Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

ΡΩΣΙΑ Νέες διεκδικήσεις για τον πλούτο της Αρκτικής

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, που είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, που είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους

ΜΟΣΧΑ.--
Η Ρωσία υπέβαλε σήμερα και επισήμως στα Ηνωμένα Εθνη αίτημα για την επέκταση του εξωτερικού ορίου της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική κατά 1,2 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, υποστηρίζοντας ότι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τα δικαιώματά της στον τεράστιο φυσικό πλούτο του Αρκτικού Ωκεανού.
Στο αίτημα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ορια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας (CLCS) η Ρωσία δηλώνει ότι με βάση τις επιστημονικές έρευνες θα πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατά της. Ηδη από το 2001 είχε ζητήσει να αναγνωριστεί η κυριαρχία της στην περιοχή αυτή της Αρκτικής, όμως το αίτημά της είχε απορριφθεί λόγω έλλειψης στοιχείων και ο ΟΗΕ την είχε καλέσει να παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις για να στηρίξει το αίτημά της.
Στο αναθεωρημένο αίτημα που κατατέθηκε σημειώνεται ότι οι υποθαλάσσιες ράχες Λεμονόσοφ, Μεντελέγεφ-Αλφα και Τσούκτσι «ανήκουν στα υποθαλάσσια υψώματα που αποτελούν φυσική προέκταση του υφαλοπλαισίου». Στο κείμενο αναφέρονται επίσης οι Λεκάνες Ποντβοντνίκοφ και Τσούκτσι που χωρίζουν τις τρεις αυτές ράχες.
Στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 καθορίζεται ότι οι χώρες με κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατά τους δικαιούνται να ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνητους (ΑΟΖ) στα 200 ναυτικά μίλια. Στις περιπτώσεις όπου η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται πέραν του προκαθορισμένου ορίου, η ΑΟΖ μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 350 ναυτικά μίλια και η χώρα να έχει τον πλήρη έλεγχο των φυσικών πόρων που περιλαμβάνονται σ' αυτήν. Η περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι έχει τεράστια, ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ρωσία υπολογίζει ότι οι ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια τόνους και να αξίζουν σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλες τέσσερις χώρες που έχουν σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δράση τα δικά τους μονοπώλια και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ρωσικές διεκδικήσεις. Μάλιστα, η Δανία και η Γροιλανδία υπέβαλαν πέρσι ένα αντίστοιχο αίτημα στον ΟΗΕ, διεκδικώντας την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε μια έκταση 485 ναυτικών μιλίων στην Αρκτική.