμή της ...ευρωπαϊκής πορείας και εθνικής υπευθυνότητας.