Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Παρέμβαση για τις απολύσεις στα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος»


Εκλεισαν δύο καταστήματα στην Πτολεμαΐδα και αναμένονται νέα λουκέτα σε όλη την Ελλάδα

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στο χώρο του Εμπορίου δεν υπηρετούν τα εργατικά συμφέροντα, αλλά τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στο χώρο του Εμπορίου δεν υπηρετούν τα εργατικά συμφέροντα, αλλά τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων

Στο κλείσιμο δύο καταστημάτων και σε 30 απολύσεις στην Πτολεμαΐδα προχώρησε η εταιρεία super market«Βερόπουλος», ενώ αναμένεται να δρομολογήσει το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μια από τις πέντε πιο αναπτυγμένες επιχειρήσεις που κάνουν κουμάντο στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα καταστήματά της πανελλαδικά έχουν υποστεί τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση, την εντατικοποίηση, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, απολύσεις, τρομοκρατία, εφαρμογή της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
Τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου, που μαζί με την εργοδοσία παρότρυνε τους εργαζόμενους «να βάλουν πλάτη» και «να κάνουν θυσίες για να κρατηθεί η επιχείρηση» στα χρόνια της ανάπτυξης και στα χρόνια της κρίσης.
Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο λιανικό εμπόριο, η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τον «Σκλαβενίτη». Με την εξαγορά, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο «Βερόπουλο» δεν έχουν εξασφαλισμένο το μεροκάματο, είτε στα καταστήματα που αγόρασε ο «Σκλαβενίτης» είτε σε αυτά που ακόμα παραμένουν στην επιχείρηση «Βερόπουλος».

Οι εργοδοτικοί έβαλαν πλάτη
Αμεση ήταν η παρέμβαση της πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, η οποία έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία και ζήτησε να γίνει συνάντηση.
Σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο ανθρωπίνου δυναμικού τις εταιρείας «Βερόπουλος», οι συνδικαλιστές ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει συνάντηση με τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ, που είναι ενάντια στις απολύσεις, γιατί πριν απολυθούν οι 30 εργαζόμενοι στην Πτολεμαΐδα η εταιρεία είχε ενημερώσει το επιχειρησιακό σωματείο, το κλαδικό σωματείο των super market και τον γενικό γραμματέα της ΟΙΥΕ!
Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι όλες οι παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν τις απολύσεις.«Εχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί με τη στάση τους βοηθούν την εργοδοσία να περνά ανεμπόδιστα τα σχέδιά της στον κλάδο, οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από τέτοια σωματεία και τέτοιους συνδικαλιστές που είναι η φωνή της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα. Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η πανελλαδική γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.
Καλεί όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να βρεθούν κοντά στους εργαζόμενους των Σ/Μ «Βερόπουλος», κοντά στους απολυμένους σε όλη την Ελλάδα και από κοινού να οργανώσουν τη μάχη για να βάλουν φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας, στο κλείσιμο καταστημάτων, στις απολύσεις.

Η επίθεση μας αφορά όλους
Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία «Βερόπουλος»«να μη φοβηθούν. Να μην αποδεχτούν τις απολύσεις, δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κατάσταση. Να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου σε όλη την Ελλάδα και συλλογικά να οργανώσουν την πάλη τους, ενωμένοι απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και τα φερέφωνά της. Η επίθεση της εργοδοσίας του "Βερόπουλου" στους εργαζόμενους μας αφορά όλους».
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να παλέψουμε όλοι για έναν και ένας για όλους, να απαιτήσουμε: Να σταματήσουν τώρα όλες οι απολύσεις, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5νθήμερο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου», καταλήγει η ανακοίνωση.