Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Νέα έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό κρατικό χρέος - Μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί


Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο για να εμπλακεί το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, φέρνοντας για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται με αφορμή την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ κατάρτισε νέα αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους.
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας έχει γίνει εξαιρετικά «μη βιώσιμο» και ότι απαιτείται «γενναία» επιμήκυνση των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη αλλά και εκείνων που θα χορηγήσει με το νέο πρόγραμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση του χρέους. Πάντως το στέλεχος του ΔΝΤ που παρουσίασε την αναθεωρημένη έκθεση, φέρεται να πρότεινε και διπλασιασμό της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα σε βάθος 80 χρόνων.
Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος που έχει συγκεντρωθεί στα χέρια των μηχανισμών της ΕΕ και της ευρωζώνης είναι τόσο μεγάλο που οι ιδιώτες αποθαρρύνονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ θεωρεί ότι τα επόμενα δύο χρόνια το ελληνικό κρατικό χρέος θα αγγίξει σχεδόν το 200% του ΑΕΠ. Επίσης εκτιμά ότι μέχρι το 2022 θα φτάσει στο 170% του ΑΕΠ έναντι 142% που αναμενόταν δύο εβδομάδες νωρίτερα.