Ευρεία επιχείρηση συλλήψεων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν συλληφθεί ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης,Ηλίας Παναγιώταρος, Ιωάννης Λαγός και Νίκος Μίχος. Εχουν συλληφθεί επίσης ο αρχηγός της οργάνωσης της Νίκαιας Γ. Πατέλης και άλλα εννέα μέλη αυτής της οργάνωσης. Από την εισαγγελία έχουν εκδοθεί πάνω από 34 εντάλματα σύλληψης, από τα οποία τα έξι αφορούν βουλευτές και δύο αστυνομικούς. Συνολικά έχουν γίνει γίνει 18 συλλήψεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Η. Παναγιώταρος συνελήφθη στη ΓΑΔΑ, όπου πήγε να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις και μάλιστα έκανε προηγουμένως και δηλώσεις στους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί. Ομοίως και ο Ν.Μίχος. Ολοι οι συλληφθέντες κρατούνται στη ΓΑΔΑ.
Διαφεύγει της σύλληψης ο βουλευτής Χρήστος Παππάς, παρά τις έρευνες στην Αθήνα και στην επαρχία.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας ειδικός φρουρός που υπηρετεί στην Ομάδα ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχοποιείται για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή από τηλεφωνικές επικοινωνίες του με μέλη της, οι οποίες προέκυψαν από την άρση τού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια κατ' οίκον έρευνας σε σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου βρέθηκαν ένα περίστροφο, ένα πιστόλι και μια καραμπίνα που κατείχε παράνομα. Τα όπλα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, όπου θα πραγματοποιηθεί βαλλιστικός έλεγχος. Βρέθηκαν επίσης 43.000 ευρώ.
Έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή
Με εντολή του φρούραχου της Βουλής, αποκλείστηκε ο πρώτος όροφος του κτιρίου της Βουλής. Όπως έγινε γνωστό, απαγορεύτηκε η προσέγγιση από όποιονδήποτε στον όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στα οποία αναμένεται να γίνει έρευνα.
Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση οι συλλήψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εντάλματα σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και σε βάρος των στελεχών και βουλευτών του κόμματος, εκδόθηκαν με βάση το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για το κατά πόσον η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, επιτρέπει τη σύλληψη βουλευτών, ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί άρση της ασυλίας τους, ενώ δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο αδίκημα για να προβούν οι Αρχές στη σύλληψη των μελών, καθώς αρκεί και μόνο η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι ερευνάται το αδίκημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο Μαξίμου οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη
Για τις εξελίξεις ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές» δήλωσε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «η δικαιοσύνη κινήθηκε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα» και πως θα γίνει «δίκια δίκη» για όλους τους συλληφθέντες. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών» και ότι τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη. «Η αστυνομία υπό τις εντολές της δικαιοσύνης έκανε το καθήκον της», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ.Βορίδη, αποφασίστηκε να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις. (Διαβάστε εδώ).
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη της τρόικας με τον Α. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή και ότι«δεν υπάρχει κανένα κλίμα ανησυχίας». Είπε ακόμα ότι «θέμα εκλογών δεν τέθηκε» στη συνάντηση, ότι «οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά» και ότι θα συνεχίζονταν στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα και αύριο.
Τα κόμματα
Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες υπάρχει συμφωνία και συνεννόηση Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης (νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο αντιρατσιστικός νόμος, χρηματοδότηση κομμάτων που υποκρύπτουν εγκληματική οργάνωση κλπ)».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με ψυχραιμία και με σεβασμό στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες τόσο για τη δολοφονία του Π. Φύσσα όσο και για μια σειρά άλλες εγκληματικές δράσεις».
Επίσημη ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο ζητά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, και σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί ανεξάρτητη εξουσία και πρέπει να κάνει το καθήκον της εφαρμόζοντας το νόμο, την εμπιστευόμαστε».