Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Τρόικα: Συμφωνία με δεσμεύσεις για νέα βάρβαρα μέτρα

 

 

Στο απογευματινό Γιούρογκρουπ αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας για τα νέα βάρβαρα μέτρα και την κατά πάσα πιθανότητα τμηματική εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Εν τω μεταξύ η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ανακοίνωσε καταρχήν συμφωνία επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για διορθωτικά μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» στα δημοσιονομικά για το 2013-2014 ειδικά στον τομέα της Υγείας, για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις και για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της PROTON.

Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της τρόικας, ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο και Υπουργικές Αποφάσεις τις επόμενες μέρες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Το πολυνομοσχέδιο με όλα τα μέτρα είναι πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της τρόικας

Στην ανακοίνωση της τρόικας αναφέρεται ότι η αποστολή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές, υπό την επιφύλαξη πως θα διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές.

Όπως υπογραμμίζεται, η αποστολή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει σε γενικές γραμμές συμβατό με τις προοπτικές του προγράμματος και να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία συνεχίστηκε (σ.σ. στα αντιλαϊκά μέτρα), η εφαρμογή των πολιτικών καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν διορθωτικές δράσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και 2014 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να υπάρξει έλεγχος σε υπερκοστολογήσεις στην Υγεία. Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος επί της περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας μεταρρυθμίζονται και η αυτονομία και αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ενισχύονται, υπογραμμίζεται.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν επίσης να λάβουν μέτρα ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να επανέλθει σε τροχιά με την ολοκλήρωση των σχεδίων για το προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου, την ολοκλήρωση του σχεδίου κινητικότητας και την εκπλήρωση των συμφωνημένων στόχων για υποχρεωτικές απολύσεις.

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των δύο τραπεζών-γέφυρες και την ολοκλήρωση της στρατηγικής για ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες, τονίζεται.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και για να υπάρξει ανάπτυξη (σ.σ. η οποία θα βασίζεται σε ερείπια μισθών και δικαιωμάτων).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές την πρόοδο στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, τα οποία υποστηρίζονται από την ΕΕ (σ.σ. επιδότηση επιχειρήσεων για να εξασφαλίσουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με προσωρινή απασχόληση ανέργων) και ένα πρόγραμμα για την πρόσβαση στην πρωτογενή περίθαλψη για τους μη ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαιτούμενη νομοθεσία και θα καταθέσει νομοσχέδιο σύντομα στο κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης Υπουργικές Αποφάσεις και άλλες νομικές πράξεις για την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν περιλαμβάνει προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την τροφοδοσία, αλλά το θέμα αυτό το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό για τις ελληνικές αρχές θα συνεχίσει να συζητείται με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Αναμένεται από το Γιούρογκρουπ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εξετάσουν την έγκριση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Συνδέσεις Ειδήσεων:

Στο Eurogroup τη Δευτέρα «κλειδώνει» το πακέτο των νέων βάρβαρων μέτρων

 

“902.gr”