Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Σε οικόπεδο στον Ελαιώνα το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης


Ο χώρος στον οποίο θα στηθούν οι σκηνές για τους πρόσφυγες
Ο χώρος στον οποίο θα στηθούν οι σκηνές για τους πρόσφυγες
Μακριά από σπίτια και ανθρώπους σε ένα οικόπεδο που το χτυπά ο ήλιος θα στηθούν οι υποδομές που θα στεγάσουν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως. Πρόκειται για τμήμα οικοπέδου 40 στρεμμάτων κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στον Βοτανικό, που έχει από χτες μετατραπεί σε εργοτάξιο.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 89 και βρίσκεται στα σχέδια της αποκαλούμενης διπλής ανάπλασης στον ευρύτερο χώρο του Βοτανικού.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη, είναι οι εκατοντάδες μετανάστες που έχουν μετατρέψει σε υπαίθριο καταυλισμό το Πεδίον του Αρεως να έχουν μετακινηθεί εκεί την επόμενη βδομάδα. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ο χώρος που επελέγη «είναι σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές».
Από χτες το πρωί, μπουλντόζες βρίσκονταν στο σημείο, ενώ συνεργεία προσπαθούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε κατοικήσιμη, ώστε να μεταφερθούν εκεί οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται εδώ και βδομάδες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ηδη συνεργεία της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούν τις απαραίτητες εργασίες, ενώ, κατά πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ο Ελληνικός Στρατός θα στήσει μεγάλες σκηνές των 100 ατόμων μέσα στο οικόπεδο για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι οδηγίες που έχουν είναι να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες σκηνές γίνεται.
Δείγμα της λύσης που επελέγη είναι και σχετική ανάρτηση στο twitter του δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη που ανακοίνωσε ότι οι τρεις όροι που έθεσε ο Δήμος για να δώσει τη συγκατάθεσή του ήταν να είναι προσωρινό το μέτρο, να υπάρχει αστυνομική φύλαξη και να τηρηθούν προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.
Στο μεγάλο μέτωπο, αυτό της μαζικής πλέον μετακίνησης προσφύγων, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στη Γενεύη (ΙΟΜ), περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες έχασαν φέτος τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Οι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα το 2015 υπολογίζονται στους 97.000.
«Δυστυχώς, αυτό το Σαββατοκύριακο φθάσαμε σε νέο επίπεδο υπερβαίνοντας τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Ιτάγι Βίρι.
Από τον Γενάρη, 188.000 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φθάσει στην ΕΕ διασχίζοντας τη Μεσόγειο, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, και αναμένεται ότι το συμβολικό όριο των 200.000 θα ξεπεραστεί χωρίς δυσκολία.
Περί τους 97.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ελλάδα και 90.500 στην Ιταλία, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στη διαδρομή από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία. Εχουν καταγραφεί 1.930 θάνατοι στη διαδρομή αυτή, έναντι 60 περίπου στη διαδρομή προς την Ελλάδα, κυρίως μέσω της Τουρκίας.
Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους στα στενά της Σικελίας αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον οργανισμό. Στη μία περίπτωση, 14 πτώματα εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Μεσσήνης. Οι άνθρωποι είχαν πεθάνει από την εξάντληση και την δίψα όταν το πόσιμο νερό που είχαν μαζί τους χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη της μηχανής του πλοίου που τους μετέφερε προς την Ιταλία.
Χτες και προχτές, 439 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν σε 15 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Σάμου, του Αγαθονησίου, της Ψερίμου και της Κω.

ΚΩΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σε οριακό σημείο η κατάσταση
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση με την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Κω, καθώς μια ομάδα πολιτών που εθελοντικά φρόντιζαν τους τελευταίους μήνες τη σίτιση, την παροχή ρούχων και ειδών υγιεινής, αδυνατεί να συνεχίσει και ζητά να αναλάβει κάποιος υπεύθυνος φορέας τη διαχείριση. Από την πλευρά της και η Ενωση Ξενοδόχων Κω σταματά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, την παραγωγή μεριδίων σίτισης των μεταναστών καθώς όπως σημειώνει δεν υπάρχει μηχανισμός παράδοσης και διανομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο την τελευταία βδομάδα 4.000 πρόσφυγες μετανάστες, κυρίως από Συρία, έχουν φτάσει στο νησί. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στους δρόμους και στις πλατείες του νησιού, νέοι άνθρωποι με τις οικογένειές τους, αφού δεν υπάρχει καμιά υποδομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ' όλα αυτά δε διαφαίνεται κάποια λύση για το θέμα της σίτισης από κανέναν τοπικό φορέα. Ο Δήμος παραμένει αρνητικός απέναντι στη δημιουργία υποδομών, αφού ούτε δημόσιες τουαλέτες δεν έχει ανοίξει που είναι θέμα υγιεινής! Η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει χωρίς καμία πρωτοβουλία, ώστε μαζί με το δήμο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, ένας χώρος για να φιλοξενηθούν, να απελευθερωθούν οι διαδικασίες σχετικά με τα χαρτιά, να υπάρξει στελέχωση προσωπικού για να γίνουν με ταχύτητα οι διαδικασίες κ.λπ.
Το μόνο παρήγορο ο κόσμος του νησιού που συνεχίζει να δείχνει την αλληλεγγύη του...