Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Αγροτικά…

 

Καταστρέφονται χιλιάδες φρουτοπαραγωγοί

Με βάση τα στοιχεία από 9 νομούς, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 - 63 χιλιάδες τόνοι ροδάκινα είναι αυτή τη στιγμή αδιάθετοι, ενώ για 90 χιλιάδες τόνους κάνουν λόγο οι παραγωγοί, που εκτιμούν τη ζημιά σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι αγρότες στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των ροδάκινων.

Ανάλογη αναμένεται η ζημιά σε παραγωγούς ακτινιδίων και μήλων. Μεγάλο μέρος της παραγωγής ακτινιδίων στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού στη Λάρισα, καθώς και στην Πιερία, όπως και των πράσινων μήλων στην Αγιά (τύπου grandsmith), απορροφάται από τη ρωσική αγορά και η συγκομιδή τους ξεκινά από τα μέσα Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Οκτώβρη.

Η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής υπολογίζεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τους 80.000 τόνους μήλου που παράγει η περιοχή της Αγιάς, οι 40.000 τόνοι είναι πράσινα μήλα τα οποία έχουν μία μέση τιμή τα τελευταία χρόνια στα 30 - 55 λεπτά το κιλό. Από την ποσότητα αυτή πάνω από το 50% διατίθεται στην αγορά της Ρωσίας, ενώ μικρή ποσότητα και κόκκινου μήλου καταλήγει στην ίδια αγορά.

Ανάλογη είναι η διάθεση ακτινιδίου, όπου η συνολική παραγωγή υπερβαίνει τους 10.000 τόνους. Το 35% αυτής της παραγωγής, περίπου 3.500 τόνοι, εξάγεται στη Ρωσία, με τιμές από 40 έως και 55 λεπτά το κιλό.

Απέναντι σ' αυτή την καταστροφική κατάσταση, η ΕΕ σκοπεύει να διαθέσει «πενταροδεκάρες» για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διατεθούν έως 30 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό για τους ροδακινοπαραγωγούς όλων των κρατών - μελών, όταν, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση, μόνο για τους Ελληνες απαιτούνται 40 εκατ. ευρώ.

ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ

Βήμα διεκδίκησης η χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα

Καταγγέλθηκαν τα μέτρα και οι αποζημιώσεις - κοροϊδία μετά το ρωσικό εμπάργκο

 

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα

Βήμα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους αποτέλεσε για τους φρουτοπαραγωγούς της Πέλλας, της Ημαθίας και της Λάρισας η συγκέντρωση που διοργάνωσαν χτες βράδυ στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων Ημαθίας και Πέλλας.

Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκαν τα μέτρα και οι αποζημιώσεις - κοροϊδία που αποφάσισαν κυβέρνηση και ΕΕ μετά το ρωσικό εμπάργκο στα φρούτα και τα άλλα τρόφιμα από χώρες - μέλη της Ευρωένωσης. Το εμπάργκο εντάσσεται στα ρώσικα αντίμετρα, στο πλαίσιο της διαμάχης με ΗΠΑ και ΕΕ για την Ουκρανία.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Αλέκος Ουγγρίνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Τι απαιτούμε από την κυβέρνηση; Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές.

Να πάρει μέτρα απορρόφησης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.)

 

Στιγμιότυπο από την πορεία

Τι επιβάλλεται να κάνουμε εμείς, οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί; Να ενεργοποιήσουμε Αγροτικούς Συλλόγους, Συντονιστικές Επιτροπές, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών στην κατεύθυνση δυναμικής διεκδίκησης της ουσιαστικής στήριξης του χαμένου εισοδήματός μας από ΕΕ και κυβέρνηση.

Μας περιμένουν νέα δεινά με την Νέα ΚΑΠ 2014 - 2020. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: Από τη μια, η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων και, από την άλλη, ο αφανισμός χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών».

Το συμφέρον των αγροτών

Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Δικός μας στόχος επόμενα πρέπει να είναι η ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η δρομολόγηση μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης έξω από τις περιοριστικές ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μιας αγροτικής πολιτικής κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των εμποροβιομηχάνων και των εξαγωγέων.

