Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ ΚΝΕ / ΟΔΗΓΗΤΗ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:
-- Πλούσιο ρεπορτάζ για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα: «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ).
Ο παιδότοπος, το Μαθητικό Στέκι αλλά και τα αφιερώματα που θα γίνουν στο κεντρικό φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.
-- Αρθρο με βάση και τις εξελίξεις στον τομέα της Ερευνας.

Τα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ
Από το περσινό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή
Από το περσινό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή
Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ), το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του και οδεύει προς την κορύφωσή με το πλούσιο σε πρόγραμμα κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».
Ενα από τα στοιχεία του προγράμματος που ξεχωρίζει και φέτος είναι τα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ. Τα αφιερώματα εντάσσονται στην προσπάθεια που κάνει η ΚΝΕ κάθε χρόνο, ώστε το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ να μην εξαντλείται σε απλές συναυλίες, αλλά αξιόλογοι καλλιτέχνες που ανεβαίνουν στις σκηνές του Φεστιβάλ να συναντιούνται από κοινού σε μουσικά αφιερώματα. Αξιόλογες επίσης είναι και οι διάφορες παραγωγές που ετοιμάζουν με πολύ μεράκι οι ομάδες της ΚΝΕ.
* * *
Την Πέμπτη 17/9, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.00 η Ομάδα παραδοσιακών χορών και το Μουσικό παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ θα παρουσιάσουν το αφιέρωμα «Πολεμάμε και τραγουδάμε». Το αφιέρωμα θα αναπαριστά γλέντι του ΕΛΑΣ μετά από νικηφόρα μάχη που έδωσε στην περιοχή της Εδεσσας, με την ανατίναξη γερμανικών αμαξοστοιχιών στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι. Το αφιέρωμα θα δένεται και με απαγγελίες, προβολή βίντεο και άλλα.

Την ίδια μέρα, πάλι στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» επιμελείται το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορίαη νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία». Ο τίτλος του αφιερώματος προέρχεται από στίχους του ποιήματος «Οχτώβρης», που δημοσίευσε ο Κώστας Βάρναλης σε εφημερίδα τοίχου των εξόριστων στον Αη Στράτη όπου ήταν και ο ίδιος εξόριστος, με αφορμή την επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» θα παρουσιάσει τραγούδια που γράφτηκαν για την πρωτόγνωρη αντοχή των κομμουνιστών και του λαού στις φυλακές, στις εξορίες, στις διώξεις του αστικού κράτους.
Στο χώρο του Πολιτισμού, που φέτος θα στεγαστεί στο θεατράκι του πάρκου, την Πέμπτη 17/9, στις 20.00, θα παρουσιαστεί μουσική παράσταση - αφιέρωμα στις γυναικείες φυλακές «Αβέρωφ», με τίτλο «Γεια σας αδέρφια, θα 'ρθει η λευτεριά».Το Συγκρότημα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το δίσκο που προετοιμάζει μπροστά στο Φεστιβάλ. Ο δίσκος - παραγωγή της ΚΝΕ θα περιλαμβάνει επανεκτέλεση τραγουδιών, που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στις γυναικείες φυλακές «Αβέρωφ». Τραγούδια για τη ζωή τους στη φυλακή, τραγούδια για τις γυναίκες που τις αποχαιρετούσαν πριν τις πάρουν για εκτέλεση, για την αντοχή που έδειξαν, για την πίστη στο μέλλον, για τη μεγάλη αγάπη που είχαν προς τον άνθρωπο και τη ζωή. Η παράσταση θα περιλαμβάνει, επίσης, χοροθεατρικά δρώμενα βασισμένα σε ποιήματα, γράμματα των φυλακισμένων κι άλλο πλούσιο υλικό.
Την Παρασκευή 18/9, στις 21.00στην Κεντρική Σκηνή, θα παρουσιαστεί το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο«Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα», με ενορχήστρωση του Μανώλη Ανδρουλιδάκη και τραγουδιστές τους Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Δημήτρη Μπάση. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει τραγούδια μεγάλων μας μουσικοσυνθετών και ποιητών, τραγούδια που εκφράζουν κι αυτά, με τον τρόπο που η τέχνη μπορεί να εκφράσει, τη σύγκρουση των δύο κόσμων, το δρόμο προς το μέλλον.
Την Παρασκευή 18/9, στις 21.30στη Λαϊκή Σκηνή, το λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το αφιέρωμα που έχει επιμεληθεί, με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια εμπνευσμένα από στιγμές της Κατοχής, της Αντίστασης, της εξορίας, της πάλης του λαού μας για την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές και την ντόπια αστική τάξη, με τίτλο «Τα τραγούδια των διώξεων». Από το «Κάνε λιγάκι υπομονή» του Τσιτσάνη, έως το «Νυν και αεί» του Σταύρου Ξαρχάκου και από το τέλος του 1930 έως και μετά τη δικτατορία και την αντιδικτατορική πάλη.
Στο χώρο του Πολιτισμού επίσης την Παρασκευή 18/9, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο, με τίτλο «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς». Ο Θ. Κορνάρος φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Αποσπάσματα από τα έργα του θα διαβάσει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.
Το Σάββατο 19/9, στις 21.30, στην Κεντρική Σκηνή, ο Θάνος Μικρούτσικος επιμελείται το αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια. Ο τίτλος του αφιερώματος: «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο». Η ενορχήστρωση ανήκει στον Θ. Μικρούτσικο και στον Θύμιο Παπαδόπουλο. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου και Μίλτος Πασχαλίδης.

Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου
Αφίσας, φωτογραφίας και μελοποιημένης ποίησης
Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».
Οι αφίσες πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:
1. ΚΝΕ
2. Σφυροδρέπανο
Οι αφίσες που θα σταλούν θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm
2. Resolution έως 300 dpi
3. Χρωματικό σύστημα CMYK
4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf
5. Μαζί με αυτό το αρχείο να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα
Για τη φωτογραφία
Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.
Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα. Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν έως την 1η Σεπτέμβρη 2015 θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Οροι συμμετοχής: Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή» στη διεύθυνση: Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.
  • Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν, επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή, 4 Σεπτέμβρη 2015. Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη σκηνή Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό στο τηλ. 697.2774.899 και στο festival@kne.gr.

41o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μαθητικό Στέκι: Χώρος συζήτησης, έκφρασης και δημιουργίας
Από περσινή συναυλία στο Μαθητικό Στέκι
Από περσινή συναυλία στο Μαθητικό Στέκι
Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές φιλοδοξεί να είναι και φέτος το Μαθητικό Στέκι στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας.
Στον όμορφο χώρο που στήνεται τα τελευταία χρόνια, δίπλα στη λίμνη του πάρκου «Τρίτση», το Μαθητικό Στέκι θα έχει και φέτος τη δική του σκηνή με πλούσιο πρόγραμμα, πολύμορφες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Ξεχωριστή «γωνιά» στο στέκι των μαθητών θα αποτελεί μια διαδραστική έκθεση εμπνευσμένη από το σύνθημα του 41ουΦεστιβάλ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...». Πρόκειται για μια κατασκευή, όπου με διαδραστικό τρόπο, μέσα από την εναλλαγή ιστοριών, κειμένων, πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού κ.ά., μέσα από ένα «ταξίδι» στην ιστορία του ΚΚΕ και του λαού μας, θα αναδεικνύει στον επισκέπτη ότι «δύο διαφορετικοί κόσμοι» βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται σε μόνιμη και διαρκή σύγκρουση: Από τη μία όλοι εμείς, ο λαός, οι εργαζόμενοι, που με τη συλλογική προσπάθεια, το μυαλό, τα χέρια και τους κόπους μας παράγουμε τα πάντα και από την άλλη ο κόσμος των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών, που εξασφαλίζουν μια πολυτελή και χλιδάτη ζωή, βασανίζοντας τους πολλούς, καρπώνοντας τη δουλειά, τον ιδρώτα και τους κόπους εκατομμυρίων. Μέσα από τα λόγια, τη ζωή και τη στάση κομμουνιστών, αγωνιστών, νεολαίων και όχι μόνο, οι μαθητές θα μπορέσουν να «ανακαλύψουν» τι είναι αυτό που τους έδωσε τη δύναμη να μείνουν όρθιοι, αλύγιστοι, με το κεφάλι ψηλά, απέναντι στους εκμεταλλευτές. Θα δουν πώς καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν ήρωες, μέσα από τη δύναμη της συλλογικής πάλης, την ακλόνητη πίστη στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει, επίσης, ένα περίπτερο αφιερωμένο στον 2ο Πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας που διοργάνωσε φέτος η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής», όπου θα προβάλλονται οι τέσσερις νικήτριες εργασίες του διαγωνισμού και οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν όλες τις εργασίες που πήραν μέρος.
Στο χώρο ακόμα, θα γίνεται προβολή των δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε τα φροντιστήρια των Λαϊκών Επιτροπών και παράλληλα, θα συγκεντρώνονται συμμετοχές για τη νέα σχολική χρονιά.
Τέλος, στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργούν θεματικάεργαστήρια graffiti και stencil, καθώς και διάφορα παιχνίδια, όπως πινγκ-πονγκ κ.ά.

