Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Από…μέρα σε…μέρα

 

Aποπροσανατολισμός...

 

Πριν από μερικούς μήνες και με αφορμή εκθέσεις του ΔΝΤ για λάθη στα «προγράμματα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας» (προγράμματα διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου ήταν), οργίαζε η αστική προπαγάνδα ενάντια στην τρόικα ζητώντας την ανάδειξη της ευθύνης της και τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση αλλαγής στο μείγμα της διαχείρισης. Θυμίζουμε και τη διαβόητη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα τον δικαιώσει, αλλά αυτή δικαίωσε την τρόικα εκτιμώντας ότι έσωσε την Ελλάδα παρά κάποια λάθη. Ηταν μια τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού αφού τα μνημόνια ήταν μοχλός για τις αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για ξεπέρασμα της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Τώρα, η αστική προπαγάνδα υποδεικνύει στην κυβέρνηση να μηνύσει τους «οίκους αξιολόγησης» επειδή οι διαδοχικές υποβαθμίσεις οδηγούν σε αυξήσεις επιτοκίων, που ξαναοδηγούν σε νέες υποβαθμίσεις και αυξήσεις επιτοκίων, αποκλείοντας τελικά τη χώρα από τις χρηματαγορές. Νέα αποπροσανατολιστική για το λαό προπαγάνδα ως προς τις αιτίες της κρίσης αλλά και την αντιλαϊκή βαρβαρότητα που ζει. Να γιατί η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση απαιτεί κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Πεδίο σύγκρουσης

Γράφει η «Καθημερινή» 24/8/2014: «Πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πλέον η υποσαχάρια Αφρική, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιχειρούν να εξασφαλίσουν την τελευταία μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά του πλανήτη. Κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε υποδομές και πρώτες ύλες κάθε χώρας της μαύρης ηπείρου και εμβληματικά αμερικανικά private equity fund, όπως τα Blackstone Group και Carlyle Group LP, και επιχειρήσεις, όπως η General Electric και η Ford Motor, εισέρχονται σε μια αγορά της οποίας η μεσαία τάξη εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα επόμενα χρόνια το ένα δισεκατομμύριο άτομα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής θα αναπτυχθούν φέτος με ρυθμούς της τάξης του 5,4% και το 2015 θα επιταχύνουν στο 5,8%». Από το ρεπορτάζ γίνεται κατανοητό ότι η καπιταλιστική διείσδυση οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που ωθούν ενίοτε σε επεμβάσεις, σε εμφυλίους, πραξικοπήματα κ.λπ. Βεβαίως, και μονοπώλια κρατών της ΕΕ επενδύουν και της Ελλάδας. Γι' αυτό και η συμμετοχή σε επεμβάσεις όπως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Υποταγή στους επιχειρηματίες

Στο κύριο άρθρο της, η «Αυγή», 24/8/2014, αναφέρει: «Συναγερμό για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος. Οταν ο αντίπαλος, όμως, ενώνεται και αντεπιτίθεται με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τα ταξικά προνόμια και τη νομή της εξουσίας, η Αριστερά οφείλει να επιταχύνει την προετοιμασία της. Να ανταποκριθεί στις λαϊκές προσδοκίες για δημοκρατική ανατροπή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διεύρυνσης και ενότητας, σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, διεισδύοντας στο μπλοκ του παρηκμασμένου αστισμού, αναζωογονώντας τις γραμμές των λαϊκών τάξεων. Το δίλημμα παραμένει ισχυρό: Μνημόνιο ή δημοκρατία, Μνημόνιο ή ανάπτυξη, Μνημόνιο ή κοινωνική δικαιοσύνη». Κάλπικα για τα λαϊκά συμφέροντα τα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάπτυξη που επαγγέλλεται είναι των «υγιών επιχειρηματιών» και των κερδών τους, η «δημοκρατία» είναι της εξουσίας του κεφαλαίου, η «δικαιοσύνη» είναι τα ψίχουλα για εξαθλιωμένους, κάτι σαν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» της κυβέρνησης και γενίκευση π.χ. των κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων κ.λπ., αντί για πλήρη κάλυψη αυτών των λαϊκών αναγκών. Με τη διείσδυση στον «παρηκμασμένο αστισμό», θέλουν να τραβήξουν αστικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, που είναι στις γραμμές τους. Αλλωστε «δεν τους ζητάνε πιστοποιητικό» προέλευσης, λένε. Αλλά αυτά δεν αναζωογονούν το λαό. Τον υποτάσσουν στους επιχειρηματίες.

Προκαλούν

Η είδηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δημοσιοποιήθηκε από το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Αναφέρει ότι οι τέσσερις νέοι επίτροποι της Κομισιόν που θα αντικαταστήσουν τους προηγούμενους - επειδή οι τελευταίοι εκλέχτηκαν πρόσφατα ευρωβουλευτές - θα πάρουν ως αποζημίωση το ποσό των 500.000 ευρώ έκαστος για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών! Πραγματικά, προκαλεί αυτό το γεγονός. Μάλιστα, σε μια στιγμή που οι λαοί της Ευρώπης δοκιμάζονται σκληρά από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Και όταν οι ηγέτες των καπιταλιστικών κρατών και τα στελέχη ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, σπρώχνουν τους λαούς στην εξαθλίωση προκειμένου να βγει το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες...