Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«ATHENS FORUM 2014» Αγωνίες αστών για θωράκιση της εξουσίας τους

 

Τις αγωνίες και τους στόχους τους για σταθερότητα και θωράκιση της αστικής εξουσίας και για εξασφάλιση της λαϊκής συναίνεσης στα προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου εξέφρασαν χτες μια σειρά αστοί παράγοντες στο «Athens Forum 2014: Democracy under pressure» («Η Δημοκρατία υπό πίεση»), το οποίο διοργανώνεται από τις εφημερίδες «International New York Times» και «Καθημερινή», και από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημοκρατία (UNDEF).

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, υπερασπίστηκε τη «φιλελεύθερη δημοκρατία», την ελευθερία με ταυτόχρονη επίδειξη «υπευθυνότητας». Παρουσίασε ως στόχο να υπάρχει «εμπιστοσύνη των πολιτών στον κοινό στόχο», «οι άνθρωποι να πιστεύουν στον εαυτό τους και στην κοινή προοπτική», με άλλα λόγια τα λαϊκά στρώματα να στοιχίζονται πίσω από τα μονοπώλια, θεωρώντας ότι έχουν ίδια συμφέροντα με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Κατηγόρησε τους «εχθρούς των μεταρρυθμίσεων», τον «εξτρεμισμό» και το «λαϊκισμό», τη «βία», όλα όσα οδηγούν σε «διάλυση της κοινωνικής συνοχής» και «κατάλυση της δημόσιας τάξης». Παρουσίασε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση για τα όσα έγιναν εδώ τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως είπε, από τις «απεργίες που ήταν καθημερινό φαινόμενο» η Ελλάδα έχει πλέον να παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Στη δική του εισήγηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, γνωμάτευσε ότι «στο δυτικό χώρο η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία υφίσταται την ισχυρή πίεση της οικονομικής κρίσης, της κρίσης του μοντέλου της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας, της μείωσης των ευκαιριών, της αμφισβήτησης της κοινωνικής συνοχής και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Τασσόμενος υπέρ ενός άλλου μείγματος διαχείρισης υποστήριξε ότι «ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση σε πολλά κράτη - μέλη της τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ κοστίζει πολλά χρήματα, δεν δίνει απαντήσεις στις παραπάνω υπαρξιακές ανάγκες».

Μιλώντας στο φόρουμ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των ποικίλων αιτιών της κρίσης στις διάφορες μορφές της απαιτεί νέους τρόπους λειτουργίας της κοινωνίας, ανακατανομή πόρων, διαρθρωτικές αλλαγές, «νέες μορφές κοινωνικών πολιτικών». Υπεραμύνθηκε εξάλλου μιας πολιτικής «που δεν προσφέρει μόνο γενικολογίες, ωραιοποιήσεις, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, αλλά διαπραγματεύεται με κοινωνική ευαισθησία συγκεκριμένα μέτρα, οικονομικά εφαρμόσιμα, με αποτίμηση των επιπτώσεων και της συνολικής συμβολής στην ανάπτυξη».

Επιδεικνύοντας τον επικίνδυνο και ανιστόρητο αντικομμουνισμό της, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι τα τρία ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα (κομμουνισμός, φασισμός, εθνικοσοσιαλισμός) «ξεφύτρωσαν από μεγάλες οικονομικές κρίσεις που έφεραν απόγνωση και ανασφάλεια στους πολίτες και αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί».