Διαμαρτυρίες για τη φοροληστεία του λαού
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, οργανώνουν η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, την Τετάρτη στις 8.30 π.μ., στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Επίσης, με σύνθημα «Οχι στη φοροληστεία του λαού - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Εφορία της πόλης, την Τετάρτη στις 9 το πρωί. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: Πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Πλεόνασμα διαπιστώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Και ...πλεόνασμα παρουσιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για να νομιμοποιήσει τις δραματικές περικοπές στις παροχές, που συνοδεύονται με αυξημένες συμμετοχές των αρρώστων στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, υποστηρίζει με χτεσινή ανακοίνωση ότι «ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 έκλεισε χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρήσης η υπέρβαση των προϋπολογισθέντων εξόδων (6.768.879.635 ευρώ) σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα (6.395.132.155) - διαφορά περίπου 373 εκατ. ευρώ - υπερκαλύπτεται από τα ταμειακά διαθέσιμα (υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ) του Οργανισμού που υπήρχαν στις 31/12/2013, όπως προβλέπεται άλλωστε από την κείμενη και ισχύουσα νομοθεσία».
Η διοίκηση του Οργανισμού παρουσιάζει και πλεόνασμα, ενώ υποχρέωσε τους άρρωστους να πληρώσουν 1 δισ. ευρώ απ' την τσέπη τους για φάρμακα και το ίδιο προδιαγράφεται και για το 2014. Επίσης, πληρώνουν εξολοκλήρου απ' την τσέπη τους όσες εξετάσεις εξαιρούνται απ' τον ΕΟΠΥΥ ή πληρώνουν συμμετοχή 15% για τις εξετάσεις που κάνουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας υπολειτουργεί και στα δημόσια νοσοκομεία οι ουρές είναι ατέλειωτες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους, από τη σύστασή του (1.1.2012) ανήλθαν τον Ιούλη 2014 στο ποσό των 670.094.844,48 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 598.459.283,25 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Ιούνη του 2014, όταν έφτασε τα 1.268.554.127,73 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι εισπραχθείσες και μη αποδοθείσες εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν τον Ιούλη του 2014 σε 539.176.955 ευρώ.
Να στελεχωθούν πλήρως όλες οι κλινικές στο Τζάνειο
Κινητοποίηση χτες από συλλόγους της ΟΓΕ και σωματεία, με αφορμή τα σενάρια για λουκέτο στη Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Τζάνειο
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο έκαναν χτες το πρωί οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ των περιοχών του Πειραιά και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Τζάνειου», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ενάντια στο ενδεχόμενο να κλείσει η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, καθώς και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και Νίκαιας - Κορυδαλλού.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου από το υπουργείο Υγείας, την ΥΠΕ και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (ΨΝΑ) στο νοσοκομείο, ώστε να μεταφερθούν σε αυτό κλίνες από το ΨΝΑ, στο πλαίσιο της «αποασυλοποίησης» και του προωθούμενου από την ΕΕ λουκέτου στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η σχεδιαζόμενη μεταφορά στο χώρο όπου λειτουργεί η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική, πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένων και των μαζικών φορέων ενάντια στο ενδεχόμενο αυτή να κλείσει.
Ηδη η κλινική υπολειτουργεί, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Το πρόβλημα της υποβάθμισής της αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των φορέων με το διοικητή του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλινική αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις εφημερίες, ενώ τα τακτικά της ιατρεία λειτουργούν χωρίς μαία.
Στην κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία οργανώνουν καθημερινά εξορμήσεις, οι σύλλογοι της ΟΓΕ στον Πειραιά σημειώνουν: «Σε μια κλινική που με ελάχιστο όριο 4 ειδικευμένους γιατρούς έχει μόλις 3 (και ο ένας είναι ο διευθυντής), λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα, οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους και σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό.
Ταυτόχρονα, η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες (όταν ο τελευταίος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε) και εκκρεμεί η λειτουργία του Νεογνολογικού τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας (...)
Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, προκειμένου να λειτουργήσουν το Μαιευτικό - Γυναικολογικό Τμήμα, η Παιδοχειρουργική Κλινική και το Νεογνολογικό Τμήμα στο Τζάνειο». «Η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική λειτουργεί με την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, αφού το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου την έχουν αφήσει με λειψό προσωπικό και εξοπλισμό»,σημειώνει στη δική της ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Τζάνειου».
Με φουρτούνα ταξίδεψαν ξανά ταχύπλοα και σαπάκια
Απανωτά κρούσματα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ
Τα «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα» το Σαββατοκύριακο, για τα οποία προειδοποίησε έγκαιρα η ΕΜΥ, δεν εμπόδισαν ούτε αυτήν τη φορά ακτοπλοϊκές εταιρείες και λιμενικές αρχές να στείλουν μεσοπέλαγα ταχύπλοα και σαπάκια, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές επιβατών και ναυτεργατών.
Τη νύχτα της Παρασκευής, οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία, το ταχύπλοο «ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν κατάφερε να προσεγγίσει στην Αμοργό, επειδή κρίθηκε «επισφαλής η προσέγγιση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών». Το ταχύπλοο είχε αποπλεύσει από Ραφήνα για Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Αμοργό, Κουφονήσι, Θήρα.
Την επόμενη νύχτα, 30 Αυγούστου, το ταχύπλοο «ΣΙ ΤΖΕΤ 2» δεν κατάφερε να πιάσει στο ίδιο λιμάνι λόγω «των δυσμενών καιρικών συνθηκών» σύμφωνα με το υπουργείο. Είχε αποπλεύσει από Πειραιά για Μήλο, Ιο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι και ξανά Πειραιά.
Σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών, πλοίαρχος παραιτήθηκε από ταχύπλοο της εταιρείας που δρομολογεί τα δύο παραπάνω πλοία, όταν του είπαν ότι πρέπει να αποπλεύσει, ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίσης, την Κυριακή, το 40χρονο «EUROPEAN EXPRESS» της εταιρείας ΝΕΛ, προερχόμενο από Πειραιά, «λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών» δεν κατάφερε να καταπλεύσει στα λιμάνια Αγ. Κήρυκος Ικαρίας και στους Φούρνους.
Το πρόβλημα με τον απόπλου των πλοίων, ενώ υπάρχουν προειδοποιητικά δελτία της ΕΜΥ, έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου και Χρ. Κατσώτης.
Οπως τόνιζαν στην Ερώτηση, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, «η ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση βαραίνει την κυβέρνηση που το 2005 με υπουργική απόφαση, υλοποιώντας απαιτήσεις των εφοπλιστών, κατάργησε το "απαγορευτικό" που ίσχυε μέχρι τότε για τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά, όταν έπνεαν άνεμοι από 8 μποφόρ και πάνω και έριξαν την ευθύνη για τον απόπλου των πλοίων στην κρίση του πλοιάρχου, γνωρίζοντας ότι αφ' ενός δύσκολα θα φέρει αντιρρήσεις στην εταιρεία και αφ' ετέρου θα έχει αυτός την ευθύνη για ό,τι συμβεί».
Ρωτούσαν «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων όταν υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για την προστασία και την ασφαλή μετακίνηση επιβατών και ναυτεργατών». Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατέθεσε στη Βουλή γραπτή απάντηση στην οποία επί της ουσίας κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και πως αν γίνει το κακό, η ευθύνη θα είναι του πλοίαρχου!
Ετσι, αφού παραθέτει μία ολόκληρη ανάλυση για το Εγχειρίδιο Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και το ύψος του κύματος σε περιοχές του Αιγαίου, καταλήγει: «Οταν το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι ο πλοίαρχος αποφασίζει αν θα αποπλεύσει ή όχι, εφόσον η καιρική κατάσταση που επικρατεί ή αναμένεται να επικρατήσει είναι δυσμενέστερη από αυτή που περιγράφει το δελτίο της ΕΜΥ ή βρίσκεται στα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια».