Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Υπεράσπιση της βάρβαρης πολιτικής από τους υπουργούς

 

 

Tην υπεράσπιση των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπει ανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί που παρέλασαν διαδοχικά από το βήμα της Ολομέλειας.

 

 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης που χειρίζεται το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο είπε ότι όταν πήγε στο υπουργείο βρήκε ένα πλαίσιο συμφωνημένο εδώ και πολύ καιρό μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας που προέβλεπε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου πρέπει να έχουν αποχωρήσει 2.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο και άλλοι 12.500 να είχαν μπει στο καθεστώς της κινητικότητας κάτι που δεν έγινε.

Κατά τον υπουργό, έγιναν «δύσκολες συζητήσεις» και έτσι 4.200 υπάλληλοι θα ενταχθούν στην «κινητικότητα» που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο και 12.500 συνολικά μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

Προκλητικός σε σύντομη παρέβασή του ήταν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ισχυριζόμενος ότι για τη σημερινή οικονομική κρίση φταίνε οι υψηλοί μισθοί που έπαιρναν οι εργαζόμενοι! Είπε συγκεκριμένα ότι ο «κρατικοδίαιτος Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αύξανε τους μισθούς την ώρα που κατέρρεαν ολόκληροι κλάδοι». Υπερασπίστηκε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση, λέγοντας ότι το προηγούμενο καθεστώς καθορισμού του μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας λόγω «έλλειψης ωριμότητας» ήταν παγίδα για την ίδια την οικονομία και «έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απέσυρε από το νομοσχέδιο τη ρύθμιση που προέβλεπε ότι για τους απολυμένους της ΕΡΤ δεν θα ισχύει το πλαφόν των 15.000 ευρώ για τον καθένα και είπε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός (Π. Καψής) θα φέρει νέα ρύθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται συνεχώς με τα διάφορα μνημόνια «αποδίδουν» και απόδειξη όπως είπε είναι το γεγονός ότι οι δόσεις των δανείων της τρόικας έρχονται κανονικά στη χώρα μας. Ανέφερε δε ότι η χτεσινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που ακολουθείται και ότι πρέπει κάποιοι να απαντήσουν τι θα γίνει στην περίπτωση που διακοπούν οι δόσεις των δανείων. Κατά τον υπουργό διαψεύστηκαν όλοι όσοι προέβλεπαν κατάρρευση της χώρας, ενώ εμφανίστηκε περήφανος για τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται λέγοντας ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι η χώρα που έκανε τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές από όλες τις χώρες του οργανισμού.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική ότι με την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση ευνοεί την ιδιωτική και ισχυρίστηκε ότι «όταν καταργείται η παροχή μιας ειδικότητας επαγγέλματος στα δημόσια ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ δεν μπορεί να παρέχεται στα ιδιωτικά» και ότι από τον Σεπτέμβρη θα αυξηθεί η δυναμικότητα φοίτησης των δημόσιων ΙΕΚ από 10.000 σε 15.000 με καθολική κάλυψη των διδάκτρων.

Σχετικά με τις απολύσεις εκπαιδευτικών ισχυρίστηκε ότι μέσα από ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης δομών που στελεχώνονται από 170.000 εργαζόμενους» προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί που «δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.500 και δηλώνω απερίφραστα ότι κανένας άλλος δεν περισσεύει».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, που συγκυβερνούσε μέχρι πρόσφατα (και τώρα καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο) στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι «σίγουρα αυτόν τον ένα χρόνο η χώρα σταθεροποιήθηκε, η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη αποτράπηκαν».

Είπε ότι χρειάζεται «αλλαγή πολιτικών, όχι για να ξηλωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, ούτε για να διαγραφεί δήθεν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους με απόφαση της ελληνικής Βουλής, μπορούν όμως να αλλάξουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό Α. Μανιτάκη και την πολιτική του, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός «συνέδεε οργανικά την κινητικότητα των υπαλλήλων με ολόκληρη τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών του κράτους και με τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων».

Προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών έκανε στην ομιλία του, ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος κατηγορώντας τον ως όργανο των διεθνών τραπεζικών ομίλων και τον κάλεσε να απαντήσει εάν θεωρεί πλαστά τα οικονομικά στοιχεία που έδινε στην Γιούροστατ η κυβέρνηση Καραμανλή όπως ισχυρίζεται ο σημερινός επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ Γ. Γεωργίου με τον υπουργό να απαντά ότι «τα σημερινά στοιχεία της κυβέρνησης είναι πραγματικά».

 

“Ριζοσπάστης”