Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Στην επιφάνεια βαθιές αντιθέσεις και εντατικά «παζάρια»


ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν «τερματισμό της βίας» μεταξύ Αγκυρας - PKK, ενώ η Ρωσία αντιδρά στην αεροπορική «στήριξη» δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης

Η Ρωσία διαφωνεί με την αεροπορική «κάλυψη» που ΗΠΑ - Τουρκία θα προσφέρουν σε Σύρους αντικαθεστωτικούς (φωτ. από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ)
Η Ρωσία διαφωνεί με την αεροπορική «κάλυψη» που ΗΠΑ - Τουρκία θα προσφέρουν σε Σύρους αντικαθεστωτικούς (φωτ. από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ)
ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΟΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Τη δική τους «αντίληψη» για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η «μάχη κατά της τρομοκρατίας» υπερασπίζονται τα διάφορα κέντρα που εμπλέκονται στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, η οποία κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία και το Ιράκ, προκρίνοντας συνεργασίες που κάθε πλευρά εκτιμά ότι θα αναβαθμίσουν τη δική της θέση στην περιοχή και θα δυσχεράνουν τις κινήσεις των ανταγωνιστών της.
Μετά την έκφραση ικανοποίησης για την απόφαση της Τουρκίας να συμμετάσχει πιο ενεργά στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (παραχωρώντας και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ), Ουάσιγκτον και Βρυξέλλεςδιατυπώνουν ανοιχτά τη «δυσαρέσκειά» τους για την πιθανή (επίσημη) αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκυρας και PKK, αναδεικνύοντας και έτσι ότι ΗΠΑ και ΕΕ «επενδύουν» σε μια ενίσχυση του ρόλου των Κούρδων στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΥΠΕΞ) Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα σε αυτήν την περίπτωση (σ.σ. που δέχεται ένοπλες επιθέσεις από το ΡΚΚ), αλλά θέλουμε να δούμε τη βία (σ.σ. μεταξύ τουρκικού στρατού και ΡΚΚ) να τελειώνει, θέλουμε να δούμε το ΡΚΚ να σταματά τις επιθέσεις και, όπως δηλώσαμε, την τουρκική κυβέρνηση να απαντά αναλογικά».
Από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επισήμανε ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας για την πρόληψη και την αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η απάντηση πρέπει ωστόσο να είναι ανάλογη, στοχευμένη και να μη θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τον πολιτικό, δημοκρατικό διάλογο στη χώρα». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η ΕΕ «αναγνωρίζει τη δέσμευση των τουρκικών αρχών να εντείνουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» και ζητά από την Αγκυρα «να σταθεί στο ύψος του σημαντικού και στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλη την περιοχή, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή».
Πάντως, από τη μεριά της η τουρκική κυβέρνηση δε δείχνει διάθεση αναστολής των βομβαρδισμών θέσεων του PKK, που ξεκίνησε στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων που άρχισε στις 24 Ιούλη εναντίον όποιων «τρομοκρατών» απειλούν τα σύνορα και την «ασφάλειά» της, εννοώντας - όπως η ίδια υποστηρίζει - και το «Ισλαμικό Κράτος».
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ειδικά στις νοτιοανατολικές περιοχές, αυξήθηκαν και χτες από επιθέσεις ενόπλων που αποδίδονται στο PKK, καθώς δυνάμεις του φέρονται να επιτέθηκαν στην έδρα της αστυνομίας στην επαρχία Χακάρι, αλλά και εναντίον στρατιωτών στην περιοχή Σιρνάκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων.

Επαφές για «ειρήνη»
Σημασία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν και οι διεργασίες που συνεχίζονται εντατικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, τόσο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας όσο και για να μη σταματήσουν οι «διαπραγματεύσεις» με το PKK.
Το φιλοκουρδικό HDP έκανε νέα παρέμβαση, με τον πρόεδρό του Σελαχατίν Ντεμιρτάς να ισχυρίζεται ότι το ΡΚΚ είναι έτοιμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος την τοποθέτηση του Ρεμζι Καρτάλ, ενός στελέχους του ΡΚΚ και πρώην Τούρκου βουλευτή που έχει αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη. Ο Ντεμιρτάς και η άλλη πρόεδρος του HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ είχαν χτες συνάντηση με τον ηγέτη του CHPΚεμάλ Κιλιντσάρογλου, με αντικείμενο - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - το «πώς θα σταματήσει η αιματοχυσία». Μάλιστα το CHP επιδοκίμασε την «αφοσίωση» του HDP στην ειρήνη και στελέχη του δήλωσαν μετά τις επαφές ότι «δε γίνεται ειρήνη με όπλα στα χέρια».
Την ίδια στιγμή, όλα μένουν ανοιχτά ως προς μια κυβερνητική συνεργασία, με τον αντιπρόεδρο (και στέλεχος του AKP) Μπουλέντ Αρίντς να δηλώνει προχτές ότι αν δεν ευοδωθούν οι επαφές με το CHP «θα στραφούμε προς το MHP». Πάντως, χτες, ο αντιπρόεδρος του MHP Σεμίχ Γιαλτσίν είπε ότι παρερμηνεύτηκαν δηλώσεις του στο «Ρόιτερς», το οποίο εμφάνισε το MHP έτοιμο να στηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του AKP με τον όρο ότι θα προκηρύσσονταν εκλογές για τον επόμενο Νοέμβρη.

Ρωσική διαφωνία στην «κάλυψη» Σύρων αντικαθεστωτικών
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έγιναν οι πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις με τις οποίες προσφέρθηκε «κάλυψη» σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με το επιχείρημα ότι έτσι ενισχύεται ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η «κάλυψη» αυτή θα προσφέρεται στους αντικαθεστωτικούς απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, μεγαλώνει το ενδεχόμενο ενός «επεισοδίου» μεταξύ του «αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού» και δυνάμεων της κυβέρνησης Μπασάρ αλ - Ασαντ, με δεδομένο ότι ο πόλεμος μεταξύ της εκλεγμένης κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενων δυνάμεων συνεχίζεται με τη στήριξη διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην αεροπορική «κάλυψη» των Σύρων αντικαθεστωτικών, όπως εξακολουθεί άλλωστε και να τάσσεται υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ.
Ωστόσο, τη διαφωνία της με αυτές τις αεροπορικές επιχειρήσεις εξέφρασε ακόμα μια φορά η Μόσχα, στη συνάντηση που είχε ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ντόχα, προχτές, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον «ποτέ δε ζήτησε τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης» οι επιχειρήσεις αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως τέτοιες αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος» και υπενθύμισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προτείνει τη δημιουργία «ενιαίου μετώπου», που θα ενοποιήσει όσους αντιπαλεύουν τους τζιχαντιστές. Αναγνώρισε ακόμα ότι η Μόσχα «παρέχει στήριξη» στην κυβέρνηση της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι αν αυτό δε γινόταν, οι τζιχαντιστές σήμερα θα είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας.
Από τη μεριά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στη συνάντηση «αναγνωρίστηκαν οι κίνδυνοι που αποτελεί για το συριακό λαό η άνοδος του εξτρεμισμού και η ανάγκη για μια ουσιαστική πολιτική μετάβαση που θα καταστήσει δυνατή την ενοποίηση της μάχης κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων, που θα συμπεριλάβει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις της (συριακής) αντιπολίτευσης».
  • Στο μεταξύ, χτες, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει για ακόμα ένα χρόνο τη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζονται στο Ιράκ, επίσης στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και του «Ισλαμικού Κράτους». Το φθινόπωρο το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει ξανά το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας και στους βομβαρδισμούς κατά τζιχαντιστών στη Συρία.