Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ Εξετάζουν σενάρια άμεσης επέμβασης στη Συρία

 

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πέντε σενάρια ως προς ενδεχόμενη στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ στη Συρία παρουσίασε γραπτώς στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, μετά από σχετικό αίτημα, καθώς φαίνεται ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κλιμακώνει τις πιέσεις του. Ο Ντέμπσεϊ, του οποίου η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα, ξεκαθαρίζει ότι η τελική απόφαση, όποια και αν είναι, είναι «της πολιτικής και όχι της στρατιωτικής ηγεσίας» και τονίζει ότι η οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη είναι «πράξη πολέμου».

Τα σενάρια κατά τον Ντέμπσεϊ είναι τα εξής: Η παροχή πληροφοριών και η ενεργότερη εκπαίδευση των Σύρων αντικαθεστωτικών, η εξαπόλυση περιορισμένων αεροπορικών επιδρομών, η εγκαθίδρυση ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, η εγκαθίδρυση ελεγχόμενων ζωνών στο έδαφος και η εισβολή μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία υπό το πρόσχημα της «ασφάλισης του απαγορευμένου οπλοστασίου» του καθεστώτος. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ προχωρά και σε κοστολόγηση των σεναρίων λέγοντας ότι με εξαίρεση το πρώτο (πληροφορίες και εκπαίδευση) που δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, όλα τα άλλα κυμαίνονται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα.

Επισημαίνει, επίσης, ότι εφόσον αποφασιστεί η οποιαδήποτε είδους εμπλοκή με στρατιωτικά μέσα είναι σχεδόν αδύνατον να μην ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή. Καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «τα 10 χρόνια εμπειρίας από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν αποδείξει ότι ακόμη και αν η επιτόπου στρατιωτική παρουσία οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο έδαφος, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, άτυπη συνάντηση θα έχουν, πιθανότατα, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με εκπροσώπους της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» υπό τον νέο επικεφαλής της Αχμαντ αλ Τζάρμπα. Αυτό δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Λάιαλ Γκραντ, εκτιμώντας ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα τερματιστεί η βία και θα προωθηθεί η πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης. Ο Τζάρμπα βρίσκεται στο Παρίσι πιέζοντας για εξοπλισμό.

Προελαύνουν οι Κούρδοι στο βορρά

Διευρύνεται το μέτωπο των συγκρούσεων ανάμεσα σε Κούρδους πολιτοφύλακες και ενόπλους μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς, κυρίως ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πλέον οι Κούρδοι πολιτοφύλακες μάχονται τους ισλαμιστές σε πολλές πόλεις τόσο στην επαρχία Χάσακα, από όπου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με την εκδίωξη των ισλαμιστών από το Ρας αλ Αϊν, όσο και στην επαρχία Ράκα. Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα φαίνεται σταδιακά να επικρατούν, καθώς η πλειοψηφία του κυρίως κουρδικού πληθυσμού της περιοχής έχει δυσφορήσει έντονα από τους ακραίους ισλαμιστές.

Τέλος, στη Δαμασκό, μετά την προχτεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναμενόταν αργά χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τον έλεγχο των χημικών όπλων Σουηδός Εϊκ Σέλστρομ που έφτασε στη Βηρυτό. Θα συζητήσει με τη συριακή ηγεσία τρόπους πραγματοποίησης των ελέγχων.

 

“Ριζοσπάστης”