Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Οικονομική διείσδυση της Γερμανίας με κεφάλαια της KfW

 

Κεφάλαια σε «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις των χωρών που βουλιάζουν σε κρίση προσπαθεί να διοχετεύσει η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να κερδίσει καλύτερες θέσεις για τα γερμανικά μονοπώλια την περίοδο της ανάκαμψης. Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ενδιαφέρονται για ένα σχέδιο γερμανικών χορηγήσεων σε «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, όπως εκείνο στο οποίο κατέληξαν Γερμανία και Ισπανία. Για να γίνει όμως αυτό, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστεί η Αθήνα να προχωρήσει στη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου.

Γερμανία και Ισπανία έχουν συμφωνήσει να χορηγήσει η πρώτη κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου σε ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα πλαίσια διμερούς σχεδίου, μέσω κυρίως της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, «με στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις προοπτικές απασχόλησης των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπως επισημαίνει το υπουργείο στο προσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Η τράπεζα αναμένεται να χορηγήσει 800 εκατ. ευρώ σε δάνεια και για αντάλλαγμα θα αποκτήσει συμμετοχές σε κεφάλαια, ενισχύοντας τη θέση των γερμανικών μονοπωλίων στην οικονομία της Ισπανίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ επανέλαβε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της το Σάββατο πως οι μεταρρυθμίσεις στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας. «Η Γερμανία έχει μεγάλο συμφέρον να κάνει τα πάντα προκειμένου και στις άλλες χώρες να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν σταθερά δημοσιονομικά και έτσι να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα» είπε η Α. Μέρκελ.

 

Πηγή:- “902.gr”