Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Γιατί «συρρικνώθηκε» η δημοκρατία;

 

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας»: «Η δημοκρατία συρρικνώνεται, μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων (...) οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία»...

Η δημοκρατία συρρικνώνεται γιατί προσαρμόζεται. Στις εκάστοτε ανάγκες της αστικής τάξης, αφού δική της είναι, από την εξουσία της καθορίζεται το περιεχόμενό της. Σήμερα τα μονοπώλια έχουν ανάγκη να αγοράζουν την εργατική δύναμη «μπιρ παρά» και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ικανοποίηση της ανάγκης τους αυτής. Η αντιλαϊκή πολιτική δε σερβίρεται με ροδοπέταλα, αλλά με αυταρχισμό και καταστολή.

Ετσι, μπορεί η αστική δημοκρατία να είναι φτωχή σε δικαιώματα για το λαό, είναι όμως πλούσια σε μέτρα επιβολής της πολιτικής που έχουν ανάγκη οι αστοί για να αντισταθμίζουν τη χασούρα της κρίσης και να θεριέψουν τα κέρδη τους στη φάση της ανάκαμψης. Βεβαίως, τα αστικοδημοκρατικά δικαιώματα ενδιαφέρουν και την εργατική τάξη, πρωτίστως η δημοκρατία στους τόπους δουλειάς όπου επικρατεί η δικτατορία και η τρομοκρατία του καπιταλιστή, γενικότερα οι διώξεις των απεργιών κλπ. Αλλά ότι αυτή η δημοκρατία κόβεται και ράβεται στα μέτρα των εκμεταλλευτών, πρέπει επίσης να είναι καθαρό στο λαό.

Ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο ή για τη δημοκρατία είναι νακροθετημένος εν τη γενέσει του. Αγώνας ενάντια στην αστική εξουσία, αγώνας αντικαπιταλιστικός αντιμονοπωλιακός. Για να φύγουν από τη μέση όσοι «γεννάνε» και αντιλαϊκά μέτρα και τα συνοδευτικά τους κατασταλτικά της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας.

 

“Ριζοσπάστης”