Το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού
Αναλυτικά, το πρόγραμμα στη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού έχει ως εξής:
Πέμπτη, 17 Σεπτέμβρη
20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
21.30 Συναυλία hip hop με τους «Rebellion Connexion + Frank» («Manifesto the label»).
23.30 Συναυλία με τους Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή.
Παρασκευή, 18 Σεπτέμβρη
20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».
21.00 Συζήτηση: «"Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα... μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του" (βιβλίο Πολιτικής Παιδείας, Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο;».
22.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.
22.30 Ροκ συναυλία με τους «Sober».
22.45 Ροκ συναυλία με τους «KollektivA».
Σάββατο, 19 Σεπτέμβρη
19.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.
21.30 Βράβευση νικητριών ομάδων του 2ου Πανελλαδικού μαθητικού διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
22.30 Συναυλία με τη «Strofi band».
23.00 Stand up comedy, με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
23.45 Συναυλία με τους «Imam Baildi».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» θα κορυφωθούν το κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή πολλών και αξιόλογων καλλιτεχνών. Σήμερα παρουσιάζουμε αναλυτικά το πρόγραμμα, το οποίο έχει ως εξής:
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 Παντελής Θαλασσινός
23.30 Βασίλης Παπακωνσταντίνου
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00 «Πολεμάμε και τραγουδάμε», από την ομάδα παραδοσιακών χορών της ΚΝΕ και το παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ
21.30 «Από τα μπουντρούμια και την εξορία του νέου κόσμου ξεκινά η Ιστορία», από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»
22.45 Νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα
21.30 Rebellion Connexion + Frank (Manifesto the Label)
23.00 Ησαΐας Ματιάμπα, Μύρωνας Στρατής

Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00 «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...»
Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Δημήτρης Μπάσης
23.00 «Με τα φώτα στη διαπασών»
Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Μανώλης Φάμελλος
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 «Τα τραγούδια των διώξεων» από το λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ
22.30 Χοροί και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από τους Encardia
23.45 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00 «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές
22.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα
22.30 Sober
23.30 KollektivA

Σάββατο 19 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο»Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία.
Ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος, Θύμιος Παπαδόπουλος
Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου, Μίλτος Πασχαλίδης
23.15 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
00.30 Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Γιώτα Νέγκα
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 Παραδοσιακό γλέντι με την Γιώτα Βέη
23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
19.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα
21.30 Βράβευση νικητριών ομάδων του Μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού
22.30 Στροφή band
23.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο
23.45 Imam Baildi

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη
19.00 Παρουσίαση της ζωής και του έργου των εικαστικών Γιάννη Στεφανίδη και Γιώργου Φαρσακίδη.
20.00 Μουσική παράσταση με χοροθεατρικά δρώμενα: «Θα σταθούμε ορθές», αφιερωμένη στις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών «Αβέρωφ».
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη
19.30 Εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο, με τίτλο: «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς».
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη
19.00 Παρουσίαση πρωτότυπου μελοποιημένου έργου πάνω σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.
Εκθεση με έργα των εικαστικών Γ. Φαρσακίδη και Γ. Στεφανίδη, με θέμα τα «πέτρινα χρόνια» των εξοριών
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη
18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές
19.30 «Η μαύρη πεταλούδα», αφήγηση παραμυθιού
20.15 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών», από τους Τρομπετίνι
21.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη
18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές
19.30 «Μάντεψε ποιος!» διαδραστικό παιχνίδι
20.15 «Το καπλάνι της βιτρίνας», από παιδική θεατρική ομάδα
21.15 «Πέτα, Λούδα!» Παράσταση με την τεχνική sand art από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη
18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές
19.30 Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan.
20.30 «Ειρήνη»του Αριστοφάνη, κουκλοθέατρο με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τους ΚΟΥ-ΚΛΟ
Κάθε μέρα 18.00 - 19.30 θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Παιδότοπου face painting και εργαστήρι κατασκευής μαριονέτας από το θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT».

Ο παιδότοπος
Από τις περσινές δραστηριότητες
Από τις περσινές δραστηριότητες
Με πλήθος δραστηριοτήτων θα γεμίσει και φέτος ο Παιδότοπος του 41ου Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, Καραγκιόζη, αλλά και να δημιουργήσουν οι ίδιοι μικρές όμορφες κατασκευές και να συμμετάσχουν σε προσαρμοσμένες για την ηλικία τους δραστηριότητες, που συνδυάζουν το στοιχείο της δημιουργίας, της διαπαιδαγώγησης και φυσικά της ψυχαγωγίας.
Πέμπτη, 17/9
18.00: Καλλιτεχνικά εργαστήρια με καλοκαιρινές κατασκευές και ζωγραφική με καλαμάκι
19.30: «Η μαύρη πεταλούδα» της Ερης Ρίτσου, αφήγηση παραμυθιού. Ενα παραμύθι, που μιλάει για τις έννοιες του ρατσισμού, της μετανάστευσης, της αποδοχής και που διδάσκει την αξία της προσφοράς, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.
20.15: «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών», βασισμένο στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ από τη μουσικοθεατρική ομάδα ΤρομπετίνιΣτην ονειροχώρα η Τόλμη και τα παιδιά οδηγούν τους ήρωες του παραμυθιού με τρόπο τέτοιο που ν' ανακαλύψουν την κρυμμένη αλήθεια μέσα απ' τους πολύχρωμους ήχους της τρομπέτας!
21.30: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη
Ενώ παρακολουθούν παράσταση
Ενώ παρακολουθούν παράσταση
Παρασκευή, 18/9
18.00: Ζωγραφική με χαρακτική σε στρώμα κηρομπογιάς - Κατασκευή διακοσμητικών κορνιζών
19.30: «Μάντεψε ποιος!», διαδραστικό παιχνίδι.Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να βρουν και να μαζέψουν διάφορα στοιχεία, ώστε να λύσουν το μυστήριο - έκπληξη που έχει ετοιμάσει η ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ.
20.15: «Το καπλάνι της βιτρίνας» από παιδική θεατρική ομάδα. Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Αλκης Ζέη. Καλοκαίρι του 1936 στη Σάμο. Δυο μικρά κορίτσια μεγαλώνουν, η Μυρτώ και η Μέλια, με τον παππού τους και τις ιστορίες του. Η δικτατορία του Μεταξά θα φέρει τέλος στην αθωότητα και τα δύο κορίτσια θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβληματισμούς και καταστάσεις, με τις οποίες θα ωριμάσουν.
21.30: «Πέτα, Λούδα!» από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT». Παράσταση με την τεχνική sand art. Πρόκειται για ζωγραφική με άμμο πάνω σε ένα τραπέζι με φωτισμένη γυάλινη επιφάνεια. Η ηθοποιός χαράζει στην άμμο εικόνες τις οποίες τα παιδιά παρακολουθούν καθώς σχηματίζονται σε οθόνη. Η ιστορία μιας μικρής κάμπιας, που τη λένε Λούδα, που ήθελε να γίνει μια πεταλούδα και να πετάξει...
Σάββατο 19/9
18.00: Ζωγραφική ανάγλυφη, «Ομορφαίνουμε το πάρκο μας» - κατασκευή φαναριών και ζωγραφική σε πέτρες
19.15: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan
21.30: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, παράσταση κουκλοθεάτρου με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τους ΚΟΥ - ΚΛΟΟ Τρυγαίος, ένας φτωχός αμπελουργός, ονειρεύεται να ξαναφέρει την Ειρήνη στους ανθρώπους. Παίρνει την θαρραλέα απόφαση, να πετάξει στον Ολυμπο, εκεί όπου την έχει φυλακίσει ο θεός Πόλεμος! Με την πονηριά και την εξυπνάδα του και με την βοήθεια των παιδιών, θα φέρει ξανά την Ειρήνη στον κόσμο!
  • Κάθε μέρα 18.00 - 19.30 θα πραγματοποιείται στο χώρο του Παιδότοπου εργαστήρι κατασκευής μαριονέτας από την Ιρίνα Μπόικο.
  • Ανάμεσα στις δραστηριότητες θα υπάρχει χώρος για ζωγραφική και δημιουργία απλών κατασκευών για τα πολύ μικρά παιδιά.