Μιας πολιτικής σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού, κόντρα στο σημερινό καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Μιας αγροτικής οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, που με μοχλό τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα έχει σαν προτεραιότητα την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Για να φέρουμε πιο κοντά αυτήν την προοπτική, χρειάζεται ο δικός μας αγώνας να συνδέεται με τον αγώνα καταρχήν των εργαζομένων στον κλάδο της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, στον κλάδο των εφοδίων για την αγροτική παραγωγή και να συντονίζεται με την πάλη των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν επίσης ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, ο Δημήτρης Τσολάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Γιάννης Σουμελίδης, εκ μέρους της Επιτροπής των Μπλόκων στο νομό Πέλλας.

Παραβρέθηκαν εργάτες και αγρότες της περιοχής, καθώς και αντιπροσωπείες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου και Αγιάς Λάρισας. Συμμετείχαν επίσης γυναίκες με πικέτες της ΟΓΕ.

Μαζί και οι εργάτες

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Διάκογλου, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων διαλογής και ψύξης. Αναφέρθηκε συνοπτικά στις συνέπειες που έχει για τους εργάτες του κλάδου το χτύπημα στην αγροτική παραγωγή και κάλεσε σε κοινό αγώνα εργαζομένων - αγροτών ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Στο πλευρό των αγροτών και των εργαζομένων στη διαλογή και ψύξη βρίσκεται σταθερά το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η βουλευτής του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Διαμαρτυρία αύριο στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να αντιδράσουν στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους ξεκληρίζει.

Στις περιοδείες και τις συσκέψεις που πραγματοποίησε το ΔΣ του Συλλόγου στα χωριά της περιοχής για την προετοιμασία της κινητοποίησης, οι αγροτοκτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται και την ίδια στιγμή οι εξισωτικές αποζημιώσεις περικόπτονται.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν και τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στις περιοχές Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζίτσας, με δεδομένη την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Ηπείρου και τη μεταφορά του προβλήματος και του κόστους για την αντιμετώπισή του στις δικές τους πλάτες. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τις αποζημιώσεις, η ανησυχία τους δε μειώνεται στο ελάχιστο καθώς βρίσκονται όλο και πιο κοντά στο σημείο που δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυβέρνηση - ΕΕ κοροϊδεύουν τους παραγωγούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο για τα «μέτρα στήριξης» των ροδακινοπαραγωγών που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο εμπαιγμός ΕΕ και κυβέρνησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς δεν έχει όριο, αφήνοντάς τους στο έλεος της καταστροφής και επιβεβαιώνοντας την εξαπάτηση για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους από την ΕΕ. Τα ψίχουλα της κοροϊδίας (317.215 ευρώ αντί για 40 εκατ. για την Ελλάδα) η ΕΕ τα ονομάζει "μέτρα στήριξης" και παραπέμπει τις απαντήσεις στην αγωνία των αγροτοπαραγωγών μετά από 2 βδομάδες, όταν μεγάλο μέρος της παραγωγής θα έχει σαπίσει, ενώ μπορεί άμεσα να διατεθεί σε λαϊκές ανάγκες ή ακόμη να μεταποιηθεί (χυμός, κομπόστα, μαρμελάδα).

Καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να προβεί στη συγκέντρωση της αδιάθετης παραγωγής ροδάκινων, δίνοντας τουλάχιστον τις περσινές τιμές στους παραγωγούς, που έχουν ήδη ξοδέψει ώρες εργασίας και χρήματα για τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, συλλεκτικά κ.ά.), προκειμένου να διατεθεί σε νοσοκομεία, στρατό, ανέργους, απόρους κ.α., αλλά και για μεταποίηση. Ταυτόχρονα, η μικρομεσαία αγροτιά, με βάση την πείρα της για το ρόλο της ΕΕ, χρειάζεται να εντείνει τον αγώνα της ενάντια στην πολιτική της και τα κόμματα που την υπηρετούν».