Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σχεδιάζουν να καταργήσουν και το ΕΚΑΣ

 

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση θα χάσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ από την αρχή του 2014 για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν τώρα την ολοκληρωτική κατάργησή του το επόμενο διάστημα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν μέχρι τώρα. Με τον τρόπο αυτό, μεθοδεύεται η παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και μάλιστα των πιο φτωχών, αφού σε περίπτωση κατάργησης του ΕΚΑΣ, θα χάσουν σε ετήσια βάση πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Το παράθυρο στο νέο αυτό μέτρο «άνοιξε» στις συζητήσεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας. Εκεί, όπως είχε σημειώσει σε σχετικό ρεπορτάζ ο «Ριζοσπάστης», είχε τεθεί ανοιχτά «ζήτημα για τις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, οι οποίες κρίνονται "υψηλές"».

Το ΕΚΑΣ θεσμοθετήθηκε το 1996 και υποτίθεται ότι ήρθε να «διορθώσει» την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, που είχε ως συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων (πάνω από το 25%) να κατρακυλήσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η στόχευση κατά του ΕΚΑΣ, όπως και ενάντια σε όλα τα επιδόματα, είναι ευρύτερη και συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης για συνολική «αναδιάρθρωσή τους», δηλαδή κατάργηση και αντικατάσταση από ένα ενιαίο επίδομα, που θα δίνεται μόνο στους πιο εξαθλιωμένους. Αυτήν τη λογική εξυπηρετούσε παλιότερη μελέτη, που είχε ανατεθεί από το υπουργείο Εργασίας στον ΟΟΣΑ, για την αποτίμηση της «προνοιακής πολιτικής» στη χώρα μας. Εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Σύμφωνα με σχετική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, στις αρχές του χρόνου, ο προσωρινός απολογισμός είχε δείξει ότι η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ για το 2013 ήταν 795 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012. Το ποσό αυτό, μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, μπορεί να είναι μειωμένο, αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι για φέτος θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ και μόνο για το ΙΚΑ, το ΕΚΑΣ χορηγείται συνολικά σε 195.897 συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα κλιμακώνεται από 30 έως 230 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ. Βασική προϋπόθεση, επίσης, είναι να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους (εξαιρούνται οι περιπτώσεις με αναπηρία τουλάχιστον 80%).