Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ενόχληση Πούτιν για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

 

Ενοχλημένος εμφανίσθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τις επενδύσεις Ρώσων κεφαλαιοκρατών στην Ελλάδα, φωτογραφίζοντας τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που κατάγεται από την περιφέρεια Ροστόφ, όπου ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχε σε σύσκεψη για την ανάπτυξη.

«Με έκπληξη ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Πούτιν και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;»

Στόχος της σύσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιφέρειας και ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ».

Η παρέμβαση Πούτιν πάντως δείχνει ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν είναι ενοχλημένη τόσο από τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα όσο από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί και εμβαθύνει τις σχέσεις της Ελλάδας με ΕΕ – ΗΠΑ – Ισραήλ σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια.

Αντιδράσεις στην Αθήνα για τις δηλώσεις Πούτιν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων, ενοχλημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τις δηλώσεις Πούτιν. Παραθέτει την άποψη κυβερνητικού στελέχους πως «ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση. Αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα, ότι η Ελλάδα μετά από τόσες θυσίες του λαού της έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις.»

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του σε ραδιόφωνο υποστήριξε ότι, «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις, οι οποίες δεν ποδηγετούνται».

 

“902.gr”